Boala Addison, semne si simtome, tratament naturist

Boala Addison este o boala cu debut insidios, de obicei progresiva, si care este rezultatul hipofunctiei corticosuprarenalei.


Principalii hormoni produsi de corticala suprarenalei sunt cortizolul (hidrocortizon), aldosteronul si dehidroepiandrosteronul (DHEA). Adultii secreta in jur de 20 mg de cortizol, 2 mg de corticosteron (care are activitate similara) si 0.2 mg de aldosteron pe zi.


In boala Addison exista o excretie crescuta de Na si o excretie scazuta de K, mai ales in urina, care este izotona, dar si in transpiratie, saliva si tubul digestiv. Rezulta concentratii scazute sanguine de Na si Cl si o concentratie crescuta de K seric.


Deficitul de cortizol contribuie la hipotensiune si produce perturbari ale metabolismului hidratilor de carbon, lipidelor si proteinelor si sensibilitate crescuta la insulina. In absenta cortizolului, din proteine se formeaza insuficienti hidrati de carbon; rezulta hipoglicemie si diminuarea glicogenului hepatic. Apare ulterior astenia, datorata in parte unei disfunctionalitati neuromusculare. Rezistenta la infectii, traumatisme si la alti factori stresanti este diminuata din cauza reducerii secretiei suprarenalei. Din cauza slabirii muschiului cardiac si a deshidratarii apare reducerea debitului cardiac, cu posibilitatea aparitiei colapsului circulator. Nivelurile sanguineĀ  scazute de cortizol duc la cresterea producerii de ACTH de catre hipofiza si cresc nivelurile sanguine de beta- lipoproteina, care are efect melanocito-stimulator si produce hiperpigmentarea pielii si a mucoaselor, caracteristica pentru boala Addison.


SemneĀ si simptome:


Astenia, oboseala si hipotensiunea ortostatica sunt simptomele precoce. Pigmentarea este de obicei crescuta, cu exceptia insuficientei corticosuprarenaliene secundare insuficientei hipofizare. Pigmentarea crescuta este caracterizata printr-o tenta bronzanta difuza, atat a partilor corpului expuse, cat si a celor neexpuse, in special a zonelor de frictiune (proeminente osoase), a pliurilor cutanate, a cicatricelor si a suprafetelor de extensie. Se constata frecvent: pete pigmentare la nivelul fruntii, fetei, a gatului si umerilor; zone cu vitiligo si coloratia albastrui-inchis a areolelor si a mucoaselor de la nivelul buzelor, gurii, rectului si vaginului. Apar frecvent anorexia, greata, voma si diareea. Poate fi observata o toleranta scazuta la frig si hipometabolism. Pot sa apara ameteli si sincopa.
Mai multe detalii si tratament naturist gasiti: Boala Addison