Noni organic. Ce inseamna organic ?

Folosirea termenului organic (sau bio, în unele ţări) este astăzi foarte la modă. O întreagă industrie „organică” a înflorit în ultimul timp, iar cererea de astfel de produse a crescut dramatic. Consumatorii conştienţi preferă alimentele organice, ba chiar şi îmbrăcămintea organică, însă multă lume încă nu ştie la ce face cu adevărat referire termenul organic.


Conform Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, „producţia organică este un sistem de producţie ce integrează practici culturale, biologice şi mecanice care protejează ciclurile resurselor, sprijină echilibrul ecologic şi ajută la menţinerea biodiversităţii.”Din păcate, majoritatea consumatorilor obişnuiţi nu cunosc pe de-a-ntregul reglementările în vigoare; mai mult, pe nenumărate forumuri termenul organic se foloseşte în mod abuziv, care produce confuzie.


Cum putem evita să fim induşi în eroare?

În primul rând, trebuie să ştim că alimente organice sunt doar acele alimente declarate organice de un corp abilitat de control, care stabileşte că alimentele respective îndeplinesc o serie de standarde stricte. Atunci când verificaţi eticheta, nu vă uitaţi doar după cuvântul organic, ci şi după denumirea organului de control!


Nu este însă un secret că ce mai mulţi consumatori sunt mai interesaţi de diferenţele „practice” dintre alimentele organice şi cele obişnuite. Haideţi să aruncăm o privire asupra acestora.


Alimentele organice sunt făcute/produse/cultivate fără a se recurge la substanţe chimice, cum ar fi fertilizatori sau pesticide sintetice.

Pesticidele pot rămâne în organism şi se pot acumula în ficat, cauzând probleme de comportament, de creştere, un IQ redus la copii şi un risc crescut de boli cronice (Parkinson, limfoame etc.) la adulţi. Pe de altă parte, este interzis ca ouăle, carnea şi animalele „organice” să fie tratate cu antibiotice sau hormoni de creştere. De asemenea, nu sunt permise nici bioingineria, modificările genetice şi radiaţiile ionizante.


Conform unor studii, fructele, legumele şi sucurile organice pot conţine mai mulţi antioxidanţi, polifenoli, mine­rale etc. în comparaţie cu cele obişnuite.

Fructele crescute la fermele organice sunt mai gustoase şi mai pline de nu­tri­enţi şi, aşa cum susţin unele studii şti­in­ţi­fice, par a avea o activitate antioxi­dan­tă semnificativ mai mare, o concen­traţie cres­cută de acid ascorbic şi mai multă ma­terie uscată decât cele obişnuite.


De obicei, alimentele or­ganice sunt mai scumpe. Iar consumatorii sunt con­ştienţi de acest lucru, care reprezintă şi principalul motiv pentru care nu le cumpără.


Dar de ce costă mai mult?

Îngrăşămintele şi pesticidele chimice sunt ieftine în comparaţie cu metodele folosite de fermierii organici pentru a-şi proteja culturile şi a ţine la distanţă plantele şi insectele dăunătoare. Din acest motiv, agricultura organică este mai dificilă şi necesită mai multă muncă, iar culturile organice nu sunt atât de productive la hectar ca cele obişnuite. Agricultura „normală” se face la scară largă (fiind, astfel, o afacere „mare”), ceea ce înseamnă costuri fixe mai scăzute, în timp ce agricultura organică este făcută de fermierii mici şi mijlocii. Toţi aceşti factori rezultă în costuri de producţie mai mari.


Culturile non-organice pot avea o influenţă negativă asupra mediului. Mai mult, în ciuda faptului că producătorii folosesc substanţe chimice, poluează aerul, apele şi solul, de obicei nu sunt obligaţi să plătească pentru toate acestea. Este un paradox, dar preţul mai mare al produselor organice reflectă, de asemenea, şi costurile suplimentare ale externalităţilor din cadrul producţiei.


Declaraţie: Toate produsele CaliVita sunt fabricate din materii prime de cea mai înaltă calitate. Scopul nostru este să evităm utilizarea proceselor industriale sau tehnologice, precum şi a substanţelor chimice care pot avea un efect negativ asupra produsului, consumatorilor şi mediului înconjurător. Organic Noni de la CaliVita este produs din culturi organice certificate de Organic Certifiers, Ventura CA, SUA.