Aparat urinar

Descriere Remediu Naturist

 

Aparatul urinar este compus din rinichi, vezica urinara si tuburi. Aceste organe controlează cantitatea de apă și săruri, care sunt absorbite înapoi în sânge și ceea ce este eliminat sub forma de deșeuri. Acest sistem, de asemenea, acționează ca un mecanism de filtrare pentru sânge.

Cum functioneaza aparatul urinar?

Corpul nostru primeste substantele nutritive din alimente și le folosește pentru a-si menține toate funcțiile, inclusiv de energie și auto-reparare. După ce corpul a luat ceea ce are nevoie din alimente, produsele de deșeuri sunt lăsate în urmă în sânge și în intestine. Sistemul urinar funcționează cu plamanii, pielea, intestinele si toate celelalte organe care elimina deșeuri, pentru a menține produsele chimice și apa din organism la un nivel echilibrat. Adultii elimina aproximativ un litru și jumătate de urină în fiecare zi. Cantitatea de urina depinde de mai mulți factori, în special de cantitatea de fluide și alimente sunt consumate, și de cât de mult lichid se pierde prin transpiratie si respiratie. Anumite tipuri de medicamente pot afecta, de asemenea, cantitatea de urină eliminată.

Sistemul urinar elimină un tip de deșeuri din sânge numit uree. Ureea este produsa atunci cand produsele alimentare care conțin proteine, cum ar fi carnea, carnea de pasăre, precum și anumite legume, sunt defalcate în organism. Ureea este transportata prin fluxul sanguin la rinichi.

Rinichii elimina ureea din sânge prin niste unități mici de filtrare numite nefroni. Fiecare nefron constă într-o minge mica formata din capilare sanguine mici, numita glomerular, și un mic tub numit tub renal. Ureea, împreună cu apa și alte substanțe reziduale, formeaza urina care trece prin nefroni în jos la nivelul tubilor renali ai rinichilor.

De la rinichi, urina calatoreste in jos prin două tuburi subtiri numite uretere, catre vezica urinara. Ureterele sunt de aproximativ 8 - 10 centimetri lungime. Muschii din pereți ureterelor se contracta și se relaxeaza în mod constant pentru a forța urina sa coboare de la rinichi. Dacă urinei ii este permis să stea în continuare in rinichi, se poate dezvolta o infectie a rinichilor. Cantități mici de urina sunt golite în vezica urinara din uretere la aproximativ fiecare 10 la 15 secunde.

Vezica urinara stochează urina până când este gata sa fie eliminata la baie. Se umflă într-o formă rotundă atunci când este completă și devine mai mică atunci când este goala. Dacă sistemul urinar este sănătos, vezica urinara poate stoca confortabil până la 16 uncii (2 cupe) de urina pentru 2 până la 5 ore.

Muschii circulari numiti sfinctere ajuta la mentinerea urinei, pentru a nu se scurge. Acestia închid ermetic ca o banda de cauciuc deschiderea vezicii urinare in uretra, tubul care permite urina sa treaca in afara corpului.

Nervii din vezica spun când este timpul sa se urineze, sau sa se goleasca vezica urinară. Odata ce vezica se umple cu urina, apare nevoia de a urina. Senzație de a urina devine mai puternicape masura ce vezica continuă să umple și ajunge la limita. În acel moment, nervii de la vezica trimit un mesaj la creier, care spune ca vezica este plină, și nevoia de a goli vezica urinară se intensifică.

Când urinam, creierul trimite semnale muschilor vezicii urinare pentru a se strânge si a stoarce urina din vezica urinara. În același timp, creierul semnaleaza muschilor sfincterului sa se relaxeze. Deoarece acesti muschii se relaxeaza, iese urina din vezica urinara prin uretra. Când toate semnalele apar în ordinea corectă, se produce si o urinare normala.

Cauzele problemelor de la nivelul aparatului urinar?

