Abdomenul cronic dureros la copil

Descriere Remediu Naturist

 
Abdomenul cronic dureros este o afectiune des intalnita la copii si desemneaza o durere a carei cauza nu poate fi stabilita cu exactitate. Aproape 30% din copii sufera de aceasta tulburare, la baieti aparand la varsta de 5-6 ani, iar la fete in perioada 5-9 ani. 
 
In cele mai multe cazuri, durerea abdominala nu reprezinta o boala grava si poate disparea fara un tratament anume. Cu toate acestea, cand episoadele de durere sunt repetitive si cauza acestora nu a fost identificata, gasirea unui tratament eficient poate fi o provocare. Durerea poate afecta sansa copilului de a avea o viata normala si de a merge la scoala. 

Cauzele abdomenului cronic dureros la copil

In general, copiii acuza dureri ale abdomenului atunci cand se confrunta cu tulburari ale sistemului gastro-intestinal, constipatia fiind una din cele mai intalnite cauze pentru abdomenul cronic dureros. In egala masura, acesta poate fi provocat si de probleme precum arsuri la stomac, ulcere, intoleranta la lactoza sau infectii parazitare. Rareori durerea cronica in zona abdomenului poate fi consecinta unei infectii urinare sau a unor boli intestinale inflamatorii (boala Crohn sau colita ulcerativa).

Simptomatologie

Caracteristicile simptomatologice ale abdomenului cronic dureros sunt direct proportionale cu tipologia cauzelor care au dus la aparitia acestei probleme, dar, de obicei, includ una sau mai multe din urmatoarele aspecte clinice:
 
  • durere intensa ce perturba somnul copilului
  • voma, constipatie, diaree, balonare
  • scaun cu sange
  • pierdere in greutate si dezvoltare lenta
  • schimbari la nivelul intestinelor sau in functia vezicii biliare
  • dureri sau sangerari la urinare
  • sensibilitate abdominala
  • dispepsie functională (durere sau discomfort resimtit in abdomenul superior ce implica senzatie de satietate fara a manca prea mult, balonare, greata, voma) 
  • sindrom de colon iritabil 
  • migrene abdominale (ce pot cauza aparitia durerilor de cap si a sensibilitatii la lumina)
 
Unii copii pot prezenta simptome ce nu se regasesc printre cele descrise mai sus. In acest caz, copilul sufera dedurere abdominala functionala:
 
  • durerea este dificil de descris si de localizat
  • poate fi insotita de alte simptome precum greata, ameteala, dureri de cap si oboseala
  • dureaza mai putin de o ora
  • nu afecteaza procesul de crestere al copiilor
 
Durerea abdominala functionala este adesea provocata de stres sau anxietate si poate aparea in perioade de stres sau de schimbari survenite in familie (nasterea unei rude, boala unui membru al familiei), care determina o scadere a atentiei venite din partea parintilor spre copil. 
 
Reactia parintilor la durerea copiilor influenteaza modul in care cei mici, la randul lor, reactioneaza in fata durerii. De exemplu, daca parintii se ingrijoreaza peste masura in privinta durerii, copilul devine mai ingrijorat si va resimti mai puternic durerea. Daca, din contra, parintii isi canalizeaza atentia pe celelalte activitati ale copilului, acesta nu se va mai simti neglijat si ii va crea o stare de bine ce se traduce si prin ameliorarea durerii abdominale. 

Diagnostic

La constult, pediatrul va poate adresa intrebari cu privire la trecutul medical sau la eventualul tratament medicamentos pe care il administrati copilului sau il poate ruga chiar pe el sa pozitioneze gradul de durere resimtit pe o scara de la 1 la 10. In afara de aceste teste elementare, o serie de alte investigatii pot fi necesare:
 
Ecografia abdominala foloseste unde sonore pentru a proiecta imagini ale abdomenului copilului pe un monitor. Pentru a observa si mai bine interiorul organelor, medicul poate recomanda si o radiografie.
 
