Sanatatea creierului si dependenta de droguri la adolescenti – De ce un drog duce la altul

Ce sansa are un adolescent ca sa evite “tentatiile” drogurilor ajunse în fiecare crăpătură și crevasă a societății moderne? Dependenta de droguri și abuzul de droguri nu se rezuma pur și simplu la drogurile vandute in strada de către persoanele nefaste victimelor nevinovate. Atât drogurile ilegale cat si cele prescrise se imita unul pe altul în multe aspecte care exploatează structura sau neurobiologia creierului utilizatorului. Vestea proastă este că adolescenții au acces usor, si uneori gratuit, la orice cantitate de substanțe care altereaza starea naturala de spirit.


Cultura lumii moderne americane a creat un “sezon deschis de vânătoare ” pentru accesul și comercializarea de alcool, tutun și droguri.


Anunțurile publicitare pentru bere și băuturi spirtoase promoveaza utilizarea de brand, dar termina si consumul iresponsabil  de bauturi alcoolice pentru milioane de copii si adulti care ar putea dori sa incerce.


Fumatul si cancerul sunt mana in mana, insa vânzătorii de brand isi continua plasarea produselor pe piata, în timp ce introduc avertismente pe eticheta si spun „stop fumatului” chiar pe propriul lor site.


Ultimele, dar cu siguranta nu cele din urma, sunt firmele de cercetare și farmaceutice, care imbratiseaza aprobarile FDA pentru distribuirea a tot felul de medicamente care modifica starea de spirit si mentala.


Intersecția dintre guvern și interesele financiare pur și simplu incuranjeaza dependenta de droguri. Toată lumea a văzut anunțurile TV sumbre și picante despre campania guvernamentala “Spune Nu Drogurilor” pentru conștientizarea dependenței de droguri in adolescenta, precum și dreptul de aplicare legala la traficul ilegal de droguri. Dar care a fost impactul? Probabil prea putin, avand in vedere ca dependenta și abuzul de droguri prolifera în toate grupele de vârstă și clase economice.


Semnele de dependenta de droguri – Dupa ce sa te uiti


În esența sa, dependenta de droguri adolescentina descrie o unitate interioară, precum și un gol interior, care duce spre auto-medicatie. De ce? Alcoolul, tutunul, marijuana, cocaina, halucinogenele si heroina acapareaza mintea adolescentina, difuzand anxietate si  creând în același timp o stare ca “de vis “, perceput ca o zona de siguranță fata de realitate.


• Semne fizice


Adolescentul isi schimaba abordarea față de alimentatie si somn. Isi schimbă gusuturile fata de produse alimentare, cu pofta de dulciuri intensa îndreptata spre un nivel caloric și de grăsimi ridicat. Tulburări de somn predomină, cu nopti tarzii, si imposibilitatea de disciplina dimineața. Câștigurile in greutate sunt interschimbabile cu pierderea in greutate, iar tulburarile de alimentatie ies lent la suprafață. Pierderile de concentrare, lipsa de la scoala si rezultate scolare sarace sunt de asemenea urmari ale consumului de roguri. Începând cu dureri de cap și amețeli, semnele fizice ale dependenței de droguri pot izbunci brusc într-un atac de panica.


• Comportamentul antisocial


Pentru că ar fi “normal” pentru adolescenti, toți părinții sunt “patetici și neconvinsi”. Dependența de droguri adolescentina amplifică tendința normală spre secretomanie intensa. Mulți părinți, și chiar frați și surori, sunt ultimii care știu că un adolescent, aflat “în camera alăturată”, si-a creat o dependeta de droguri care ii pune viata in pericol. Un adolescent este un maestru al “acoperirii”.


Cauza dependenței de droguri – Factori care contribuie


Presiunea de grup, stresul, lupta cu stima de sine și problemele de identitate, sentimentul de inutilitate, incapacitatea de a gestiona emotiile de zi cu zi, modificările formei corpului și presiunea de a arata intr-un anumit fel, presiunile părinților, predum si neglijarea copilului sunt factori care por duce la consumul de riguri. Unul sau o combinație de mai multi factori, pot deveni o cauza pentru dependenta de droguri, odată ce utilizarea începe și il copleșește pe adolescent.


Nici un adolescent, si nici părinții lui vor “prinde” de obicei semnele timpurii care apar înainte de efectul consumului de droguri, care radiază într-o criză majoră de viață care necesită o intervenție profesionala pentru tratamentul dependenței de droguri, al mintii si al corpului. Pentru părinți, usa Iadului tocmai s-a deschis in momentul in care trebuie sa lupte pentru a invata noi atitudini față de copilul lor, și să recunoască faptul că “nu il mai cunosc”.


Drogurile isi creaza spatii unice în creier


Luați în considerare complexitatea uluitoare de creierul nostru, cu peste 10 de miliarde de celule cerebrale individuale, fiecare cu peste 20.000 de legaturi separate și unice către alte celule și un “carosabil” neuronal de 4 milioane de mile de fibre nervoase.


Toate substanțele, inclusiv drogurile , calatoresc de-a lungul unor cai neurologice unice. Așa-numitele zone ale receptorilor devin temporar “ocupate” de compusii din droguri, creând o scurtă durată de “senzatie de bine”, cu un impact de modificare a starii de spirit. Răspunzând la presiunile externe, adolescentul se „auto-trateaza”, în scopul de a recrea acea zonă de siguranță. Problema tuturor utilizatorilor de droguri este faptul că acestia nu au capacitatea de a se auto-analiza și a-si rezolva problemele psihologice, iar auto-medicatia ii îngroapă adanc in interiorul problemelor, incercand sa si le rezolve singuri. Acest lucru este inevitabil; reperezinta panta abruptă și realitatea dependentei de droguri in adolescenta.


Zonele receptorilor creierului se adapteaza în timp. Rezultatul? Drogurile pentru începători nu mai creaaza aceeasi senzatie, la fel de puternica. Răspunsul adolescentului? Experimentarea și găsirea unui alt drog, mai puternic. Ciclul de adaptare a creierului și intensificarea utilizarii de droguri creează o spirală descendentă a cresterii dependenței de droguri, în care stresul produs  creaza un flux bio-chimic de cererere de mai multe droguri și la intervale mai scurte.


Tratament dependenta de drouri


Despre droguri