Problemele de la nivelul sistemul urinar pot fi cauzate de îmbătrânire, boală, sau de rănire. Pe masura ce inaintam in varsta, apar modificări în structura rinichilor care îi determină să-și piardă o parte din capacitatea lor de a elimina deșeurile din sânge. De asemenea, muschii din uretere, vezica urinara si uretra au tendința de a-si pierde o parte din putere. Este posibil să apara mai multe infecții urinare, deoarece mușchii vezicii urinare nu se contracta suficient pentru a goli complet vezica urinară. O scădere a rezistenței mușchilor sfincterelor si pelvisului poate provoca, de asemenea, incontinenta, scurgeri nedorite de urină. Boala sau accidentul pot impiedica, de asemenea, filtrarea integrala asângelui de catre rinichi sau pot bloca trecerea urinei.

Unele tulburări ale aparatului urinar

Tulburările sistemului urinar se pot incadra intr-o gama de severitate de la ușoare pana la foarte severe, care pot pune in pericol viata.

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) este o condiție intalnita la bărbați care afecteaza glanda prostata, care este parte a sistemului reproductiv masculin. Prostata este situata în partea de jos a vezicii urinare si inconjoara uretra. HPB este o extindere a glandei prostatei, care poate interfera cu funcția urinară la bărbații mai în vârstă. Ea determină blocarea stoarcerii uretrei, care pot face dificilă urinarea. Barbatii cu HBP au frecvent si alte simptome ale vezicii urinare, inclusiv o creștere a frecvenței de urinare, atât în ​​timpul zilei cat și pe timp de noapte.

Sindromul vezicii dureroase / cistita interstițială (SVD/ IC) este o afectiune cronica a vezicii urinare, in care peretele vezicii urinare poate deveni inflamat si iritat. Inflamarea poate duce la cicatrici și rigidizare a vezicii urinare, scaderea capacitatiivezicii urinare, sângerare, și, în cazuri rare, ulcere ale mucoasei vezicii urinare. Cauza acestei conditii este necunoscută în prezent.

Pietrele la rinichi- este termenul utilizat în mod obișnuit pentru a face referire  la pietre sau calculi în sistemul urinar. Pietrele se formeaza in rinichi și pot fi găsite oriunde în sistemul urinar. Ele pot varia în dimensiune. Unele pietre provoca dureri foarte mari in timp ce altele sunt oarte putin dureroase. Scopul tratamentului este de a elimina pietrele, pentru a preveni infectia, și pentru a preveni reapariția.

Prostatitaeste o inflamatie a prostatei, care duce la frecventa si urgenta urinara, arsură sau durere urinara, o afecțiune numită disurie, și dureri în partea inferioara a spatelui si zona genitala, printre alte simptome. În unele cazuri, prostatita este cauzată de o infecție bacteriană și poate fi tratata cu antibiotice. Insa mai multe forme comune de prostatita nu sunt asociate cu niciun organism cunoscut. Antibioticele sunt de multe ori ineficiente in tratarea formelor de prostatita nebacteriana.

Proteinuriaeste prezența unor cantități anormale de proteine ​​in urina. Rinichii sănătoși ia deșeurile din sange, dar lasă proteine. Proteinele prezente ​​în urină nu provoacă o problemă în sine, dar acestea pot fi un semn că rinichii nu funcționează corespunzător.

Insuficienta renalarezultă atunci cand rinichii nu mai sunt capabili de a reglementa apa și substanțele chimice în organism sau de a elimina produsele reziduale din sânge. Insuficiența renală acută (IRA) este debutul brusc al insuficientei renale. Această condiție poate fi cauzata de un accident care raneste rinichii, pierderea de o mulțime de sânge, sau unele medicamente sau otrăvuri. Poate duce la pierderea permanenta a functiei renale, insa, în cazul în care rinichii nu sunt serios deteriorati, ei se pot recupera. Boala renala cronica este reducerea treptată a functiei renale care poate duce la insuficienta renala permanenta, sau boala renală în stadiu terminal.

Infecții ale tractului urinar (ITU) sunt cauzate de bacteriile din tractul urinar. Femeile experimenteaza ITU mai des decât bărbații. ITU sunt tratate de obicei cu antibiotice. Consumul de multe lichide, de asemenea, ajută, deoarece contribuie la eliminarea de bacterii prin urina. O infecție a vezicii urinare se numeste cistita. Daca infectia se află în unul sau ambii rinichi, aceasta se numeste pielonefrita. Acest tip de UTI poate provoca leziuni grave la rinichi în cazul în care nu este tratată în mod adecvat.