Colonoscopiaeste o procedura medicala prin care se inspecteaza interiorul colonului copilului cu ajutorul unui aparat subtire (colonoscop), la capatul caruia este atasata o camera video care transmite in mod direct imagini din interiorul colonului. 
 
Computerul tomografeste o metoda imagistica de investigare a abddomenului care poate arata cauza durerii abdominale a copilului, avand cel mai mare grad de acuratete. Copilului i se administreaza o substanta de contrast care sa ofere o imagine cat mai precisa a abdomenului. 
 
Endoscopiaeste o metoda medicala de investigatie prin care se analizeaza interiorul esofagului, stomacului si duodenului folosint un endoscop, un aparat asemanator colonoscopului. Medicul poate preleva probe pentru a le trimite la analiza in laborator.
 
Proba de urina si materii fecale este o analiza care se trimite la laborator pentru a se observa ce tip de virus provoaca durerile abdominale.
 

Tratamentul abdomenului cronic dureros

Daca evaluarea medicala initiala sugereaza o cauza de natura organica, este necesara analizarea situatiei si stabilirea unui tratament. 
 
Totusi, durerile abdominale sunt cauzate de cele mai multe ori de factori functionali. Exista o sumedenie de tratamente care pot fi de ajutor, dar inca nu s-a identificat o schema de tratament care sa functioneze eficient la toate persoanele. De aceea, majoritatea medicilor recomanda incercarea mai multor tratamente, ceea ce poate insemna mai multe vizite la medic, mai ales daca durerea supara copilul de mai mult timp. 
 
Principalul scop al tratamentului este ajutarea copilului sa isi recapete viata normala si sa ii reduca durerea. 
 
Desi durerea abdominala functionala este uneori simulata de copil din dorinta de a primi mai multa atentie, semnalele ca el ar putea avea intr-adevar o suferinta fizica nu trebuie ignorate de catre parinti. 
 

Durerea abdominala si stresul

Stresul poate fi un factor amplificator al durerii abdominale, copiii care sufera de aceasta fiind mai deprimati sau mai ingrijorati. In acest sens, se poate recurge a o terapie comportamentala sau de relaxare.
 
Parintilor li se pare greu sa gaseasca timp pentru a-l petrece cu copilul lor. In unele cazuri stresul resimtit de copil poate inrautati starea de durere resimtita, tocmai din cauza faptului ca acesta va incerca sa atraga atentia in orice fel posibil. Programarea catorva ore de petrecut cu copilul in fiecare zi este de ajutor in aceste situatii. Atentia pozitiva (planificarea unui interval de timp dedicat doar copilului) este mult mai eficienta decat atentia negativa (petrecerea timpului cu copilul doar atunci cand acuza episoade de durere). 
 

Tehnici de relaxare

Copiii de varste mai mari sau adolescentii ce sufera de abdomen cronic dureros pot lua lectii pentru invatarea unor tehnici de relaxare a muschilor, precum exercitiile de respirat. Aceste tehnici se vor realiza in seturi de cate 10 minute de cel putin 2 ori pe zi chiar si in timpul episoadelor de durere.
 

Terapie comportamentala

Terapiile comportamentale sunt recomandate pentru copiii a caror activitate zilnica este grav afectata de durerile abdominale. Terapia cognitiv-comportamentala, hipnoza si psihoterapia pot ajuta la reducerea nivelului de anxietate al copilului si ii pot reda sansa la o viata normala prin tinerea in frau a durerii.  
 

Schimbari de dieta

Inca nu s-a demonstrat existenta unei legaturi directe intre stilul alimentar al copilului si abdomenul cronic dureror, insa exista cateva schimbari ce pot fi facute in acest sens si care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si, in unele cazuri, la prevenirea acestei afectiuni:
 
- renuntarea la lactoza. Lactoza este un tip de sagar ce se gaseste in lapte si in produsele lactate. Copiii cu intoleranta la lactoza prezinta adesea simptome precum crampe, gaze intestinale.
 
