Diferentele dintre Omega 3 si Omega 6 – important de stiut

Mojoritatea dintre noi am auzit ca cele doua categorii de acizi grasi, Omega 3 si Omega 6, sunt deosebit de importante pentru functia organismului uman, insa probabil destul de putini stiu si ce sunt acestia si care este diferenta dintre acesti acizi graşi omega. Este important de stiu acest aspect pentru a adopta o dieta sanatoasa si pentru a ne mentine sanatatea.


Grasimile Omega 3 si Omega 6 sunt cunoscute ca acizi grasi esentiali, deoarece organismul uman nu le poate produce pe cont propriu. De aceea, oamenii trebuie sa introduca un aport de Omega 3 şi Omega 6 in dieta lor. Unele surse de Omega 3 sunt grasimi de peşte de apă rece, cum ar fi tonul, negrul, heringul, macroul, păstrăvul, somonul si sardinele. Grasimile Omega 3 poate fi, de asemenea, găsite în ficatul de cod.


Există doi acizi grasi omega 3 vitali. Acestia sunt acidul eicosapentaenoic sau AEP si acidul docosahexaenoic sau ADH. AEP şi ADH servesc ca blocuri de construcţie pentru hormonii care stimuleaza imunitatea, pentru a îmbunătăţi memoria şi pentru a preveni depresia.


În cele mai multe diete de Vest, grasimile Omega 3 nu sunt consumate la fel de mult ca cele Omega 6.  Gasite in semintele de in, nuci si uleiuri vegetale rafinate, grasimile Omega 6 sunt prezente în snack-uri, prajituri, biscuiti, bomboane si fast-food.


Expertii spun ca majoritatea americanilor obţine de 14-25 de ori o cantitatea mai mare de Omega 6 fata de Omega 3. Acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate.


Hormonii sunt construiti din grasimi Omega 6


O importanta diferenta intre acizii grasi Omega 3 si Omega 6 este că hormonii din cele două tipuri de acizi graşi au in cea mai mare parte efecte opuse. Grăsimile omega 6 pot creste inflamatia (care este vitala pentru răspunsul imunitar), procesul de coagulare a sângelui şi răspândirea rapidă a celulelor, iar cele Omega 3 scad aceste funcţii. Pentru a menţine o sănătate optimă, trebuie să existe un echilibru între cele două familii de hormoni.


Cu toate acestea, mulţi europeni şi nord-americani consuma prea multe grasimi  Omega 6 şi prea putine Omega 3. Este important să se cunoască diferenţele dintre Omega 3 si Omega 6, deoarece nutritionistii spun ca un dezechilibru între cele două categorii de acizi graşi poate provoca astm, boli coronariene, unele forme de cancer, autoimunitate si  boli neurodegenerative. Acestea sunt considerate a fi cauzate de inflamaţii în organism. Dezechilibru între grăsimile omega-3 şi omega-6 poate fi, de asemenea, un factor de obezitate, depresie, dislexie, hiperactivitate şi tendinţe violente.


Punerea acestor hormoni în proporţie adecvată poate ajuta la ameliorarea acestor condiţii. Un studiu britanic a aratat ca violenta in  închisoare a fost redusa cu 37 %, dupa ce prizonierilor li s-au adminsitrat uleiuri cu Omega 3 si vitamine.


Pentru cei care cauta sa adopte o dietă mai echilibrată, medicii le recomanda reducerea aportului de Omega 6 prin reducerea consumului de alimente procesate si fast food. Utilizarea de uleiuri polinesaturate, cum ar fi cele de porumb, floarea soarelui, soia si seminţe de bumbac ar trebui să fie, de asemenea, limitată.


Se poate folosi ulei de măsline extravirgin pentru gătit şi sosuri pentru salate. Se poate, de asemenea, creşte aportul de Omega 3 prin consumul de mai mult peste gras şi / sau prin administrarea de suplimente de ulei de peşte. Se pot consuma, de asemenea, mai multe nuci, seminte de in şi oua cu Omega 3.


Odată stiuta aceasta diferenţa dintre Omega 3 si Omega 6, veţi şti ce tip de alimente sa evitati şi care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumati mai mult. Veţi găsi mai uşor un mod de a avea un stil de viaţă sănătos.


Supliment alimentar Omega 3 din ulei de peste concetrat : Omega 3


Supliment alimentar Omega 6 din ulei de primula : Omega 6