Incontinența urinară, sau pierderea controlului vezicii urinare, este caracterizata de eliminarea involuntara de urina. Există mai multe cauze și tipuri de incontinenta, si multe opțiuni de tratament. Femeile sunt afectate de incontinenta urinara mai des decât bărbații.

Retenția urinară ( probleme in golorea vezicii urinare) este o problemă urologica comună, cu multe cauze posibile. În mod normal, urinarea poate fi inițiată în mod voluntar și vezica urinara se golește complet. Retenție urinară este exploatația anormală de urină în vezică. Retenția urinară acută este incapacitatea bruscă de a urina, cauzand dureri si disconfort. Cauzele pot include o obstrucție în sistemul urinar, stres, sau probleme neurologice. Retenție urinară cronică se referă la prezența persistentă de urină în vezica urinara, după golirea incompleta. Cauzele cele mai frecvente ale retenției urinare cronice sunt esecul musculaturii vezicii urinare, leziuni ale nervilor, sau obstacole în tractul urinar. Tratamentul retenției urinare depinde de cauza acesteia.

Prevenirea problemelor sistemului urinar

Experții medicali recomandă consumul de aproximativ doi litri de lichid pe zi, în scopul de a menține sanatatea vezicii urinare si a rinichilor. Dacă se consuma suficiente lichide urina trebuie sa fie de culoare galben deschis. Fluidele, cum ar fi sucul de afine si apa, pot ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar.

Băuturile care pot irita vezica urinara, inclusiv alcoolul, cofeina si bauturile carbogazoase, ar trebui evitate. Urinatul frecvent și de îndată ce se simte nevoia poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor tractului urinar. Constipatia poate provoca, de asemenea, probleme cu tractul urinar, prin urmare, creșterea cantității de fibre in dieta poate elimina constipatia si reduce șansele de a dobândi o infecție a tractului urinar.

Sănătatea tractului urinar pentru femei

  • Femeile sunt mai predispuse la infectii ale tractului urinar, deoarece tractul acestora este mai scurt decât este la barbati. O cauza frecventa a infectiilor tractului urinar la femei este atunci cand bacteriile se raspandesc de la anus la uretra. Acest lucru poate fi prevenit prin ștergeres din fata spre spate, după ce se merge la baie.
  • Zona vaginala ar trebui să fie spălata zilnic cu săpun delicat sau apă simplă și ar trebui sa fie evitata utilizarea de deodorante vaginale si arome, precum și băile cu bule. Utilizarea de pulberi parfumate sau sapunuri, de asemenea, ar trebui să fie evitata în zona genitală. Dusurile vaginale nu ar trebui să fie făcute decât sub recomandarea unui medic.
  • Ar trebui sa se poarte haine lejere și lenjerie de corp din bumbac, pentru a permite o circulație ampla a aerului in zona vaginala. Urinatul cât mai curând posibil după actul sexual poate ajuta, de asemenea, în prevenirea infecțiilor tractului urinar. Metodele de control al nasterii, cum ar fi gelurile spermicide, cremele, spumele si diafragmele, ar trebui să fie, de asemenea, evitate, deoarece spermicidele pot provoca iritații în zona genitală iar diafragmele poate pune presiune pe uretra si pot inhiba golirea completa a vezicii urinare.
  • Produsele feminine, cum ar fi servetele sanitare și tampoanele ar trebui să fie schimbate frecvent. În timp ce aceste măsuri de precauție pot preveni apariția unei infecții ale tractului urinar, dacă apare oricare dintre simptomele unei infectii urinare, este esențial sa se consulte medicul deoarece o infecție a tractului urinar poate duce la complicatii grave daca este lasata netratata.

Medicina naturista pentru probleme ale aparatului urinar

Vitamina C este un tip de medicament natural eficient, de ajutor in infectii ale sistemului urinar. Aceasta vitamina este utila mai ales atunci când vine vorba de o infecție a vezicii urinare, deoarece crește cantitatea de acid, care este conținut în urină. Atunci când un individ dezvoltă acest tip de infecție, există anumite organisme în cadrul vezicii urinare și în alte zone ale tractului urinar.

