Crampe musculare

Descriere Remediu Naturist

 
Crampele musculare constituie contractii bruste si involuntare a unuia sau mai multor muschi. Daca v-ati trezit din somn sau nu ati mai putut merge din cauza unei crampe musculare, inseamna ca stiti deja cat de dureroase pot fi. Desi in general sunt inofensive, crampele musculare fac imposibila folosirea muschilor afectati pentru o perioada scurta de timp.

 

Cum apar crampele musculare?

 
Atunci cand ne folosim muschii, acestia se contracteaza si se relaxeaza alternativ in timp ce ne miscam membrele. In acelasi mod functioneaza si cand ne aflam in stare de repaos. Un muschi care se contracta involuntar si independent de vointa noastra este definit ca un „spasm”. Daca spasmul este destul de puternic si dureaza un timp mai indelungat, se va transforma intr-o crampa. O crampa musculara este un muschi contractat care nu se mai relaxeaza. Crampele musculare produc o intarire vizibila a muschiului implicat ce se poate simti la palpare.
 
Crampele musculare pot dura de la cateva secunde pana la mai mult de 15 minute si pot aparea de mai multe ori inainte sa dispara complet. O crampa poate implica o parte a muschiului, un muschi intreg sau mai multi muschi care lucreaza impreuna, precum muschii ce ajuta la flexarea degetelor adiacente. 
 
Crampele musculare sunt des intalnite, orice persoana avand cel putin o data in viata o crampa. Cel mai adesea crampele apar la adulti si devin din ce in ce mai frecvente o data cu inaintarea in varsta. 
 
Orice muschi ce se misca in functie de vointa noastra (muschi scheletici) poate avea o crampa. Cele mai frecvente crampe sunt cele de la nivelul picioarelor, indeosebi de la nivelul gambelor. 
 

Care sunt cauzele crampelor musculare?

 

Crampele musculare sunt cauzate de excitarea excesiva a nervilor care stimuleaza muschii ce poate fi determinata de:
 
  • leziuni la nivelul nervului sau muschilor
  • dezhidratare
  • lipsa de calciu, magneziu sau potasiu 
  • administrarea anumitor medicamente precum furosemida, donepezil, neostigmina, raloxifen
  • probleme de circulatie sanguina
  • deficienta de vitamina B1, B5 sau B6
 
Desi majoritatea crampelor nu sunt cazuri grave, unele pot fi asociate bolilor precum:
 
  • Aportul insuficient de sange. Ingustarea arterelor care ajuta la circulatia sangelui la nivelul picioarelor poate provoca aparitia durerilor asemanatoare crampelor in timp ce facem sport. Aceste crampe dispar, de obicei, de indata ce incetam activitatea fizica.
  • Compresia nervoasa. Compresia nervilor din coloana vertebrala poate cauza crampe la nivelul picioarelor, care se inrautatesc pe masura ce mergem mai mult. Mersul intr-o pozitie usor flexata, asemanatoarea cu cea pe care o adoptam atunci cand impingem un cos cu cumparaturi poate intarzia sau atenua simptomele.
  • Depletia de substante minerale. Un nivel redus de potasiu, calciu sau magneziu in organism poate contribui la prezenta crampelor de la picioare. Medicamentele diuretice, prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale pot conduce la pierderea acestor minerale din corp.

 

Factori de risc

 
Factorii care cresc risul dezvoltarii crampelor musculare sunt:
 
Varsta. Persoanele mai in varsta pierd din masa musculara pe masura ce imbatranesc, astfel incat muschii ramasi pot sa fie mai usor suprasolicitati.
 
Dezhidratarea. Atletii care obosesc sau sunt privati de lichide atunci cand participa la competitii in aer liber sufera mai des de crampe musculare.
 
Sarcina. Crampele musculare sunt mai frecvente la persoanele insarcinate in comparatie cu persoanele normale.
 
Afectiunile medicale. Persoanele care sufera de diabet, afectiuni hepatice sau nervoase sunt mult mai predispuse la a avea crampe musculare.
 

Tipologie

 
Crampele muschilor scheletici se clasifica in patru categorii principale, in functie de cauze si grupele de muschi afectate. Astfel, acestea sunt de patru feluri: crampe musculare obisnuite, tetanie, contractii si distonii.
 

Crampele musculare obisnuite

 
Crampele musculare obisnuite sunt considerate a fi cel mai comun tip de crampe musculare scheletice. Expertii sunt de parere ca principala cauza a acestora o reprezinta hiperexcitabilitatea nervilor care stimuleaza muschii. Aceasta categorie de crampe implica o parte sau un intreg muschi sau grup de muschi stimulate de o actiune specifica, precum  mushiul cvadriceps. 
 
Crampele musculare obisnuite pot aparea ca urmare a unei activitati fizice intense, a spasmelor musculare cauzate de leziuni, a oboselii muschiului sau a unei pozitii statice indelungate. De asemenea, ele pot fi provocate de administrarea medicamentelor diuretice, de consumul insuficient de lichide sau de lipsa anumitor substante nutritive din corp.
 

Tetania

 
Desi tetania poate fi greu de diferentiat de crampele musculare obisnuite, aceasta se distinge prin faptul ca hiperactivitatea functiilor nervoase apare simultan cu stimularea musculara. Tetania se caracterizeaza prin spasme si crampe survenite in tot corpul si este cauzata de obicei de nivel redus de calciu sau magneziu in organism. De exemplu, lipsa calciului poate cauza spasme la nivelul muschilor mainilor sau incheieturilor si poate implica si senzatie de amorteala in jurul gurii. 
 

