Cancerul de prostata si nutritia – Există vreo legătură?

Cancerul de prostata este cancerul cel mai frecvent care afecteaza barbatii cu 186.000 de persoane diagnosticate in fiecare an.


Cercetarea privind acest tip de cancer este departe de a fi simpla. Există două soiuri de boala; unul indolent, care se dezvolta lent, iar celălalt agresiv si care se raspandeste in alte parti ale corpului- metastatic. Prin urmare, ceea ce poate împiedica un tip nu poate împiedica celalat tip, şi ceea ce încetineşte un tip nu-l poate încetini pe celalalt.


Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostata sunt varsta de peste 65 de ani, originea afro-americana, şi provenienta dintr-o familie cu un tată, fiu sau frate diagnosticati cu boala. În timp ce îmbătrânirea nu poate fi prevenita si nici nu se poate modifica rasa sau provenienta in familie, se poate face insa ceva cu privire la dieta. Unele modificări ale stilului de viata  pot preveni sau incetini progresia bolii, dacă aceasta este diagnosticata.


Dacă un barbat se confrunta cu simptome de cancer de prostata, în mod normal, boala s-a raspandit dincolo de prostata. Periculos, precum si cele mai frecvente forme de cancer in randul barbatilor, cancerul de prostata are o rata de vindecare de doar 20 pana la 30 %. Unul din sase barbati vor dezvolta cancer de prostată în timpul vieţii lor, cu un risc care creste odata cu inaintarea in varsta (două treimi din cazurile de cancer de prostata sunt diagnosticate la barbatii de peste 65 de ani). Din cauza latentei simptomelor de cancer de prostata, este important ca barbatiisă ia măsuri preventive începând de la aproximativ 30 de ani. Printre măsurile cheie in aceasta prinvita, una importanta este adoptarea unei diete si suplimentari bogate in substante nutritive anti-cancer de prostata.


Scopul unei greutati sanatoase si unei talii subtiri


Studiul II in prevenirea cancerului, care a for urmat de aproape 70.000 de oameni pe timp de 10 de ani, cei care au pierdut mai mult de 25 de kg au avut sanse mai mari de a fi diagnosticati cu o forma de cancer non-metastatica. Un alt studiu a descoperit ca obezitatea si cresterea in greutate in timpul varstei adulte  a crescut riscul de a muri de cancer de prostata.


Grasimea abdominala promoveaza inflamatia, un proces care contribuie la dezvoltarea cancerului de prostata. Odata cu excesul de calorii dietetice, aceasta grasime abdominala continuă să crească într-un ritm mai rapid decât poate fi sângele aprovizionat cu substanţe nutritive. Celulele de grasime apoi se inflameaza si mor, iar celule albe din sange vin  pentru a le curăţa, prin oxidare cu eliberare de oxigen şi radicali de azot. Deoarece inflamatia reduce capacitatea antioxidantilor de a dezactiva acesti radicali liberi, acestia incep sa atace celulele normale, inclusiv cele de prostata, cauzand tumori. Optati pentru o “valoare normala” a indicelui de masa corporala (IMC). Talie dvs. ar trebui să măsoare maxim 90 cm.


Consumati mai puţine carnuri carbonizate


Arderea de carne rosie si carne alba la temperaturi ridicate declanşează producţia de agenţi cancerigeni legati de cancerul de prostata. Un studiu a constatat că riscul de a fi diagnosticat cu cancer de prostata creste cu 40%, atunci când barbatii consuma 2 portii si jumatate de carne bine-facuta intr-o săptămână. Într-un alt studiu, hamburgeri au fost cel mai legati de cancerul de prostata.


Reduceţi cantitatea de substante cancerigene in dieta prin coacere si pregatirea in abur a carnii rosii. Dacă doriti sa mancati gratar, intoarceti carnea frecvent pentru a preveni formarea de cruste. Includeti frecvent in dieta proteine care nu provin de la carne rosie , cum ar fi pieptul de pui sau de curcan, peştele, soia, fasolea si lintea.


Exercitiul fizic


Nu putem vorbi despre nutriţie pentru cancerul de prostata, fără a aduce vorba de exerciţiul fizic. Barbatii de peste 65 de ani care desfăşoară 3 ore de activitate viguroasa pe parcursul unei saptamani isi reduc riscul de a dezvolta forme avansate sau riscul de a muri de boala. Într-un alt studiu, bărbaţii cu varste intre  42-73 de ani care au merg 30 – 60 de minute, de 3 până la 4 ori pe săptămână au o rată de creştere redusă a celulelor cancerului de prostata.


Fără o înţelegere clară a cauzelor, este greu să ştiti cum să preveniti cancerul de prostata. Cu toate acestea, din moment ce nu aveti nici o influenţă asupra geneticii, cel mai bine este să începeţi cu factorii care se pot controla. Dieta si nutritia sunt primele elemente de luat în considerare atunci când doriti sa va protejati de cancerul de prostata. Dieta ar trebui să se bazeze pe o gamă largă de alimente din surse vegetale, inclusiv, fructe şi legume care conţin fitonutrienţi puternici, cu proprietati anti-cancer.


Studii de cercetare privind fitonutrientii au arătat ca acestia pot actiona cu succes în prevenirea şi alinarea unei prostate extinse (HBP) şi simptomelor de cancer de prostata. În plus, o dieta anti-cancer compusa din orez brun, fructe proaspete şi legume crude nu va promova numai o sanatate buna, ci de asemenea vaoferi corpului elementele de care are nevoie pentru a lupta impotriva cancerului de prostata si a altor boli.


Despre cancerul de prostata si tratament naturist