Colita, colon iritabil

Descriere Remediu Naturist

 

Colita este o inflamatie a mucoasei interioare a colonului si este asociata cu diaree, durere şi sânge în scaun. Există numeroase motive pentru care colonul devine inflamat, inclusiv:

• infecţie

• pierderea furnizarii de sange la nivelul colonului

• boli inflamatorii intestinale

• invazie a peretelui colonului cu colagen sau celule limfocitare din sange

 

Care sunt simptomele colitei?

 

Inflamarea colonului provoacă spasme intermitente straturilor musculare, crampe si durere, care vin si pleaca. Durerea este de obicei în partea inferioară a abdomenului. Deoarece muschii nu se contracta într-un model normal şi conţinutul colonului se deplaseaza rapid, există puţine posibilităţi ca apa sa fie resorbita. Acest lucru duce la diaree apoasa. Dacă mucoasa colonului este inflamata si se deterioreaza, pot părea sângerări.

In colita, în special colita care implică colonul distal (rect si colon sigmoid), durerea de multe ori apare in crescendo şi precede un scaun diareic. După scaun, durerea se poate diminua, dar apoi apare următorul episod de durere.

În funcţie de cauza colitei pot sau nu pot fi prezente febra si eventual o stare generală de rău.

 

Sindromul Colonului Iritabil (SCI)-o dureredeburtă atipica

 

Sindromul de colon iritabil este o afectiune caracterizata cel mai frecvent de crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree . SCI provoaca o mare cantitate de disconfort şi suferinţă, dar nu dăuneazea permanent intestinelor şi nu duce la o boala grava, cum ar fi cancerul. Cei mai multi oameni isi  pot controla simptomele prin dieta, managementul stresului şi medicamente prescrise. Cu toate acestea, pentru unii oameni SCI poate fi dezactivant. Acestia pot ajunge în imposibilitatea de a munci, de a participa la evenimente sociale, sau chiar de a călători pe distanţe scurte.

Conform cercetarilor sau altor dovezi, următoarele măsuri de auto-ingrijire pot fi de ajutor:

 • Alegerea corecta a alimentatiei
 • Consumul de diferite surse de fibre, inclusiv seminte de in, secară, orez brun, fulgi de ovăz, orz şi legume, precum şi laxative pe baza de coji de psyllium si metilceluloza, pentru a găsi echilibrul corect de regularitate, fără episoade de diaree
 • Evitarea alimentelor cu probleme
 • Limitarea consumului de produse lactate si fasole, precum si produsele alimentare care conţin cafeină, fructoză sau sorbitol, pentru a vedea ce restricţii ar putea ajuta la reducerea simptomelor
 • Folosirea de uleiuri de menta si chimen care reduc productia de gaze, usureaza crampele, si calmeaza  tractul intestinal
 • Reducerea stresului
 • Gestionarea stresului şi adoptarea unor tehnici de relaxare pot ajuta la ameliorarea simptomelor
 • Explorarea sensibilitati alimentare
 • Consultul unui specialist pentru a identifica alte cauze care agravează starea

 

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune gastro-intestinala comuna, care, uneori, provoaca disconfort semnificativ, chiar dacă aceasta nu este o amenintare grava pentru sanatate. Cauza de SCI rămâne necunoscuta. SCI nu este legat de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa.

Simptomele tipice includ balonarea abdominală, durerea, gazele, şi alternativ diaree şi constipaţie. Persoanele cu SCI sunt mai predispuse la dureri de spate, oboseala, şi multe alte probleme aparent fără legătură.

 

Opţiuni medicale pentru colita si intestiniritabil

 

Suplimentele pe baza de fibre sau laxativele pot fi folosite pentru a trata constipatia. Aceste produse sunt împărţite în agenţi cu actiune rapida şi cu acţiune lentă.

Desi nu exista medicamente pe baza de prescriptie medicala specific pentru sindromul de colon iritabil, medicamentele antidepresive şi anti-anxietate pot fi folosite pentru persoanele cu depresie psihică sau durere cronica, sau pentru persoanele cu simptome care se agraveaza in timpul perioadelor de stres. L-hiosciamină este un medicament anticolinergic care poate fi utilizat pentru a trata spasmele musculare si durerile abdominale.

Tratamentul pentru SCI include limitarea aportului de produse lactate şi de fasole, precum şi produse alimentare care conţin cafeină, fructoză sau sorbitol. Cantităţi concentrate de fructoză se găsesc în fructe uscate şi sucuri de fructe. Sorbitolul se gaseste in principal in alimente dietetice, în cazul în care acesta este folosit în loc de zahăr (zaharoză). Niciun tratament conventional nu s-a dovedit a fi eficace în studiile controlate.

