Insomnie

Descriere Remediu Naturist

 

Insomnia este un simptom obisnuit, aproximativ 10% din populatie prezinta insomnie cronica si aproximativ 50% au avut insomnie severa uneori. Ea poate fi primara ( adica de lunga durata, cu o legatura redusa sau fara legatura cu evenimente somatice sau psihice) sau secundare unor probleme emotionale, durerii, afectiunilor fizice sau folosirii medicamentelor sau starii de sevraj. Excesul de alcool consumat in timpul serii poate scurta somnul si poate duce la fenomene de sevraj in timpul diminetii, astfel ca pacientul este nelinistit la trezire sau daca este sever dependent este anxios si prezinta tremor.

 
 
Insomnia initiala (dificultate de a adormi) se asociaza de obicei cu o tulburare emotionala ( ex . anxietate, stare fobica), durere, probleme respiratorii, medicamente excitante, sevraj dupa medicamente sedative, o igiena precara a somnului si tulburari de somn (sindromul picioarelor nelinistite, apneea in somn). Sindromul adormirii intarziate este o modificare a ritmului circadian, in care pacientul prezinta o somnolenta prelungita in momentul trezirii si nu-si poate adapta somnul modificarilor de orar.
 
 
In trezirea matinala, pacientul adoarme normal, dar se trezeste foarte devreme si nu mai poate adormi la loc sau are un somn nelinestit, neodihnitor. Aceasta modificare este un fenomen obisnuit al imbatranirii dar se asociaza uneori cu depresia. Pot contribui la aceasta tendintele la anxietate, autorepros, autoinvinuire deseori augmentate in timpul diminetii.
 
 
Inversari ale ritmului de somn reflecta de obicei a ritmului circadian (calatoria transmeridiana) sau o leziune hipotalamica a diencefalului (ex. un traumatism cranian sever sua dupa o encefalita). Folosirea incorecta a sedativelor sau orele neregulate de munca in timpul noptii pot produce uneori aceste inversari, ca si apneea obstructiva din somn. Pacientii cu apnee obstructiva in somn pot fi somnolenti in timpul diminetii, dorm sau motaie in timpul zilei si au somn agitat si intrerupt in timpul noptii. Daca se mareste doza de sedative din cauza unui diagnostic incorect in timpul noptii poate aparea neliniste si agitatie pe fondul unei stari de obnubilare si confuzie.
 
 
Insomnia de rebound apare frecvent la pacientii care intrerup administrarea dozelor crescute, cronice, de hipnotice. Multi pacienti interpreteaza gresit acest efect, ca o recurenta a insomniei cronice.

 

Insomnia copilariei

 

Insomnia este o conditie care afectează deopotrivă tinerii şi bătrânii. Studiile au arătat că insomnia in timpul copilariei e in crestere continua în ultimii ani. Experţii atribuie creşterea cazurilor de insomnie a copilăriei multor factori de acasă, de la şcoală şi din cartier. Primul lucru pe care trebuie să il faceţi pentru a va ajuta copilul sa obtina un somn bun este de a afla motivele care il mentin treaz noaptea. În cazul în care copilul nu poate dormi din cauza unor frici neîntemeiate, ar trebui să încercati să aveti răbdare cu el.

Copiii au o imaginaţie foarte bogată şi lucrurile pe care le credeţi atât de nerezonabile şi ireale, ar putea fi foarte reale pentru ei. Una dintre cele mai bune moduri de a pune un copil sa adoarma este să i se citească povesti blânde şi liniştitoare inainte de culcare. Sunetul liniştitor al vocii dvs. de fapt, ajuta la vindecarea insomniei copilăriei. Organismul uman raspunde bine la program şi ritmuri stabilite. Pentru a va ajuta copilul sa depaseasca insomnia, ar trebui să-i stabiliti un anumit program pentru a merge la culcare.

În general vorbind, există două tipuri majore de insomnie : insomnia acută şi insomnia cronica sau hiper-insomnia. O persoana sufera de insomnie acută atunci când nu poate dormi din cauza unor motive aparente cum ar fi zgomotul, lumina puternica, prea multa căldură sau frig, boală, de recuperare de la boli, pat incomod, şi aşa mai departe. Alte cauze de insomnie acută sunt programele haotice de dormit, şi anume lucrul in ture de noapte, lucrul pana noapte tarziu, privitul la TV, care interferează cu ceasul biologic normal al organismului. În mod normal, eliminarea iritantelor şi urmarea unor practici naturale ar trebui sa fie suficiente pentru a vindeca acest tip de insomnie.

