Ariboflavinoze (leziuni ale mucoasei)

Descriere Remediu Naturist

Ariboflavinozaeste o afectiune caracterizata printr-un deficit de vitamina B2 sau riboflavină. Acesta conditie este, de asemenea, numit hiporiboflavinoza. Inițial, a fost cunoscuta denumirea latina de « pellagra sin pellagra » care înseamnă " pelagra fără pelagra." Aceasta denumire se datorează faptului că starea generează semne similare cu pelagra, care este un deficit de niacina sau vitamina B3.

Riboflavina, de asemenea, cunoscuta sub numele de lactoflavinasau vitamina B2, este responsabila pentru promovarea creșterii la om. Aceasta poate fi găsita în produsele alimentare precum laptele, ouăle și legumele cu frunze verzi. Astfel, ariboflavinoza este, de obicei legata de cantități limitate de consum de alimente care contin riboflavină.

Mai precis, ariboflavinoza este asociata cu malnutritia de proteine de energie, ceea ce indică aportul inadecvat de proteine. Această formă de malnutriție include kwashiorkor și marasmus, acesta din urmă este similar cu Kwashiorkor, dar cu un aport de calorii insuficient. Ariboflavinoza tinde să apară în regiunile în care oamenii sunt dependenti de produsele alimentare care nu dispun de riboflavina sau nu consuma suficiente alimente care contin riboflavina. De exemplu, unele țări din Asia și Caraibe au diete care cuprind în principal alimente cum ar fi orezul sau porumbul, elemente care nu au riboflavina deloc. Malnutritia de proteinele ​​de energie este cea mai severă în unele țări africane.

Unii medici au citat alcoolismul ca o cauza de ariboflavinoza. Acest lucru se datorează faptului că consumul excesiv de alcool poate distruge ficatul, după care organul depreciat este în imposibilitatea de a utiliza în mod corespunzător riboflavina. Medicamentele anti-retrovirale, sau cele utilizate pentru tratarea unei infecții cu retrovirusuri, cum ar fi virusul imunodeficienței umane (HIV), sunt, de asemenea, cunoscute ca declanșatori ai deficitului de riboflavină. Dieta inadecvata, cu toate acestea, rămâne principala cauză a ariboflavinozei.

Ce este o deficienta de riboflavina?

Un deficit de riboflavina este o deficienta nutritionala caracterizată prin cantități necorespunzătoare de riboflavina, vitamina B, care joacă un rol important într-o serie de procese fizice si metabolice. De obicei, atunci când cineva are un deficit de riboflavina, nivelurile de alte vitamine B in organism sunt, de asemenea, reduse. Această condiție este tratabila cu suplimente de riboflavina pentru a restabili nivelul de riboflavină și alte vitamine B, împreună cu schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul ca deficitul sa se repete.

Riboflavina se gaseste in alimente, cum ar fi cele cu frunze de culoare verde inchis, migdale, rinichi, branza, lapte si ficat. Vitamina este sensibila la lumina, și este importanta asigurarea că aceste alimente sunt depozitate în condiții de siguranță, astfel încât acestea să nu-și piardă valoarea nutritivă. Mulți oameni obțin suficienta riboflavina din dieta lor. Oamenii care au diete dezechilibrate, fără suficienta riboflavina pot dezvolta o deficienta de riboflavina primara. Deficientele de vitamine sunt deosebit de frecvente la persoanele cu tulburări de alcoolism sau la cele care au diete limitate.

Într-un deficit de riboflavina secundar, perosoanele in cauza consuma suficienta vitamina, dar ceva în organism interferează cu absorbția și asimilarea sa. Problema este cel mai frecvent situata în tractul intestinal. Acesti pacienti dezvolta ariboflavinoza, termenul oficial pentru deficitul de riboflavina, chiar dacă dieta lor este perfect adecvata. Acesti oameni pot avea, de asemenea, probleme cu absorbtia si utilizarea de alți nutrienți, caz în care pot avea deficiente de vitamine multiple, în ciuda unei alimentații echilibrate și sănătoase.

