Vremea rece si bolile cardiovasculare

Anotimpurile toamna și iarna vor aduce temperaturi mai scazute, iar pentru unii inghet si zăpadă. Este important să știți cum vremea rece va poate afecta inima, mai ales dacă aveți boli cardiovasculare. Oamenii care stau în aer liber în vreme rece ar trebui să evite efortul brusc, precum datul la zapada cu lopata sau ridicatul de obiecte grele. Chiar și mersul pe jos prin zăpada grea, umedă sau prin nămeți poate suprasolicita inima unei persoane.


Cum va afecteaza vremea rece inima?


Mulți oameni nu sunt conditionati sa renunte la stresul fizic si activitățile în aer liber și nu cunosc pericolele de a fi în aer liber pe vreme rece. Amatorii sporturilor de iarnă, care nu iau anumite măsuri de precauție pot suferi accidental de hipotermie.


Hipotermia înseamnă temperatura corpului scăzuta sub 35.5 grade Celsius. Ea apare atunci când organismul nu poate produce suficientă energie pentru a menține temperatura corpului internă destul de calda. Este bine de stiut ca aceasta conditie poate ucide. Insuficienta cardiaca provoacă cele mai multe decese în hipotermie. Simptomele includ lipsa de coordonare, confuzie mentala, reactii incetinite, frisoane și somnolență.


Copii, persoanele în vârstă și cele cu boli de inima se afla sub un risc special. Cu inaintarea in varsta, capacitatea de a menține o temperatură internă normală a corpului de multe ori scade. Pentru că oamenii în vârstă par să fie relativ insensibili la condițiile de rece moderat, acestia pot suferi de hipotermie, fără să știe că sunt în pericol.


Persoanele cu boala coronariana sufera adesea de angină pectorală (durere în piept sau disconfort), atunci când sunt expusi la temperaturi scazute. Unele studii sugereaza ca vremea de iarnă grea poate creste riscul unei persoane de atac de cord din cauza surmenajului.


Pe langa temperaturile reci, vânturile puternice, zăpada și ploaia, de asemenea, pot fura caldura corpului. Vântul este deosebit de periculos, deoarece indeparteaza stratul de aer încălzit din jurul corpului. La 30 de grade Celsius intr-un vânt de 50 de km/h, efectul de răcire este egală cu 15 grade Fahrenheit, adica -9,5 grade Celsius. În mod similar, umezeala determină organismul să-și piardă căldura mai repede decât ar fi la aceeași temperatură în condiții uscate.


Pentru a va păstra corpul cald, purtati mai multe straturi de haine. Acestea captureaza aerul rece intre straturi, formând o izolație de protecție. De asemenea, purtati o palarie sau esarfa pe cap. Caldura poate fi pierduta si  prin cap. Și urechile sunt în special predispuse la degeraturi. Țineti-va mâinile și picioarele calde, de asemenea, deoarece ele tind să-și piardă căldura rapid.


Nu beti băuturi alcoolice înainte de a merge în aer liber. Alcoolul dă un sentiment inițial de căldură, deoarece vasele de sange din piele se extind, insa caldura este apoi atrasa departe de organele vitale ale corpului.