Articulatii dureroase ?


Iarna, sărbătorile, întunericul şi frigul de afară predispun spre un stil de viaţă mai pasiv, mai „domestic”, se renunţă mai uşor la exerciţiile fizice şi începe perioada de „hibernare”. Însă odată cu începerea sezonului de schiat, de dat cu săniuţa – în cazul copiilor, de patinaj sau chiar şi numai prin simpla deplasare, riscurile de accidentare cresc mai ales pentru că articulaţiile s-au dezobişnuit să mai facă mişcare. De aceea, e suficientă o mişcare greşită ca să dai de necaz, deşi în multe situaţii cu puţină atenţie în plus ar putea fi evitat !



Articulaţiile fac legătura între oasele noastre şi fac posibilă mişcarea în anumite direcţii, asigurând mobilitatea membrelor noastre. Capetele oaselor sunt acoperite cu un cartilaj special, acesta formând articulaţiile, care sunt înconjurate de o teacă care produce lichidul dintre cele două suprafeţe, micşorând astfel frecarea acestora şi, prin urmare, forţa exercitată asupra articulaţiilor. De fapt, prin încălzirea de dinainte de antrenamente, acest lichid este repartizat uniform, de aceea nu se poate sări niciodată peste încălzire înaintea nici unei solicitări fizice mai intense decât în mod obişnuit sau a unui antrenament. Este important, de asemenea, să subliniem, că întotdeauna trebuie să practicăm sportul care se potriveşte vârstei noastre, cu durata şi intensitatea corespunzătoare nivelului de antrenare al organismului. Odată cu înaintarea în vârstă, scade retenţia naturală a apei din colagenul aflat în articulaţii, astfel că este esenţial ca, în acest sens, să asigurăm articulaţiilor noastre nutrienţii necesari. Lichidul sinovial are rol în lubrefiere, dar şi în nutriţia cartilajului, practic aceasta fiind singura posibilitate a cartilajului  existent de a ajunge la nutrienţi.

Elementele importante ale metabolismului cartilajelor sunt glucozamina, sulfat-condroitina şi metil-sulfonil-metanul, adică MSM-ul. Există un număr mare de cercetări care se ocupă de aceste substanţe. S-a ajuns la concluzia că toate trei contribuie la nutriţia cartilajului şi, în unele cazuri, cum ar fi, inflamaţia articulaţiilor sau uzura cartilajelor, pot îmbunătăţi eficient starea bolnavului, prin faptul că asigură nutrienţii necesari lichidului sinovial şi lubrefierea articulaţiei. (1).


Glucozaminele sunt capabile să lege apa, fiind astfel elemente importante ale lichidului sinovial. Organismul le utilizează pentru formarea cartilajului şi lubrefierea articulaţiilor,  dar sunt şi elementele componente ale ligamentelor şi tendoanelor. Conform cercetărilor, pot avea un slab efect analgezic care se instalează într-o perioadă mai îndelungată, în comparaţie cu antiinflamatoarele nesteroide cunoscute; au însă avantajul că nu au efect nociv asupra mucoasei gastrice, spre deosebire de majoritatea produselor antiinflamatoare recomandate uzual. Cercetătorii consideră că, recomandând suplimentarea cu glucozamină, cartilajul poate fi hrănit şi poate creşte cantitatea de lichid care-l înconjoară; de asemenea, mai consideră că astfel se poate evita uzura cartilajului. (1.)(2.)

Condroitin-sulfatul este o glucidă complexă care ajută la menţinerea hidratării cartilajului, este prezent în lichidul articulaţiilor şi, conform studiilor, poate oferi un ajutor eficient în afecţiunile de natură inflamatorie ale articulaţiilor. (3).

MSM poate fi găsit în cantităţi mici în numeroase alimente, dar nu s-a stabilit o doză zilnică recomandată. În studiile efectuate de Usha şi colaboratori, doza zilnică de MSM administrată a fost de 500 mg, atât în administrare singulară, cât şi în administrare combinată.

Cercetările au studiat separat fiecare dintre cele trei substanţe active, dar şi în combinaţie. Cele mai bune rezultate s-au obţinut în urma administrării combinate. Astfel, se poate afirma că această combinaţie reduce durerile cauzate de osteoartrită şi poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii. Pentru a obţine acest efect, administrarea combinată  trebuie să dureze cel puţin 8 săptămâni, deoarece efectul analgezic şi antiinflamator se instalează după o perioadă mai lungă. (1).

În concluzie, menţinerea sănătăţii articulaţiilor se poate obţine prin practicarea unor sporturi adecvate, în mod inteligent, evitarea suprasolicitării prin kilograme în plus, consumul unor alimente şi/sau suplimente alimentare care facilitează formarea şi regenerarea cartilajului.


Atenţie !

Dacă doriţi să menţineţi sănătatea articulaţiilor d-voastră prin consumarea unor suplimente alimentare cu conţinut de glucozamină sau condroitină, dar sunteţi sensibil la peşte sau crustacee, adresaţi-vă medicului d-voastră.


1 Usha, P.R., & Naidu, M.U.R. (2004). Randomised, double-blind, parallel, placebo-controlled study of oral glucosamine, methylsulfonylmethane and their combination in osteoarthritis. Clinical Drug Investigation, 24, 353-363

2 Rheum Dis Clin North Am. 1999 May;25(2):379-95. Deal CL, Moskowitz RW.Division of Rheumatology, Case Western Reserve University  School of Medicine, University Hospitals, Cleveland, Ohio, USA.

3 Clinical review of chondroitin sulfate in osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage. Uebelhart D 2008;16 Suppl 3:S19-21. Epub 2008 Jul 31.


Command-Option für die Menschen in Deutschland, Österreich: Shark Aid ; Joint Protex ; Joint Protex Forte