Care sunt simptomele de Ariboflavinoza?

Simptomele timpurii sunt caracterizate prin cheilita(leziuni ale buzelor și unghiurilor gurii), stomatite unghiulare (inflamarea mucoasei gurii), glosită (inflamatia limbii) și dermatita seboreica. Manifestările oculare, cum ar fi foto-fobia, mâncărimea, senzația de arsură, engorjarea capilarelor, vedere intunecata și un sentiment de nisip la nivelul ochilor sunt observate.

1) Pielea

Dermatita seboreica este, de obicei găsita în regiunea nasolabiala (pliurile nasului), în apropierea cantusului interior si exterior al ochilor, in spatele urechilor si pe partea posterioara a scrotului. Este prezenta o descuamare usoara si solzoasa a pielii.

Dermatita scrotala - roșeața, scalarea sau descuamarea pielii superficiale a scrotului (la bărbați) și vulvei (la femei) sunt observate.

2) Ochii

Vascularizare corneana- pleoapele devin dure, mâncărime, probleme de adăpare și durere la nivelul ochilor, vedere încețoșată, sensibilitate la lumina, iar ochii obosesc usor. Se dezvolta un număr crescut de capilare in cornee si ochii devin congestionati în aparență.

3)Gura

Stomatita unghiulara cu fisuri la colturile gurii. Cheilita - buzele sunt inflamate.

4) Modificăriale limbii

Glosită, papile atrofice, (disparitia completa a papilelor filiforme da un aspect extrem de limba neteda si purpurie).

5) Nivelurile scazute de excreție urinară.

6) Un eșecin maturarea celulelor roșii din sânge, în oasele înguste.

Deficitul de riboflavina este, de obicei găsit împreună cu alte deficiențe nutritive, în special ale celorlalte vitamine solubile in apa. Fototerapia pentru tratarea icterului la copii poate provoca degradarea crescuta de riboflavina, ceea ce duce la deficit în cazul în care nu este monitorizata îndeaproape. Persoanele cu alcoolism cronic pot avea tulburări de absorbție de riboflavină și alte vitamine, cum ar fi tiamina (encefalopatie Wernicke).

Un studiuefectuat pe femei gravide a constatat că deficitul de riboflavină a crescut cu 4,7 ori mai mult sansele de a dezvolta preeclampsie, deși mecanismul nu este cunoscut.

Deficitul de riboflavina subclinica apare la:

 • Femeile care iau contraceptive orale
 • Vârstnici
 • Persoanele cu tulburari de alimentatie
 • Boli cum ar fi HIV, boala inflamatorie intestinala, diabet si boli de inima cronice.

Faptul că deficitul de riboflavina nu conduce imediat la manifestările clinice brute indică faptul că nivelurile sistemice ale acestei vitamine esențiale sunt strict reglementate.

Tratament, Control și Prevenire

Ariboflavinoza poate fi eliminata prin echilibrarea dietei cu alimente bogate în riboflavină. În unele cazuri, medicii pot prescrie doze suplimentare de vitamina B2, sau o combinatie cu alte vitamine. Institutul de Medicina din Statele Unite recomandă un aport zilnic de 1.1 - 1.3 miligrame pentru adultii sanatosi.

Pentru o persoana sanatoasa normală cerința catitativa de riboflavina este de 0,6 mg/l000 calorii. De aceea, dieta trebuie să fie bogată în lapte și produse lactate (lapte degresat, lapte unt, zer, caș brânză), carne de organe, legume cu frunze verzi, ouă, germeni de grau, drojdie uscata maro, făină îmbogățita și fortificata, și pâine. Necesarul zilnic este de 0.7-2.2 mg în condiții de siguranță pe zi, în funcție de vârstă, stare fiziologică și nivelul de acitivitate.