Acidul natural care circula prin sistemul urinar va elimina bacteriile. Acest lucru va ajuta la rezolvarea infecției care se află în organism. În afară de aceasta actiune, vitamina C s-a dovedit a fi eficace atunci când vine vorba de prevenirea infectiilor viitoare în sistemul urinar al organismului.

Consumul de lichide –Multe persoane care suferă de o infecție sau alte complicații în cadrul sistemului urinar tind sa evite cresterea aportului de lichide din cauza simptomelor de disconfort, cum ar fi durerea și senzațiile de arsură în timpul urinarii. Cu toate acestea, este important să se asigure consumul unei cantitati mari de lichide pentru a curata bine organismul.

Sucurile naturale de fructe și apa sunt esențiale pentru a se asigura că organismul este curățat în mod corespunzător și infecția este în mod natural eliminata din organism. Este important să se asigure faptul că organismul este întotdeauna corect hidratat. În plus față de lupta impotriva infectiilor, apa acționează ca un purificator pentru organism, si este, de asemenea, importantă pentru a stimula puterea sistemului imunitar.

Suplimente naturiste Calivita pentru sanatatea aparatului urinar

  • Siropul de Aloe Vera si alge marine din compozitia Ocean 21 mentin si imbunatesc semnificativ sanatatea aparatului endocrin, imunitar, nervos, digestiv si cardiovascular. De asemenea prezinta actiune antibacteriana, ativirala, antifungica si anticancerigena. 
  • Capacitatea de rezistenta si autovindecare a organismului poate fi imbunatita cu ajutorul suplimentului nutritional ImmunAid, datorita compozitiei speciale de gheara matei si zinc, doua ingrediente cu efecte deosebite asupra imunitatii. De asemenea, are proprietati antipiretice, diuretice si antioxidante.
  • Extractele din plante si minerale din compozitia Pro-State Power au grija de sanatatea prostatei si sunt benefice in tratamentul adenomului de prostata. Prezinta efect antiinflamator si antitumoral si are grija de sanatatea aparatului urinar.
  • Apa alcalina obtinuta cu ajutorul filtrului Aquarion prezinta proprietati antioxidante, cu efecte deosebite pentru organism. Ajuta la detoxifierea corpului, prin eliminarea subtantelor nedorite din sange acumulate din alimente si medicamente, asigura o hiratare optima,  alcalinizeaza organismul si previne formare de boli si infectii, intareste imunitatea, si de asemenea, prezinta un efect antigungic si dezinfectant.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Aparat urinar

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Ocean 21261.00 Ron1-0-1Lichid 946 mlDetalii Produs
Ocean 21 contine alge marine si aloe vera, cu rol in imbunatirea imunitatii, functiei endocrine, digestive, nervoase si cardiovasculare. De asemenea, actioneaza ca un antibacterian, are proprietati antivirale, antifungice si anticancerigene.
2. ImmunAid200.00 Ron1-1-1180 capsule = 93.24 gDetalii Produs
ImmnuAid este un imunomodulator si antiinflamator natural pe baza de gheara pisicii, ce fortifica sistemul imunitar si creaza rezistenta impotriva patogenilor care cauzeaza infectii respiratorii, urinare, vaginale, virale.
3. Pro-State Power142.71 Ron1-0-160 tablete = 55,4 gDetalii Produs
Pro-State Power are grija de sanatatea prostatei si a sistemului urinar. Contine extracte din plante si minerale cu prorietati antiinflamatorii si antitumorale.
4. Aquarion11500.00 Ronapa alcalina1Detalii Produs
Aquarion este un filtru ce produce apa alcalina cu proprietati antioxidante si detoxifiante. Asigura o buna hidratare si elimina substantele toxice acumulate in sange din medicamente, alimente sau poluare. Intareste imunitatea si previne infectiile.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Aparatul urinar este compus din rinichi, vezica urinara si tuburi. Aceste organe controlează cantitatea de apă și săruri care sunt absorbite in sange, dar si eliminarea de deseuri. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Aparat urinar

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.