Boala Addison

Descriere Remediu Naturist

 
Principalii hormoni produsi de corticala suprarenalei sunt cortizolul (hidrocortizon), aldosteronul si dehidroepiandrosteronul (DHEA). Adultii secreta in jur de 20 mg de cortizol, 2 mg de corticosteron (care are activitate similara) si 0.2 mg de aldosteron pe zi.
 
In boala Addison exista o excretie crescuta de Na si o excretie scazuta de K, mai ales in urina, care este izotona, dar si in transpiratie, saliva si tubul digestiv. Rezulta concentratii scazute sanguine de Na si Cl si o concentratie crescuta de K seric.
Deficitul de cortizol contribuie la hipotensiune si produce perturbari ale metabolismului hidratilor de carbon, lipidelor si proteinelor si sensibilitate crescuta la insulina. In absenta cortizolului, din proteine se formeaza insuficienti hidrati de carbon; rezulta hipoglicemie si diminuarea glicogenului hepatic. Apare ulterior astenia, datorata in parte unei disfunctionalitati neuromusculare. Rezistenta la infectii, traumatisme si la alti factori stresanti este diminuata din cauza reducerii secretiei suprarenalei.
 
Din cauza slabirii muschiului cardiac si a deshidratarii apare reducerea debitului cardiac, cu posibilitatea aparitiei colapsului circulator. Nivelurile sanguine  scazute de cortizol duc la cresterea producerii de ACTH de catre hipofiza si cresc nivelurile sanguine de beta- lipoproteina, care are efect melanocito-stimulator si produce hiperpigmentarea pielii si a mucoaselor, caracteristica pentru boala Addison.
 
 
Semnele si simptomele bolii Addison 
 
 
Astenia, oboseala si hipotensiunea ortostatica sunt simptomele precoce. Pigmentarea este de obicei crescuta, cu exceptia insuficientei corticosuprarenaliene secundare insuficientei hipofizare. Pigmentarea crescuta este caracterizata printr-o tenta bronzanta difuza, atat a partilor corpului expuse, cat si a celor neexpuse, in special a zonelor de frictiune (proeminente osoase), a pliurilor cutanate, a cicatricelor si a suprafetelor de extensie. Se constata frecvent: pete pigmentare la nivelul fruntii, fetei, a gatului si umerilor; zone cu vitiligo si coloratia albastrui-inchis a areolelor si a mucoaselor de la nivelul buzelor, gurii, rectului si vaginului. Apar frecvent anorexia, greata, voma si diareea. Poate fi observata o toleranta scazuta la frig si hipometabolism. Pot sa apara ameteli si sincopa.

 

Boala Addison - cauze

 

Imposibilitatea de a produce niveluri adecvate de cortizol poate apărea din diferite motive. Problema poate fi cauzată  de o tulburare a glandelor suprarenale (insuficienta suprarenala primara), sau de o secretie inadecvata de ACTH de catre glanda pituitara (insuficienta suprarenala secundara).

  • Insuficienta suprarenala primara

Boala Addison afecteaza aproximativ 1-4 din 100.000 de oameni. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de distrugerea treptată a cortexului suprarenal, stratul exterior al glandelor suprarenale, de către propriul sistem imunitar al organismului. Aproximativ 70 la suta din cazurile raportate de boala Addison sunt cauzate de boli autoimune, in care sistemul imunitar produce anticorpi care ataca tesuturile proprii organismului sau organele si le distruge încet. Insuficienta suprarenala apare atunci când cel puțin 90 la sută din cortexul suprarenal a fost distrus. Ca urmare, de multe ori ambii hormoni, glucocorticoizii (cortizol) si mineralocorticoizi i(aldosteron), lipsesc. Uneori, doar glanda suprarenală este afectată, la fel ca în insuficiență suprarenală idiopatica, insa alteori sunt afectate alte glande, la fel ca în sindromul deficientei poliendocrine.

  • Sindromul deficientei poliendocrine

Sindromul deficientei poliendocrine este clasificat în două forme distincte, tipul I și tipul II.

Tipul apare la copii, si insuficienta suprarenala poate fi însoțită de:

 

• glandele paratiroide subactive

• dezvoltare sexuală lenta

• anemie pernicioasa

• infectii cronicecu Candida

• hepatită cronică activă

• căderea părului (în cazuri foarte rare)

 

Tipul II, adesea numit sindromul Schmidt, afecteaza de obicei adulții tineri. Caracteristici de tip II pot include:

 

• o glanda tiroida subactiva

• dezvoltare sexuală lenta

• diabet zaharat

• vitiligo

• pierderea de pigment pe zone ale pielii

 

Oamenii de știință credcă sindromul deficitului de poliendocrine este moștenit, deoarece frecvent mai mult de un membru al familiei tinde să aibă unul sau mai multe deficiențe ale sistemului endocrin.