 

Schimbarile de dieta care pot fi de ajutor

 

Mai multe studii raportează că sensibilitatile alimentare apar la doar un procent mic de persoane cu sindrom iritabil (SI). Cu toate acestea, unii cercetatorii afirmă ca cel puţin 3,5 grame de alimente ofensatoare trebuie să fie consumate la intervale frecvente pentru a provoca simptome de CI, iar cantitatea de alimente de testare utilizate în aceste studii a fost, în general, mai mică de 3,5. Prin urmare, cantităţile insuficiente de alimente ar putea sa fi afectat rezultatele acestor studii. Alte studii au raportat faptul că majoritatea persoanelor care sufera de CI au sensibilitati alimentare, şi că simptomele precum producţia de gaze se diminueaza atunci când alimentele incriminate sunt descoperite şi evitate. Unii cercetatori spun ca alimentele problemă trebuie să fie consumate la fiecare masa, timp de cel puţin două zile pentru a evalua potenţialul de sensibilitate alimentara.

Testele standard de sange utilizate pentru a evalua alergii nu pot descoperi sensibilitatile alimentare asociate cu SCI, deoarece aceste sensibilitati alimentare nu sunt alergii adevărate. Singura modalitate practică de a evalua ce tip de alimente ar putea declanşa simptome de CI este de a evita alimentele şi apoi de a le reintroduce. O astfel de procedură necesită îndrumarea unui medic. Încercările de a găsi şi de a evita alimentele cu probleme, fără ajutor profesionist pot eşua şi ar putea agrava simptomele.

Dovezi preliminare sugerează faptul că unele persoane cu CI au mari probleme in absorbţia de lactoză (se găseşte în lapte), fructoza (se găseşte în concentraţie mare în sucul de fructe si fructele uscate) şi sorbitol (se găseşte în unele bomboane dietetice), in comparatie cu persoanele sănătoase. În acest raport, limitarea aportului de aceste zaharuri a condus la reducerea simptomelor în 40% din persoanele cu SCI.

Alte studii de cercetare au sugerat că fibrele ar putea ajuta persoanele cu SCI. Secara, orezul brun, fulgii de ovăz, orz, legumele si taratele de psyllium sunt surse bune de fibre si sunt mai putin susceptibile de a declanşa sensibilitati alimentare fata de tărâţele de grâu.

 

Vitamine care pot fi de ajutor in cazul colitei

 

 • O cercetare dublu-oarba a aratat ca evitarea de lactoză (prezentă în lapte şi alte produse lactate), de către persoanele cu SCI, care sunt, de asemenea, intolerante la lactoza, va ameliora simptomele. Alternativ, enzima lactază poate fi folosita înainte de a consuma lapte. 
 • Melatonina joaca un rol important in reglarea functiei gastro-intestinale şi de senzaţie. Într-un studiu dublu-orb, persoanele cu sindromul de intestin iritabil si tulburari de somn asociate au primit 3 mg de melatonina sau un placebo, la culcare, timp de două săptămâni. Comparativ cu placebo, melatonina a scăzut în mod semnificativ severitatea durerii abdominale, deşi aceasta nu a afectat balonarea, frecventa scaunelor sau somnul.
 • Într-un studiu, femeile cu SCI care au prezentat simptome de agravare înainte şi în timpul perioadei menstruale au simtit imbunatiri semnificative in urma suplimentarii cu ulei de primula, o sursa consistenta de de acid linoleic gama (GLA). În acest proces mai mult de jumatate din femei au raportat o imbunatatire in urma suplimentarii cu  ulei de primula, insa niciuna nu a simtit nicio imbunatire în grupul placebo. 
 • Un studiu preliminar a investigat eficacitatea extractului din seminţe de grepfrut la persoanele cu eczeme şi simptome de SCI. Participantii au primit fie 2 picături de soluţie orală de 0,5% din extract de seminţe de grepfrut de două ori pe zi, sau 150 mg de extract din seminţe de grepfrut sunt forma de capsule, de trei ori pe zi. După o lună, simptome de SCI s-au îmbunătăţit în 20% din cei care au luat lichid, în timp ce toţi pacienţii care au luat capsule au observat îmbunătăţiri in constipaţie, balonare, disconfort abdominal si odihna de noapte. 
 • Seminţele de psyllium (3,25 grame, luate de trei ori pe zi) au ajutat reglementa unei activitati normale a intestinului, la unele persoane cu CI. Psyllium a îmbunătăţit simptomele de IBS in studii dublu-oarbe.