Hiper-insomnia este destul de dificil de gestionat sau vindecat. Aceasta este de obicei rezultatul unor probleme grave care stau la baza, sau al unei boli in sine, sau poate fi declansata de unele probleme de sănătate grave sau anxietate (care ar putea fi neurologica, medicala şi / sau psihica). De cele mai multe ori, hiper-insomnia se afla in legătură cu unele probleme psihice sau de altă natură şi, prin urmare, este nevoie de teste minutioase pentru un diagnostic corect. Rapoartele arată că hiper-insomnia este prezenta in aproximativ 45 la suta din cazurile de insomnie.

Alt motiv major de hiper insomnie este abuzul de droguri, nu neaparat de narcotice. Exista multe medicamente care pot fi vinovate, precum decongestionantele şi antidepresivele, care pot provoca insomnie pe termen lung. Alti vinovaţi ar putea fi consumul de cafea (şi orice alte băuturi care contin cofeina), steroizi (prescrisi de medic), beta-blocantele, şi chiar pastilele de dormit (simptome de sevraj atunci când acestea sunt intrerupte).

 

Insomnia cronica

 

Insomnie cronică este o condiţie complicata în care pacientul are dificultăţi în a dormi sau a avea un somn revigorant pentru mai mult de o lună. Depresia este o cauza majora de insomnie cronica. Alte cauze includ boli cum ar fi probleme de inima, artrita, probleme de rinichi, boli respiratorii, boala Parkinson, hipertiroidismul, apneea de somn, şi multe alte condiţii. Experienţa constanta de stres mental şi utilizarea excesivă a stimulentelor precum cofeina (cafea, ceai, etc) sunt, de asemenea, responsabile pentru instalarea insomniei cronice.

Tratamentul insomniei cronice consta intr-o diagnosticare şi eliminare a tulburărilor subiacente medicale / psihologice. Corectarea, oprirea sau reducerea comportamentelor că agravează insomnia este, de asemenea, o parte a planului de tratament.

 

Ajutor pentru insomnie

 

Exista adesea posibilitatea de a lupta cu insomnia folosind remedii simple; cu toate acestea, atunci când problema nu se rezolva in două săptămâni şi începeti să va simţiţi ameţiti, dezorientati, iritati si complet pierduti, este timpul sa cereti ajutor profesionist.

Tratamentele disponibile pentru insomnie sunt variate şi foarte eficiente. O diagnosticare corecta este destul de problematica, deaorece implică o serie de teste şi studii de evaluare de lunga durata. Acesta este motivul pentru care oamenii evita, de obicei, sa ceara ajutor profesionist pentru insomnie, cu excepţia cazului în care acesta devine o problema prea grava. De cele mai multe ori, remediile naturiste de casă pot imbunatati in mod simtitor starea, insa, în cazul în care vă confruntaţi în continuare cu această problemă, ar putea fi un indiciu al unor probleme grave de sănătate, care ar necesita avizul unui medic. Ar trebui să aveti mereu în vedere faptul că prevenirea este mai eficientă decât vindecarea. O intervenţie medicală în timp util va poate salva viaţa.

 

Sfaturi pentru insomnie

 

  • Nu dormiti intre mese pe timpul zilei (acele 10-20 de minute), dacă sunteti predispusi la atacuri de insomnie. Menţineti-va un program strict, atât pentru somn cat şi pentru mese.
  • Luati cina cu cel puţin patru ore înainte de ora de culcare. De exemplu, dacă va retrageti în mod normal la ora 10:30 pm, luati cina de la 6:30 - 7:00 pm cel târziu. Adesea, insomnia este agravată de problemele digestive, şi, prin urmare, este cel mai bine sa se evite aceasta problema in totalitate. 
  • Evitaţi orice băutură care influenteaza somnul, cum ar fi cafeaua, alcoolul, sau chiar si ceaiul (excepţia cazului în care este medicament). În cazul în care nu puteti renunta la ceasca de cafea zilnica, macar consumati-o cu cel puţin patru ore inainte de culcare.
  • Introduceti un program de exerciţiu in rutina zilnica. În cazul în care nu sunteti adeptii sportului, se poate face pur şi simplu o plimbare de aproximativ 30 de minute zilnic; încercaţi să creasteti treptat la o oră pentru cele mai bune rezultate.
  • Dacă nu puteţi dormi, nu va agitati din acest motiv. Somnul, de obicei, vine după ce corpul se relaxeaza complet. Cel mai bun lucru de făcut este sa faceti ceva care să vă bucure inainte de culcare (citit o carte, ascultati muzică, scrieti scrisori celor cei dragi, etc), cu scopul de a va relaxa mintea şi corpul.

