Duodenita

Descriere Remediu Naturist

Duodenita reprezinta inflamatia aparuta la nivelul primei parti a intestinului subtire, denumita duoden. Duodenul are o forma asemanatoare unei potcoave si leaga stomacul de restul sistemului digestiv. Duodenita este caracterizata de aparitia unei dureri abdominale care poate dura o perioada scurta de timp, in cazul duodenitei acute sau timp de luni sau chiar ani daca este vorba despre forma cronica a acestei boli. Duodenita poate debuta cu simptome usoare precum balonare sau flatulenta si poate evolua catre semne mai severe precum dureri in piept sau hemoragii gastro-intestinale.
 

Tiplogie

 
Exista mai multe tipuri de duodenita, fiecare avand propriile forme de manifestare. Ele se pot clasifica dupa mai multe criterii, printre care cele mai intalnite sunt cele ale simptomelor si ale localizarii acestei boli.
 
In functie de gravitatea simptomelor, duodenita se imparte in mai multe categorii:
 

Duodenita acuta

 
Duodenita acuta este caracterizata de aparitia brusca a simptomelor, persistand pentru o perioada scurta de timp.
 

Duodenita cronica

 
Duodenita cronica dureaza un timp indelungat, luni sau chiar ani, iar simptomele sale tind sa aiba o severitate constanta.
 

Duodenita eroziva

 
Atunci cand apare duodenita eroziva, inseamna ca inflamatia s-a agravat in asa fel incat peretii duodenului au erodat si prezinta rani deschise.
 

Duodenita noneroziva

 
In acest caz, inflamatia s-a extins insa peretii duodenului nu au erodat inca.
 
Cel de-al doilea criteriu de stabilire a tipurilor de duodenita il reprezinta localizarea sa in functie de bulbul duodenal, adica primii centimetri ai duodenului care se afla langa orificiul pilorului. 
 
Duodenita bulbara, care afecteaza bulbul duodenal, in special partea anterioara a peretelui duodenal.
 
Duodenita postbulbara, care apare in zona de sub bulbul duodenal. 
 

De ce apare duodenita?

 
Cele mai intalnite cauze care stau la baza inflamatiei duodenului suntinfectia cu Helicobacter pylori (H. pylori) si folosirea excesiva a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene.
 
H. pylori sunt bacterii care patrund in peretii stomacului si a duodenului. Deoarece ele pot supravietui in aciditatea sucului gastric, mecanismele de aparare ale corpului nu le pot combate. 
 
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt medicamente care inlatura senzatia de durere, precum aspirina sau ibuprofen. Acestea pot creste aciditatea sucului gastric si sa compromita bariera mucoasei intestinale. 
 
Duodenita poate fi cauzata si de cresterea sau scaderea secretiei de acid gastric, orice dezechilibru de aceasta natura putand cauza aparitia inflamatiei la nivelul duodenului.
 
Alte cauze care ar putea conduce la aparitia duodenitei sunt:
 
  • consumul excesiv de alcool sau substante interzise de tipul cocainei
  • fumatul
  • medicamente precum corticosteroizii
  • anemia
  • bolile autoimune
  • boala Crohn
  • expunerea la radiatii
 

Simptome

 
Majoritatea simptomelor duodenitei sunt asemanatoar cu cele ale afectiunilor digestive: stari de voma, durere,  senzatie de greata, pierderea poftei de mancare.
 
1. Stari de greata si voma
 
Inflamatia si iritatia duodenului duce la aparitia senzatiei de greata care, in cazuri grave, poate culmina cu stari de voma.
 
2. Dureri abdominale
 
Disconfortul abdominal in partea superioara sau centrala a stomacului este un simptom des intalnit al duodenitei. Severitatea durerii depinde de tipul de duodenita. Duodenita de top eroziv produce mai multa durere deoarece afecteaza mai mult membrana stomacala. Consumul alimentelor poate sa inrautateasca durerea, deoarece mancatul agita acidul gastric intr-un organ care este deja afectat de boala. 
 
3. Pierderea poftei de mancare
 
Suferinzii de duodenita isi pierd pofta de mancare din cauza disconfortului abdominal. 
 
Alte simptome
 
Duodenita poate provoca aparitia si altor simptome precum tulburari de somn, hemoragii interne sau sange in scaun.
 

Diagnostic

 
Duodenita este o provocare din punct de vedere al procesului de diagnosticare din cauza faptului ca are simptome asemanatoare cu cele ale gastritei, adica inflamatia mucoasei stomacale. De aceea, medicii recomanda efecturarea unei edoscopii pentru a confirma diagnosticul. Endoscopia este o procedura medicala care consta in introducerea unui tub prevazut la capat cu o camera video care trece prin esofag, stomac si duoden. Prin endoscopie, medicul va verifica prezenta simptomelor duodenitei:
 
  • inrosirea si inflamarea peretelui duodenal
  • inflamarea grava doar a anumitor zone ale duodenului
  • ulcer
 

Tratament

 
Tratamentul duodenitei depinde de gravitatea sa, insa de obicei consta in combinarea tratamentului medicamentos cu schimbarea stilului de viata si de alimentatie.
 