 

Remediu natursit pentru colita si colon iritabil cu produse Calivita

 

-Extractul de lucerna din compozitia suplimentului natural Green Care este benefic in tulburarile dugestive acute si cronice. Actioneaza ca un detoxifiant natural si are prorietati diuretice naturale. Extractul de lucerna contine cantitati insemnate de betacaroten, vitamina A, B, C, D, E, K ,potasiu, fier calciu si fosfor.

- Acidophilus with Psyllium - Lactobacillus acidophilus si fibrele din semintele de Plantago ovata au efecte benefice asupra digestiei, creaza un mediu nefavorabil diferitilor patogeni intestinali si refac flora intestinala.

-  Enzimele digestive din compozitia suplimentului nutritiv  Digest Ease sunt benefice in tratamentul tulburarilor digestive, disconfortului abdominal, balonarii si flatulatiilor. Ajuta la utilizarea nutrientilor din alimente, usureaza digestiaalimentelor vegetale si regleaza scaunele.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Colita, colon iritabil

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Green Care99.00 Ron1-1-1 inainte de masa240 tablete = 178 gDetalii Produs
Extracul natural din lucerna este bogat in nutrienti valorosi pentru sanatatea digestiva, fiind benefic in tulburarile acute sau cronice la acest nivel. Imbunatateste absorbtia nutrientilor din alimente, este un diuretic natural, stimuleaza imunitatea.
2. Acidophilus with Psyllium119.00 Ron1-1-1 la 2h dupa masa100 capsule = 68 gDetalii Produs
Acidophilus with Psyllium sprijina sanatatea colonului si functia digestiva prin refacerea florei intestinale si protectia impotriva microorganismelor care provoaca boli la acest nivel.
3. Digest Ease76.62 Ron1-1-1 dupa masa100 tablete = 35 gDetalii Produs
Enzimele digestive contribuie la imbunatire functiei digestive, reducerea disconftului abdominal, a gazelor intestinale, flatulentei, imbunateste absorbtia nutrientilor din alimente. Sunt benefice in tratamentul tulburarilor digestive de tot felul.
4. Pure Inulin125.24 Ron1-1-1 administrat in timpul mesei, in mancare198,5 gDetalii Produs
Inulina in stare pura este benefica la atenuarea simptomelor neplacute de la nivelul intestinelor ( balonare, flatulenta, indigestie, senzatie de prea plin), reducerea nivelului de zahar, asimilarea de minerale si reducerea nivelului de colesterol.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Inflamatie a colonului afectand mai multe segmente sau totalitatea acestuia.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
diaree
durere abdominala
nevoia constanta de a defeca
sange in scaun
BalonariDetalii Afectiune
Balonarea este umflarea abdomenului rezultand într-un diametru de talie mare datorita fluidelor reţinute sau gazelor.
Diaree (enterita, enterocolita)Detalii Afectiune
Diareea este o creştere a frecvenţei de tranzit intestinal, o creştere în scaune moi sau ambele. Este cauzata de secreţie crescută de lichid in intestin, absorbţia redusa de lichid din intestin sau de trecerea rapidă de scaun prin intestin.
Helicobacter PiloriDetalii Afectiune
Helicobacter pylori, sau H. pylori, este un tip de bacterie care provoaca ulcer peptic prin deteriorarea mucoasei stomacului si a intestinului subtire. Acesta bacterie poate fi transmisa de la o persoana la alta, prin expunerea la voma, materii fecale, alimente contaminate, o sursa de apa contaminata, sau prin contact direct. H. pylori se trateaza cu antibiotice. O dieta adecvata poate corecta deficientele cauzate de H. pylori.
Abdomenul cronic dureros la copilDetalii Afectiune
Abdomenul cronic dureros este o afectiune des intalnita la copii si desemneaza o durere a carei cauza nu poate fi stabilita cu exactitate. Aproape 30% din copii sufera de aceasta tulburare.
GastritaDetalii Afectiune
Gastrita este o boala des intalnita si reprezinta o inflamatie, o iritatie sau o eroziune a mucoasei gastrice. 
DuodenitaDetalii Afectiune
Duodenita reprezinta inflamatia aparuta la nivelul primei parti a intestinului subtire, denumita duoden. Duodenul are o forma asemanatoare unei potcoave si leaga stomacul de restul sistemului digestiv. Duodenita este caracterizata de aparitia unei dureri abdominale care poate dura o perioada scurta de timp, in cazul duodenitei acute sau timp de luni sau chiar ani daca este vorba despre forma cronica a acestei boli.

0 recenzii pentru Colita, colon iritabil

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 10 + 3

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.