Unele dintre măsurile care pot fi luate pentru a preveni deficienta de riboflavina sunt:

 • Distribuția de lapte în sticle opace, sticle sau recipiente din sticlă maro sau hârtie pentru a evita expunerea directă la lumina strălucitoare de zi sau lumina soarelui.
 • Procedurile obișnuite de gătit pentru legume nu contribuie la o pierdere semnificativa a vitaminei, insa adăugarea de bicarbonat de sodiu pentru a păstra culoarea verde a legumelor este distructivă și, prin urmare, ar trebui să fie evitată.
 • Deoarece este solubila în apă, o parte din vitamina este pierduta prin aruncarea apei de gatit.
 • Evitati înmuierea sau fierberea legumelor, deoarece acest lucru poate însemna o pierderea semnificativa a acestei vitamine.

Suplimente nutritive Calivita utile in ariboflavinoze

 • Complexul vitaminic B este cel mai util si necesar in ariboflavinoze, deoarece aceasta conditie este produsa de un deficit de vitamina B. Mega B-Complex este un supliment nutritiv 100% natural, care ofera o doza optima din toate vitaminele B, cu o eliberare prelungita pentru un efect sporit.
 • Suplimentarea cu vitamina C este de asemenea benefica deoarece aceasta substanta solubila are un efect pozitiv asupra sanatatii tesuturilor mucoase. Vitamina C Plus este imbogatita cu bioflovonoide pentru o absorbtie mai buna si un efect mai sporit.
 • Sucul de Noni este de asemenea recomandat in ariboflavinoze, deoarece imbunateste functia digestiva si absorbitia de nutrienti si contracareaza efectele negative ale consumului de alcool.  De asemenea, Noni Lichid este o sursa bogata de nutrienti care sporesc sanatatea.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Ariboflavinoze (leziuni ale mucoasei)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Mega B-Complex193.00 Ron0-1-0100 tablete = 230 gDetalii Produs
Mega B-Complex acopera necesarul tuturor vitaminelor B, care, in majoritate, sunt dependente unele de altele. Este cel mai util tratament pentru ariboflavinoza(deficit de vit. B2),intr-o formula naturala, cu eliberare prelungita pentru eficienta maxima.
2. C Plus47.00 Ron1-1-0100 tablete = 65 gDetalii Produs
C Plus contine vitamina C in forma naturala, imbogatita cu bioflavonoide din macese, pentru o mai buna absorbtie si eficienta sporita. Vitamina C este utila in tratamentul leziunilor mucoase, caracteristice ariboflavinozei.
3. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1 linguri de sirop946 mlDetalii Produs
Noni Lichid este o sursa naturala de nutrienti importanti, care acopera deficientele, protejeaza tesuturile si este foarte util in eliminarea dependentelor, precum cea de alcool. Imbunatateste digestia si absorbtia de nutienti, astfel prevenind carentele.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Ariboflavinozaeste caracteriztata prin deficienta de vitamina B2, sau riboflavina. Aceasta vitamina este responsabila pentru stimularea cresterii la om.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Beri BeriDetalii Afectiune
  Deficitul primar de B1 este determinat de aportul inadecvat de tiamina (B1), in special la persoanele care consuma doar orez bine decorticat. Macinarea indeparteaza coaja, care contine cea mai multa tiamina, dar fierberea inaintea decorticarii disperseaza tiamina in interiorul boabelor, prevenind pierderea ei. Deficitul secundar de tiamina este determinat de cresterea necesarului, ca in hipertiroidism, sarcina, lactatie, febra; alterarea absorbtiei, ca in diareea prelungita; si alterarea utilizarii, ca in bolile hepatice severe. O combinatie a aportului scazut cu alterarea absorbtiei si a utilizarii, cat si cresterea necesarului la care se adauga si un posibil defect al apoenzimei apar in alcoolism. Semne si simptome Initial deficitul determina oboseala, iritatie, scaderea memoriei, tulburari