Tratament medicamentos
 
Medicamnentele antibiotice sunt prescrise de catre medic pentru a elimina infectiile cu bacteriile care provoaca inflamatia duodenului. Pentru reducerea durerii si permiterea vindecarii stomacului se pot recomanda medicamente antiacide precum inhibitori de pompa de protoni sau histaminergici. Inflamatia poate fi redusa si prin intermediul medicamentelor care contin bismut, precum subsalicilatul de bismut, care ajuta si la substituirea lipsei mucoasei stomacale.
 
Dieta si stil de viata
 
Mancarurile picante, cu multe grasimi sau cafeaua bauta pe stomacul gol duc la cresterea acidului stomacal si favorizeaza aparitia duodenitei. Pentru a grabi procesul de vindecare in cazul acestei afectiuni, medicii incurajeaza evitarea acestor tipuri de alimente.
 
De asemenea, consumul excesiv de alcool poate avea si el efecte adverse, inrautatind simptomele duodenitei. Fumatul irita mucoasa intestinala, el fiind interzis in timpul tratamentului.
 
Evitati folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidine precum aspirina sau ibuprofenul.
 

Remedii naturale pentru combaterea duodenitei

 
1. O dieta alimentara bogata in fibre
 
Alimentele bogate in fibe precum ovazul, orzul, lintea, morcovii sau fasolea ajuta corpul sa isi foloseasca mecanismele de vindecare pentru a trata duodenita. Mai mult, acestea echilibreaza secretia de acid gastric, ceea ce permite diminuarea actiunii factorilor iritanti asupra stomacului.
 
2. Ceai de musetel
 
Ceaiul de musetel contine bisabolol si matricina, compusi care au proprietati antiinflamatorii. Asigurati-va ca beti ceai de musetel la o temperatura moderata, fiindca atunci cand este fierbinte el poate irita si mai rau duodenul.
 
3. Iaurt
 
Iaurtul contine probiotice si alte bacterii benefice organismului care ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale permitand duodenului si stomacului sa se vindece.
 
4. Miere
 
Mierea naturala are proprietati chimice prin care poate produce o forma naturala de apa oxigenta. De aceea mierea este recunoscuta la nivel global ca fiind un remediu natural pentu infectiile bacteriene. 
 

Complicatiile duodenitei

 
Daca nu este tratata, duodenita duce la aparitia altor complicatii ce ne pot pune sanatatea in pericol:
 
  • inflamarea peretelui abdominal
  • hemoragie interna
  • ocluzie intestinala
  • ulcer perforat
  • ulcer duodenal
  • pancreatita


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Duodenita reprezinta inflamatia aparuta la nivelul primei parti a intestinului subtire, denumita duoden. Duodenul are o forma asemanatoare unei potcoave si leaga stomacul de restul sistemului digestiv. Duodenita este caracterizata de aparitia unei dureri abdominale care poate dura o perioada scurta de timp, in cazul duodenitei acute sau timp de luni sau chiar ani daca este vorba despre forma cronica a acestei boli.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
durere in zona abdominala superioara - zona epigastrica
semne de dispepsie gastrica - greutate, arsura sau disconfort in zona epigastrica, greata, balonare
diaree sau constipatie - alternarea acestora
BalonariDetalii Afectiune
Balonarea este umflarea abdomenului rezultand într-un diametru de talie mare datorita fluidelor reţinute sau gazelor.
Colita, colon iritabilDetalii Afectiune
Inflamatie a colonului afectand mai multe segmente sau totalitatea acestuia.
Diaree (enterita, enterocolita)Detalii Afectiune
Diareea este o creştere a frecvenţei de tranzit intestinal, o creştere în scaune moi sau ambele. Este cauzata de secreţie crescută de lichid in intestin, absorbţia redusa de lichid din intestin sau de trecerea rapidă de scaun prin intestin.
Helicobacter PiloriDetalii Afectiune
Helicobacter pylori, sau H. pylori, este un tip de bacterie care provoaca ulcer peptic prin deteriorarea mucoasei stomacului si a intestinului subtire. Acesta bacterie poate fi transmisa de la o persoana la alta, prin expunerea la voma, materii fecale, alimente contaminate, o sursa de apa contaminata, sau prin contact direct. H. pylori se trateaza cu antibiotice. O dieta adecvata poate corecta deficientele cauzate de H. pylori.
Abdomenul cronic dureros la copilDetalii Afectiune
Abdomenul cronic dureros este o afectiune des intalnita la copii si desemneaza o durere a carei cauza nu poate fi stabilita cu exactitate. Aproape 30% din copii sufera de aceasta tulburare.
GastritaDetalii Afectiune
Gastrita este o boala des intalnita si reprezinta o inflamatie, o iritatie sau o eroziune a mucoasei gastrice. 

0 recenzii pentru Duodenita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.