  • Tuberculoza

Tuberculoza (TBC), o infectie care poate distruge glandele suprarenale, constituie aproximativ 20 la suta din cazurile de insuficiență suprarenală primară în țările dezvoltate. Când insuficiența suprarenală a fost identificat pentru prima data de Dr. Thomas Addison in 1849, TB a fost găsita la autopsie la 70 pana la 90 la suta din cazuri. Deoarece tratamentul pentru TBC s-a imbunatatit, incidența de insuficiență suprarenală datorită TB a glandelor suprarenale a scăzut foarte mult.

  • Alte cauze

Cauze mai putin frecvente de insuficiență suprarenală primară  sunt:

• infecție cronică, infecții fungice în principal

• celulele canceroase raspandite de la alte părți ale corpului la glandele suprarenale

• amiloidoza

• indepartarea chirurgicala a glandelor suprarenale

  • Insuficienta suprarenala secundara

Această formă de insuficiență suprarenală  este mult mai frecventa decat insuficienta suprarenala primara si poate fi marcata de o lipsă de ACTH. Fără ACTH pentru a stimula glandele suprarenale, glandele suprarenale scad productia de de cortizol, dar nu si de aldosteron. O formă temporară de insuficiență suprarenală secundară poate apărea atunci când o persoană care a primit un hormon glucocorticoid, cum ar fi prednison, pentru o lungă perioadă de timp întrerupe brusc medicatia. Hormonii glucocorticoizi, care sunt adesea folositi pentru a trata boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, astmul, sau colita ulcerativa, blocheaza eliberarea de ACTH si CRH. În mod normal, CRH instruiește glanda pituitara sa elibereze ACTH. În cazul în care nivelurile de CRH scad, glanda pituitara nu este stimulata sa elibereze ACTH, și apoi glandele suprarenale nu reușesc să secrete niveluri suficiente de cortizol.

O altă cauză de insuficiență suprarenală secundară este indepartarea chirurgicala a tumorilor benigne, sau necanceroase, producatoare de ACTH ale glandei pituitare (Boala Cushing). În acest caz, sursa de ACTH este brusc îndepărtata, și este nevoie de o substituție hormonală până ce productia de ACTH si cortizol ajunge la normal.

Mai puțin frecvent, insuficienta suprarenala apare atunci cand glanda pituitara, fie scade în dimensiuni sau oprește producerea de ACTH. Aceste evenimente pot rezulta din:

• tumori sau infecții ale zonei

• pierderea fluxului sanguin la glanda pituitara

• radiatii pentru tratamentul tumorilor hipofizare

• indepartarea chirurgicala a unor părți din hipotalamus

• indepartarea chirurgicala a glandei pituitare

 

Cum facem fata bolii Addison?

 

Cum se manifesta o criză Addison? Simptomele includ:

  • durere bruscă de penetrare în partea inferioara a spatelui, abdomenului sau picioarelor;
  • vărsături și diaree severă;
  • tensiune arterială scăzută;
  • pierderea conștienței;
  • piele pala;
  • transpirație excesivă.

Aceste simptome necesita tratament medical imediat.

 

Pentru a evita o criză este nevoie de:

 

  • perioade alternative active cu odihna;
  • evitarea activitatilor fizice obositoare f în vremea calda, umeda;
  • nu va fie teama sa consumati alimente sărate, mai ales atunci când transpirati foarte mult;
  • nu sariti peste mese;
  • asigurați-vă că beți multe lichide.
  • evitați resveratrolul. Studiile la animale sugerează ca resveratrolul poate interfera cu producerea de hormoni suprarenali.

 

Tratamente pentru boala Addison pe baza de plante

 

Remedii pe bază de plante utilizate în mod obișnuit în tratamentul bolii Addison posedă acțiune adaptogena. În cartea sa "Medicina Naturista în Practică," William A. Mitchell Jr., un medic naturist și herbalist, afirmă că Imunomodulatoarele îmbunătățesc capacitatea organismului de a face fata stresului fiziologic. Exemple de plante cu actiune adaptogen includ ceaiul verde, curcuma, ciupercile Reishi, Rhodiola rosea (Rhodiolin Calivita) si ginsengul siberian. Astragalus, echinacea, extractul de lapte de ciulin și ashwagandha pot fi, de asemenea, de ajutor în tratarea semnelor și simptomelor bolii Addison.

Mediciirecomada ca pacienții cu boala Addison sa consume o cantitate mare de lemn dulce pe o bază de zi cu zi. Principalul ingredient al acestei plante este o substanță chimică numită glicirizina, care este cunoscuta pentru a inhiba productia de cortizol în organism, care, in schimb, poate imita unele dintre acțiunile mineralocorticoizilor. Prin acest mecanism, lemnul dulce poate corecta partial unele efecte ale dezechilibrelor hormonale la pacienții cu Addison, ceea ce duce la atenuarea simptomelor, potrivit unui articol publicat în decembrie 2001 in "Hipertensiune".

Excreția excesiva de sare de sodiu, din cauza insuficienței renale, este caracteristica bolii Addison, ceea ce duce la o serie de simptome, inclusiv probleme nervoase si musculare. Pacienții cu boala Addison sunt frecvent sfatuiti sa consume alimente bogate in sodiu-cum ar fi sosul de soia pentru a mentine nivelurile sanguine de sodiu.