de somn, dureri precordiale, anorexie, disconfort abdominal si constipatie. Sindromul modificarilor neurologice periferice datorate deficitului de tiamina este numit beriberi uscat. Aceste modificari sunt bilaterale si simetrice, interesand in special extremitatile inferioare si debutand cu parestezii ale degetelor , arsuri ale talpilor (severe mai ales noaptea), crampe musculare in pulpe si dureri la nivelul picioarelor. Semnele precoce sunt sensibilitatea gambelor, dificultatea la ridicarea din pozitia ghemuita, scaderea sensibilitatii vibratorii la nivelul degetelor si disestezia plantara. Diagnosticul de neuropatie periferica usoara poate fi pus cand reflexul plantar este absent. Continuarea deficitului determina pierderea reflexului rotulian, pierderea sensibilitatii vibratorii si de pozitie in degetele de la picioare, atrofia musculaturii gambei si coapsei, si in stadiile avansate, piciorul balant sau degetul balant. Bratele pot fi afectate dupa ce semnele la membrele inferioare sunt bine instalate. Beriberi cardiovascular apare in deficitele de tiamina in care boala miocardica este pe primul plan. Aceasta deteremina un debit cardiac crescut cu vasodilatatie si extremitati calde. Inaintea aparitiei decompensarii cardiace se constata tahicardie, o presiune largita a pulsului, hipersudoratie, tegumente calde si acidoza lactica. Dupa instalarea insuficientei cardiace, se constata ortopnee si staza pulmonara si periferica ; vasodilatatie continua uneori evoluand spre soc. Boala beriberi infantila apare la sugari (de obicei in lunile a 2-a si a 4-a de viata) care sunt hraniti la san de mame cu deficit de tiamina. Insuficienta cardiaca, afonia si absenta reflexelor osteotendinoase sunt elemente caracateristice.
Demineralizari prin deficit de Ca si MgDetalii Afectiune
Calciul si magneziu sunt doua minerale indispensabile organismului, care lucreaza in sinergie unul cu celalat. Deficienta acestor nutrienti produce probleme de sanatate si simpome neplacute, precum: demineralizare osoasa,dureri si crampe musculare, osteoporoza, probleme dentare, stres si depresie sau ritm cardiac arnomal.
Imbatranire tesuturiDetalii Afectiune
Modificarile cauzate de imbatranire afecteaza intregul organism. Aceste modificari sunt evidente cu usurinta in domenii precum frumusetea - aspectul parului si tenului. Schimbari nevazute apar si in organele interne, in tesuturi si in celule. Organele sunt formate din tesuturi, iar tesuturile sunt formate din celule. Imbatranirea este un proces care afecteaza fiecare celula din organism.
Inteligenta (stimulare)Detalii Afectiune
Inteligenta este capacitatea creierului de intelege, descoperi si rezolva proprietatile obicetelor, fenomenelor inconjuratoare, probleme nefamiliare. Cuvantul inteligenta provine din latina de la INTELLIGERE care inseamna a organiza, a relationa, ager de minte. O fiinta denota inteligenta dupa modul in care se comporta, ia decizii, actioneaza si relationeaza cu mediul si cu persoanele, fiintele  cu care intra in contact.
Memorie (imbunatatire)Detalii Afectiune
Stilul nostru de viata modern joaca un rol important in declinul cognitiv, motiv pentru care expunerea la toxine, substante chimice, dieta saraca, lipsa de somn, stresul si multe altele pot impiedica de fapt functionarea creierului la orice varsta. Alimentele pe care le mancam - si nu le mancam - joaca un rol crucial in memoria noastra. Nu avem nevoie de un medicament scump sau o procedura medicala pentru a ne stimula creierul si memoria. Pur si simplu trebuie sa ne folosim de diverse trucuri alimentare si non-alimentare pentru a ne imbunatati memoria.

0 recenzii pentru Ariboflavinoze (leziuni ale mucoasei)

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 5 + 8

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.