Una din cauzele de oboseala este deficitul de fier, adesea menționat ca anemie feripriva. Cei mai mulți oameni presupun că, dacă sunt deficitari de fier sunt anemici, dar nu este neapărat cazul. Exista de fapt trei etape de deficit, anemie fiind ultimul, și oricare din cele trei etape de deficit poate provoca oboseala ; de multe ori nu deficitul de fier este cauza oboselii. deoarece acesta este cel mai frecvent deficit de nutrienti la nivel mondial, oamenii de multe ori cred că este cauza oboselii lor si se trateaza cu suplimente de fier.
Simptomele de anemie
Simptomele tipice de anemie, precum și celelalte două etape ale deficitului de fier sunt similare. Acestea pot include paloare, scaderea tolerantei la temperaturi reci, vitalitate sau sănătate scăzută și, uneori, oboseala. De asemenea, persoanele cu deficit de fier raportează de multe ori că nu sunt în măsură să se concentreze, să învețe și să lucreze. Cazurile extreme de anemie raporteaza simptome precum limba infmalata, confuzie si dementa. Fierul este necesar pentru a transporta oxigenul în organism, și joacă, de asemenea, un rol in metabolism și imunitate. În plus, deficientele de fier, sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.
Oricare dintre cele trei etape ale deficitului de fier cauzeaza oboseala
După cum s-a menționat mai sus, există de fapt 3 etape de deficit de fier. Prima etapă a deficitului este rezultatul nivelului scazut de feritina. Feritina este forma de stocare a fierului – fierul din măduva osoasă. A doua etapă a deficitului de fier este atunci când circulatia este redusa. Acesta manifestare este un rezultat al epuizării feritinei. Medicul poate efectua un test pentru a verifica dacă pacientul se afla în a doua etapă a deficitului, prin verificarea nivelului de transferina. Transferina este o proteină care transportă fierul în sânge. În cazul în care transferul este mare, atunci acesta este un semn al deficitului de fier, deoarece corpul incearca sa supracompenseze prin creșterea circlatiei fierului disponibil. A treia etapă este atunci cand feritina este scazuta si hemoglobina este scăzuta, de asemenea. Această etapă de deficit de fier se numeste anemie.
Fierul este utilizat pentru a transfera oxigen în organism și, de asemenea, ajută la păstrarea unui metabolism normal și construirea imunitatii. De aceea, atunci când fierul este chiar ușor scăzut, simptomul cel mai comun este oboseala. Femeile tind sa fie mai vulnerabile decât bărbații la anemie din cauza menstruatiei. Pierderea de sânge este cel mai comun mod de a pierde fier.
Ajutor pentru anemie si oboseala
Abordările nutriționale pentru tratamentul anemiei sau deficitului de fier pot include adăugarea de minerale, cum ar fi cupru, zinc si seleniu. Deoarece numai doze foarte mici din aceste minerale sunt sigure, nu ar trebui să încercati să vă tratati cu aceste minerale fără supravegherea medicului. Tratamentul cel mai frecvent pentru anemie, este adaugarea de cantități sigure de fier in dieta. Consumul de alimente bogate in fier este cel mai sigur mod de a trata deficiențele minore de fier. În multe cazuri, tratarea unui deficit de fier va fi aproape imediata, reducand simptomele experimentate, cum ar fi oboseala, ametelile, lipsa de concentrare si vitalitate scăzută.
Dacă tratamentul deficitului de fier nu imbunatateste starile de oboseala, lipsa de vitalitate si problemele de concentrare, aceste aimptome pot fi combatute si prin alte metode simple:
• Somnul: Tiparele de somn sărace pot fi debilitante. Asigurați-vă că beneficiati de opt ore de somn neintrerupt in fiecare noapte. Transformati-va dormitorul intr-un loc intunecat, linistit. Luați în considerare tehnici de respirație sau meditație de relaxare inainte de culcare pentru a vă ajuta să adormiti mai repede. Ceaiurile de plante ajuta, de asemenea, uneori, și sunt mult mai recomandate intr-o conditie de deficit de fier, decât alcoolul sau alte ajutoare pentru somn.
• Exercițiul fizic: Adăugarea de activitati sanatoase la rutina de zi cu zi va contribui la îmbunătățirea modelului de somn într-o varietate de moduri. Inactivitatea poate reduce nivelul de energie pe care il adaugă la sentimentele de depresie. O plimbare de 20 minute in fiecare zi cu bicicleta, sau chiar si pe jos, este foarte utila în reducerea cauzelor de oboseala, deoarece chiar și această cantitate mică de activitate fizică ajută la eliberarea endorfinelor, cunoscute pentru calitatea lor de a îmbunătăți funcționarea cognitivă și de a ridica starea de spirit.
• Evitati alcoolul si drogurile: Deși puteți găsi un ajutor temporar pentru a dormi, consumul de alcool sau de droguri pe termen lung, doar va spori insomnia și va inrautati oboseala.
• Suplimentele: Adăugarea unui supliment in dietata zilnica, care declanseaza crearea de enzime pentru a elimina moleculele de radicali liberi din organism ajuta la eliminarea oboselii. Aceste suplimente scad stresul oxidativ, principala cauză a radicalilor liberi din organism.
Dacă credeți că un deficit de fier va poate cauza oboseala, atunci ar trebui sa consultati un medic pentru a exclude sau a preveni o anemie severă.