Infectia cu H pylori poate fi o cauza nerecunoscută a fenomenului Raynaud

Infectia cu H pylori a fost implicată în mai multe “boli inflamatorii”, inclusiv cele ale pielii. A fost evidențiata asocierea dintre H pylori si psoriazis, dermatita si multe alte tulburări ale pielii.


Cercetările recente – deși limitate în cantitate – a sugerat un posibil rol pentru H pylori în multe dintre aceste tulburari, inclusiv fenomenul Raynaud.


În fenomen Raynaud, mâinile și picioarele pot deveni decolorate din cauza unor probleme cu circulatia sangelui. Vasele de sange devin contractate, limitand fluxul de sange catre extremitati si cauzând astfel decolorarea.


Perioadele de stres și de vreme rece sunt adesea declansatorii “atacurilor” fenomenului Raynaud și se crede că aceste atacuri sunt rezultatul unei stimulari crescute a asistemului nervos simpatic.


Ramura simpatic a sistemului nervos autonom este activata pentru a ajuta organismul sa faca fata stresului. În timp ce majoritatea oamenilor cred că “stresul” este cel provocat de copii, ipoteca, blocaj în trafic, întârzierea la o întâlnire și toti ceilalti alti factori de stres de zi cu, acesta este de fapt mult mai mult decât atât.


În sensul prezentului articol, este foarte important de stiut ca “stresul” poate fi cauzat de inflamare. De fapt, răspunsul organismului primar la stres, în care sistemul nervos simpatic devine hiperactiv, poate fi cauzat de inflamare.


Cu alte cuvinte, ai putea fi un călugăr budist Zen, fara niciun stres in viata de zi cu zi, dar exista o infecție cronică, cum ar fi H pylori, răspunsul organismului la stres va fi pornit pentru a face față inflamației cauzate de bacteriile Helicobacter pylori .


H pylori este cunoscută pentru producerea de gastrita și duodenita. “-ita” la sfârșitul acestor cuvinte înseamnă pur și simplu “inflamat”. Gastrita este o inflamatie a stomacului si duodenita este o inflamatie a duodenului (prima parte a intestinului subtire).


Cercetatorii au dedus, de asemenea, ca nivelurile crescute de citokine inflamatorii și reactanții de fază acută, cum ar fi proteinele C-reactive (CRP) și fibrinogenul, care pot rezulta din infectia cu  H pylori pot juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea conditiei Raynaud.


Iată cum H pylori ar putea provoca fenomenul Raynaud:


H pylori se instaleaaza in stomac și intestin si provoaca inflamație; inflamatie determina activarea răspunsului la stres al organismului; sistemul nervos simpatic este, de asemenea, activat iar comuatorul sau devine blocat pe “pornit”, ceea ce înseamnă că este pornit prea mult. Activarea sistemului nervos simpatic duce la sindromul Raynaud.


Există vreo cercetare pentru a sprijini acest lucru?


Intr-un studiu primar la pacienți cu fenomen Raynaud, eradicarea H pylori a fost asociata cu remisiunea completă a fenomenului Raynaud în 17% dintre pacienții tratați și simptome reduse la 72% dintre pacienți. Cu alte cuvinte, 99% dintre pacienți au prezentat imbunatatiri ale conditiei Raynaud atunci când H pylori a fost eradicat.


Interesant, la acei subiecti unde eradicarea H pylori a eșuat, simptomele nu s-au îmbunătățit deloc, o constatare care adaugă putere în continuare la ideea că H pylori joaca un rol in aceasta stare.


Mai multe studii au fost efectuate pentru a vedea daca infectia H pylori este mai frecventa la persoanele care au Fenomenul Raynaud decât la cei fără aceastacondiție, dar rezultatele au fost neconcludente.


Interesant, s-a demonstrat că pacienții care suferă de condiții similare cu sindromul Raynaud, cum ar fi scleroza sistemică progresivă, sunt de multe ori infectati cu o tulpina specifica de H pylori, care este cunoscuta a fi deosebit de virulenta.


Aceasta tulpina, care este cunoscuta sub numele de “CagA”, este asociata cu mai multe boli din afara sistemului digestiv, inclusiv rezistenta la insulina si bolile de inima.


Este foarte posibil ca Raynaud sa fie rezultatul infectiei cu o tulpina speciala de H pylori si nu toate sub-tipurile de H pylori.


Alte Cauze posibile ale fenomenului Raynaud


Dacă fenomenul Raynaud, la fel ca multe dintre celelalte condiții inflamatorii și autoimune, care afecteaza oamenii, sunt rezultatul unui stres cronic sau unui raspuns inflamator, atunci ceva care cauzeaza inflamatia poate declansa progresia bolii.


H pylori este vârful aisbergului atunci când vine vorba de infectii digestive. În practica medicala sunt intalniti mai mult de douăzeci de invadatori digestivi diferiti în fiecare lună. Acestia includ bacterii cum ar fi Clostridium difficile, Campylobacter, E. coli, Salmonella, Klebsiella, Yersinia și altele. Multe dintre aceste bacterii au fost deja legat de condițiile din afara intestinului, inclusiv artrită și boli tiroidiene.


Se intalnesc, de asemenea, o mulțime de paraziți, protozoare, și inclusiv viermi. Este foarte posibil ca stresul, răspunsurile imune și inflamația produse de giardia, blastocisti, viermi cu carlig si strongiloizi poate duce la un surplus inflamatoriu in alta parte a corpului.


Apoi, avem numeroase alimente care cauzeaza inflamatie, cum ar fi glutenul, laptele de vacă, alimentele procesate care conțin o mulțime de aditivi și culturile modificate genetic. Toate acestea au potențialul de a provoca inflamatii.


În cele din urmă, există aproximativ 80.000 de substante chimice in mediul nostru actual, din care 200 pot fi găsite în cordonul ombilical atunci cand un copil este nascut. Starea toxica a ființelor umane este in prezent complet scăpata de sub control și sprijină multe boli inflamatorii.


Tratament naturist Boala Raynaud


Sindromul Raynaud