Urinarea – un mijloc de eliminare a reziduurilor din organism

Sistemul urinar, de asemenea, cunoscut sub numele de sistemul excretor, se preocupa cu eliminarea deșeurilor solubile în apă din organism sub forma de urina. Diferitele componente sau organe ale sistemului urinar sunt asociate cu expulzarea de producție, de depozitare, iar apoi de urina din organism. În același timp, sistemul urinar ia parte, de asemenea, la mai multe funcții vitale ale organismului.


Părți ale tractului urinar


Atunci cand bem lichide, automat trebuie sa le si elimnam prin urinare. Insa urina este mai mult decât doar băutura pe care am consumat-o cu câteva ore în urmă. Organismul produce pipi ca un mod de a scăpa de deșeuri și apa suplimentară, de care nu are nevoie. Înainte de a părăsi corpul, urina calatoreste prin tractul urinar.


Tractul urinar este o cale care include:


• rinichii: două organe in forma de boabe de fasole care filtreaza  deșeurile din sânge și produc urină


• uretere: două tuburi subțiri care transporta pipi de la rinichi la vezica urinara


• vezica urinara: un sac care detine pipi, până când este momentul sa fie eliminat prin urinare


• uretra: tubul care transporta urina din vezica urinara afara din organism, atunci când se face pipi


Rinichii sunt actorii-cheie ai tractului urinar. Ei produc două reactii importante care tin de elimanarea deșeurilor – filtreaza sangele si produc urina pentru a scăpa ele. În cazul în care nu ar făce acest lucru, toxinele s-ar construi rapid in corp si ar provoca boli. De aceea auzim uneori de transplanturi de rinichi. Avem nevoie de cel puțin un rinichi pentru a fi sănătosi.


Ne-am putea intreba cum reuseste corpul corpul nostru sa scape de deșeuri. Anumite procese ale organismului, cum ar fi digestia și metabolismul (atunci când organismul transforma mancarea in energie) produc deșeuri sau subproduse. Organismul ia ceea ce are nevoie, dar si deșeurile trebuie să meargă undeva. Datorită rinichilor și urinarii, acestea pot fi eliminate din organism.


Când ni se cere o probă de urină în timpul vizitei la medic, rezultatele arată cât de bine ne funcționează rinichii. De exemplu, celulele albe din sange in urina poate fi un semn al unei infecții.


Urinarea, de asemenea, este o modalitate pentru corpul nostru de a păstra cantitatea necesara de apa si de a elimina excesul. Putem observa ca, daca bem multe lichide, facem pipi mai mult iar acesta este de culoare galben pal. Asta deoarece corpul elimina lichidul suplimentar iar pipi contine mai multa apa decat de obicei.


Din ce este compusa urina ?


Hai sa vorbim mai multe despre modul în care rinicii filtreaza sângele. Cand sangele trece prin rinichi, apa și unele dintre substantele care se află în sânge (cum ar fi proteinele, glucoza și alte elemente nutritive) merg înapoi în fluxul sanguin, în timp ce produsele în exces și deșeurile sunt eliminate. Urina este ceea ce ramane în urmă. Dar ce este mai exact?


Urina conține:


• apă


• uree, un produs de deșeuri care se formează atunci când proteinele sunt defalcate


• urocrom, un produs pigmentat din sânge care da culoarea gălbuie urinei


• săruri


• creatinina, un produs de deșeuri care se formeaza cu descompunerea normala a musculaturii


• produse secundare ale bilei din ficat


• amoniac


Trebuie să merg la baie!


Odată ce pipi este produs, se deplaseaza de la rinichi la vezica urinara, unde este stocat până când este eliminat la baie. Vezica urinare se extinde pe masura ce se umple, iar cand este complet plina, terminatiile nervoase din peretele vezicii urinare trimit un mesaj la creier, care produce senzatia de a face pipi.


Când urinam, peretii vezicii urinare se contracta iar sfincterul (un muschi care păzește ieșirea din vezica urinara la uretra) se relaxează. Apoi, urina este eliminata din organism prin uretra. Pentru băieți, uretra se termină la vârful penisului. Pentru fete, este deasupra deschiderii vaginale.


Sanatatea tractului urinar


Exista anumite practici, pe care ar trebui sa le deprinda fiecare om, in viata de zi cu zi, pentru a-si mentine sanatatea tractului urinar si a prevenii infectiile si bolile:


• consumul de lichide suficiente. Fiecare persoana ar trebui sa isi asigure o hidratare optima, prin consumul de  multă apă, mai ales atunci când e cald afară sau cand se efectueaza exercitii fizice.


• Pentru fete este indicat sa se stearga din din fata spre spate după ce merg la toaleta. Datorită situarii uretrei prea aproape de anus, bacteriile din fecale pot patrunde foarte usor in acest domeniu. Dacă unele dintre aceste bacterii ajung în tractul urinar, se pot produce infecții cunoscute ca infectii urinara (infectii ale tractului urinar).


• Pentru toată lumea este indicat sa se mearga la baie atunci când se simte nevoia. Daca urina este blocata in vezica pentru prea mult timp, tractul urinar poate fi afectat si se pot produce infectii.


Tratament naturist pentru aparat urinar