Contractiile musculare

 
Contractiile musculare apar atunci cand muschii nu se mai pot relaxa. Contractiile presupun incapacitatea tesutului muscular de a desfasura intreaga actiune necesara miscarii dorite, iar acest lucru duce la intepenirea unei parti a corpului. Cea mai comuna zona a contractiilor de acest tip o reprezinta palma, in momentul in care tendoanele determina blocarea flexibilitatii degetelor. Cel mai des afectat deget este inelarul, afectiune denumita contractura Dupuytren.
 

Distonia

 
Distoniile sunt o categorie de crampe musculare in care muschii ce nu sunt necesari intr-o anumita miscare se contracteaza. Muschii afectati de acest tip de crampe sunt cei care se misca invers fata de miscarea dorita. Categoriile de muschi atinse de distonii sunt grupele mai mici de muschi precum laringele, gatul, maxilarul, pleoapele, etc. Mainile sau bratele pot fi si ele afectate de distonii atunci cand sunt folosite in miscari repetitive precum scrisul sau cantatul la un anumit instrument. Totusi, distoniile sunt mai rar intalnite. 
 

Simptomele crampelor musculare

 
Crampele musculare pot fi identificate atunci cand prezentam urmatoarele simptome:
 
  • durere localizata
  • sensibilitate musculara
  • intarirea muschiului implicat
  • umflarea muschiului

 

Cand sa cerem ajutor medical in cazul crampelor musculare?

 
Majoritatea crampelor musculare trec de la sine si rareori necesita consult medical. Cu toate acestea, prezentati-va la medic atunci cand:
 
  • crampele musculare devin insuportabile
  • membrul afectat se umfla, devine rosu sau prezinta schimbari de culoare a pielii
  • simiti ca muschiul este foarte slabit
  • crampele musculare apar foarte des
  • trece mai mult de o saptamana de cand aveti crampele musculare

 

Tratamentul crampelor musculare

 
Prima masura pentru tratarea crampelor musculare o reprezinta incercarea de a relaxa muschiul afectat prin intinderi, masaj sau incalzire. Celelalte metode de tratament sunt aplicate in sensul tratarii cauzei ce sta la baza crampelor musculare si anume: rehidratare, completarea nivelurilor de calciu, potasiu, magneziu sau vitamine, tratament cu hormoni, etc.

 

Exista medicamente pentru crampele musculare?

 

Pentru tratarea crampelor musculare se pot administra relaxante musculare precum ciclobenzaprina, orfenadrina, baclofen.
 
Unele persoane sustin ca apa tonica consumata inainte de culcare ar ajuta la ameliorarea simptomelor.
 
In ultimii ani, pentur tratarea afectiunilor caracterizate de spasme musculare la anumite grupe de muschi se foloseste cu succes injectarea cu toxina botulinica (botox).
 
Crampele musculare care persista timp indelungat necesita analize de sange si consultarea unui medic neurolog. 

 

Metode de prevenire

 
Pentru a preveni aparitia crampelor se recomanda:
 
Incalzirea inaintea desfasurarii unei activitati fizice intense.
 
Hidratarea corespunzatoare inainte, in timpul si dupa un efort fizic intens care dureaza mai mult de o ora.
 
Suplimentarea cu sodiu, potasiu, calciu si magneziu.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Crampele musculare constituie contractii bruste si involuntare a unuia sau mai multor muschi. Desi in general sunt inofensive, crampele musculare fac imposibila folosirea muschilor afectati pentru o perioada scurta de timp.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
durere musculara acuta si ascutitaSpasm, contractie
o formatiune/umflatura dura de tesut muscular care poate fi simtita sau este vizibila sub piele
Atrofie musculara (tratament)Detalii Afectiune
Atrofia musculara este, de asemenea, cunoscuta sub numele de irosire musculara si reprezinta momentul în care masa musculara scade din cauza mai multor factori. 
Carcei (mioclonii, spasme musculare prin deficit de Ca, Mg)Detalii Afectiune
Spasmele musculare, de asemenea, cunoscute sub numele de fasciculaţii musculare, sunt contractii musculare involuntare, minime în intensitate şi localizate la un singur domeniu.
Dureri musculareDetalii Afectiune
  Sindromul miofascial dureros (SMD) este un mod fantezist de a descrie durerile musculare. Se referă la dureri și inflamații în țesuturile moi ale corpului. Durerea miofasciala este o afectiune cronica care afecteaza fascia (tesutul conjunctiv care acoperă mușchii).
Miastenia GravisDetalii Afectiune
O afectiune caracterizata prin slabiciune musculara episodica produsa prin pierderea sau disfunctia receptorilor acetilcolinei. Miastenia gravis afecteaza mai mult muschii masticatori, ai pleoapelor, de control si de mişcare a ochilor, muschii care controleaza vorbirea, expresiile faciale, inghitirea, si chiar, uneori, muschii care controleaza miscarera limbului si gatului, precum respiratia. Majoritatea oamenilor sufera de oboseala musculara la inghitire, in efectuarea expresiilor faciale si in deplasarea ochilor si pleoapelor.Simptomele de miastenia gravis pot semana cu cele ale altor afectiuni nuerologice.
AtonieDetalii Afectiune
Atonia este o afectiune in care un muschi sau un grup de muschi in organism si-au pierdut capacitatea de a se extinde si retrage intr-un mod normal. 
Sarcopenia (pierderea masei musculare)Detalii Afectiune
Sarcopenia este un sindrom de natura geriatrica ce reprezinta pierderea progresiva a muschilor scheletici ce intervine o data cu inaintarea in varsta. Majoritatea oamenilor incep sa piarda masa musculara incepand cu varsta de 30 de ani, insa aceasta pierdere creste exponential cu varsta. 

0 recenzii pentru Crampe musculare

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 1 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.