 

Cure naturale pentru insomnie

 

Dacă sunteţi în căutarea de remedii bune pentru insomnie si fara efecte secundare negative, atunci apelati la curele naturale.

Utilizarea corectă a radacinei de valeriana este cunoscuta a fi destul de eficienta pentru promovarea relaxarii si a unui somn de calitate. Aceasta este cu siguranta un remediu natural pentru insomnie care merită încercat. Musetelul este o alegere comună şi naturala, foarte atrăgătoare pentru oricine în căutarea unui leac natural pentru insomnie. Ca un remediu pentru îmbunătăţirea somnului de cele mai multe ori se consumă sub forma de ceai din frunzele si florile uscate de musetel, care a fost dovedit şi testat de timp ca un remediu natural eficient pentru insomnie. Doar unul sau două pahare de ceai de musetel  înainte de culcare poate calma si relaxa o persoană care are dificultăţi de somn suficient pentru a o face sa adoarma.

Mierea este un alt obicei disponibil si accesibi pentru stimularea somnului. Acesta poate fi consumata sub forma de băutură de miere, adăugata in ceai, sau folosita ca atare.

 

Atunci cand se afla in cantitati suficiente melatonina ofera un somn profund si linistitor in schimb in cantitate insuficienta produce adormire greoaie si chiar insomnii. Melatonin Calivita se administreaza cu 30 minute inainte de culcare.

 

Rhodiola rosea din compozitia produsului naturist Rhodiolin reduce efectele nocive ale stresului asupra inimii, normalizeaza aritmia (batai neregulate ale inimii) si se adminsitreaza 1-0-1 inainte de masa

 

Strong Bones este un supliment alimentar cu calciu si magneziu.Calciul contribuie la absorbtia fierului,  fortifica oasele, dentitia si sistemul nervos si combate insomniile. Se administreaza dupa masa in fiecare seara.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Insomnie

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Melatonin99.98 Ron0-0-1180 tablete = 14.4 gDetalii Produs
Melatonina cu eliberare prelungita ne ajuta sa adormim si ne ofera un sentiment de confort si stare generala buna. De asemenea, este un antioxidant si anticancerigen natural.
2. Rhodiolin161.00 Ron1-0-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiola rosea este cel mai bun adaptogen natural dovedit prin studii. Elimina efectele stresului asupra organismului, vindeca insomnia, ne ofera o stare psihica buna si ne ajuta sa facem mai bine fata provocarilor de zi cu zi.
3. Strong Bones 10068.26 Ron0-0-1100 capsule = 128 gDetalii Produs
Calciul si magneziul sunt doua minerale esentiale pentru sanatatea oaselor, dar si a sistemului nervos. Ajuta la combaterea insomniilor, daca este administrat dupa masa de seara.
4. Panax Ginseng82.00 Ron0-0-1100 tablete = 100 gDetalii Produs
Ginsengul corean este o planta renumita pentru capacitatea sa de a elimina starea de oboseala, de a stimula activitatea mentala, intelectuala si imunitatea. Datorita efectului de calmare si relaxare, este foarte benefic in combaterea insomniilor.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

Insomnia este definita de dificultatea de a adormi si de a mentine somnul sau de o tulburare a modelului de somn care produce un somn neodihnitor. Odata cu inaintarea in varsta durata totala de somn tinde sa scada. Stadiul patru poate sa dispara; somnul devine mai fragmentat. Aceste schimbari, desi normale, pot fi deranjante si pot duce la solicitarea unui tratament desi nu s-a dovedit ca le-ar perturba sanatatea.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
fatigabilitate
anxietate sau iritabilitate
scaderea atentiei
tulburari de concentrare si memorie
dispozitie depresiva
DepresieDetalii Afectiune
  Stare mentala caracterizata prin tristete patologica, durere morala, pesimism, autodevalorizare, dezinteres, anxietate la care se asociaza o incetinire psihomotorie.            
Atac de panicaDetalii Afectiune
Un atac de panica implica un debut brusc, cu cel putin 4 din cele 13 simptome (dureri toracice sau disconfort; sufocare; ameteala, senzatie de nesiguranta sau de lesin; frica de moarte; frica de a innebuni sau de a pierde controlul; senzatie de ireal, stranietate sau detasare de mediul inconjurator; paloare,inrosire sau fiori reci; greata sau disconfort abdominal; parestezii sau furnicaturi; palpitatii sau ritm cardiac accelerat; tahipnee sau senzatie de asfixiere; transpiratii; tremuraturi sau frisoane).

0 recenzii pentru Insomnie

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 3 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.