Boala Addison este adesea asociata cu alte probleme de sănătate, inclusiv tiroidita lui Hashimoto, hipoparatiroidism, insuficiență testiculară și tireotoxicoză, care pot cauza efecte adverse semnificative asupra sănătății. Din cauza asocierii sale cu aceste condiții potențial dăunătoare, boala Addison, nu poate foi tratata cu ușurință. Dacă aveți această condiție, ar trebui să vi se revizuiasca oate opțiunile relevante și eficace de tratament. Plantele potfi un plus util pentru planul de tratament al bolii Addison, insa evitati folosirea acestora fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastră.

 

Dieta si boala Addison

 

Terapia de substituție cu corticosteroizi poate ajuta la administrarea simptomelor. Un anumit stil de viață și schimbarile de dieta pot ajuta, de asemenea, la tratarea si gestionarea bolii Addison.

  • Apa

Manualelede specialitate pentru boala Addison recomanda 1 1/2 litri de apa pe zi, la toti pacientii cu boala Addison si 1 pahar in plus de apa pentru fiecare pahar de alcool, ceai, cola sau cafea. Aportul de lichide trebuie să fie mai mare în vremea caldă pentru a face fata lichidului pierdut din cauza transpirație.

  • Vitaminele

Potrivitlui Phyllis A. Balch, un consultant nutriționist atestat și autor al "Prescriptii pentru Vindecarea Nutritionala" suplimentele nutritive utile pentru aceasta problema de sanatate pot include complexul de vitamine B, vitamina C cu bioflavonoide, coenzima A, tirozină, clorofilă, ginseng siberian, extract de lapte de ciulini.

  • Calciul

Anumite medicamentepentru boala Addison pot duce la pierderea de masa osoasa, in special la barbati. Puteți consuma alimente bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate, portocalele și broccoli, pentru a compensa pierderea de calciu. Puteți lua, de asemenea, suplimente de calciu, insa doar sub indrumarea medicului deoarece dozele mari de calciu pot duce la insuficiență renală și pietre la rinichi. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente.

  • Alimente cu un continut redus de potasiu

Cele mai multe persoane cu boala Addison au tendința de a reține cantități mari de potasiu în sânge în timp ce pierd cantitati mai mari decat normale de sodiu prin urină. Prin urmare, ar trebui să consume fructe si legume bogate in potasiu, cum ar fi bananele și caisele, în cantități moderate. Alimentele bogate in sodiu, cu toate acestea, poate duce la boli de inima. Consultati un medic inainte de a face schimbari majore in dieta.

  • Hidrocarbonatii

Pacienții cu boala Addison sunt predispusi la un nivel scazut de zahăr in sânge, ceea ce determină o scădere a nivelului de energie, precum și posibilitatea de a intra in coma, dacă starea este neglijata. Aceste persoane sunt sfătuite să-si mențină un nivel sigur de zahar in sange prin consumul de cantitati mici de carbohidrati, cum ar fi cartofii, orezul sau paste, în mod regulat, potrivit unui articol publicat in mai 2009 de către Serviciul National Informational de boli endocrine si metabolice.

Noni Lichid se administreaza cu 1/2h inainte de masa.Printre compusii izolati in Noni se afla si serotonina si scopoletina cu rol in combaterea anxietatii si a depresiei, damnacantalul care are actiune anticancerigena prin inhibarea multiplicarii celulelor precanceroase si prin stimularea formarii celulelor T ale sistemului imunitar (este un imunomodulator foarte bun), xeronina un alcaloid prezent in toate celulele sanatoase . Aceasta substanta poate cauza un numar impresionant de mare de raspunsuri fiziologice.

Super Coenzima Q10 Plus se administreaza dupa masa si are rol in sustinerea functiei miocardului.

 

Atentie !

Tratamentul indicat de medicul de specialitate nu se intrerupe, suplimentele alimentare CaliVita mentionate mai sus se asociaza cu acesta.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Boala Addison

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1946 mlDetalii Produs
Scopoletina, xeronina si serotonina prezente in noni previn si trateaza depresia si anxietatea, stari prezente in boala Addison. Are o actiune anticancerigena, stimuleaza sistemul imunitar si asigura o buna functionare celulara.
2. Strong Bones Plus70.53 Ron0-0-1100 capsuleDetalii Produs
Strong Bones Plus Calivita ofera un aport optim de calciu, magnezi si vitamina D3, pentru un sistem osos sanatos. In boala Addison apare adesea o deficienta de calciu, in principal datorita tratamentelor folosite.
3. Super Coenzima Q10 Plus211.24 Ron1-0-0120 capsule = 84.5gDetalii Produs
Antioxidantii ( coenzima q10 , beta-caroten, seleniu, vitamina E) sustin functia miocardului prin producerea de energie in muschiul cardiac si mentinerea la niveluri normale a tensiunii arteriale.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

O boala cu debut insidios, de obicei progresiva, si care este rezultatul hipofunctiei corticosuprarenalei.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
oboseala
scadere in greutate
varsaturi
slabiciune musculara
pofta de sare

0 recenzii pentru Boala Addison

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 5

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.