- adaugarea fibrelor in dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor la copiii care sufera de constipatie. 
 
- evitarea elementelor care inrautatesc simptomele abdomenului cronic dureror: mancaruri grase, cafeina, alimente ce provoaca gaze (fasole, ceapa, telina, morcovi, stafide, piersici, prune, varza, conopida, broccoli, sparanghel)
 

Cand este indicat sa consulti un medic in caz de abdomen cronic dureros la copii?

Parintii ai caror copii se confrunta cu una sau mai multe dintre aspectele urmatoare, trebuie sa se prezinte la medic cat mai repede:
 
  • scaun cu sange, diaree sau stari de voma frecvente
  • durere abdominala intensa care dureaza mai mult de o ora
  • refuz de a manca sau de a bea
  • febra mai mare de 38.4ºC timp de mai multe zile
  • durere la urinat si nevoia de a urina cat mai des
  • schimbari comportamentale precum letargie sau reactii intarziate
  •  

Produse CaliVita recomandate in tratarea abdomenului cronic dureros la copii

AC-Zymes sustine desfasurarea normala a proceselor biologice ale tractului gastro-intestinal prin compozitia sa de ingrediente 100% naturale. AC-zymes este recomandat pentru restabilirea florei intestinale, avand totodata efect depurativ. In plus, Ac zymes contribuie la asimilarea vitaminei B in organism si la sintetizarea colicinei (antibiotic natural). 
 
Noni Lichid este un remediu naturist pentru 70% din bolile caracteristice secolului 21. Noni Lichid contine extras din fructe de Morinda Citrifolia (sau in denumire populara, Noni), care ajuta la completarea nivelului a 18 aminoacizi din corpul uman. Noni Lichid actioneaza la nivelul celulelor, asigurandu-le un ritm de functionare normal si intareste sistemul imunitar al organismului.
 
Green Care este aliatul copilului dumneavoastra in lupta cu tulburarile digestive. Cu o compozitie pe baza de lucerna, o planta cu rol de neutralizare a acidului gastric si cu efect detoxifiant, Green Care este alegerea perfecta pentru reglarea functiilor digestive. Produsele CaliVita sunt create pentru a trata fara a avea teama aparitiei efectelor  secundare. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Abdomenul cronic dureros la copil

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. AC-Zymes101.00 Ron100 capsule = 33 gDetalii Produs
AC-Zymes reastabileste flora intestinala si are efect purativ. Sustine o buna functionare a tractului gastro-intestinal prin normalizarea proceselor biologice, actioneaza ca un antibiotic natural si ajuta la asimilarea vitamine B.
2. Noni Lichid277.00 Ron946 mlDetalii Produs
Noni Lichid completeaza nivelul de aminoacizi esentiali in organism, intareste sistemul imunitar, aduce un aport important de alti nutrienti valorosi pentru dezvoltare si asigura o buna functionare a celulelor corpului.
3. Green Care99.00 Ron240 tablete = 178 gDetalii Produs
Green Care poate fi cel mai bun aliat in tulburarile digestive datorita rolului de neutralizare a acidului gastric si a efectului detoxifiant, care elimina parazitii potential daunatori pentru functia digestiva. Este o buna sursa de nutrienti esentiali.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Abdomenul cronic dureros este o afectiune des intalnita la copii si desemneaza o durere a carei cauza nu poate fi stabilita cu exactitate. Aproape 30% din copii sufera de aceasta tulburare.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
durere abdominalaImportant este localizarea si iradierea durerii, de la ce varsta a aparut, si caracterele durerii.
anorexie
disgeuziecel mai frecvent senzatie de amar in gura
tulburari mictionaledisurie, polakiurie
cefalee
sindrom febril
BalonariDetalii Afectiune
Balonarea este umflarea abdomenului rezultand într-un diametru de talie mare datorita fluidelor reÅ£inute sau gazelor.
Colita, colon iritabilDetalii Afectiune
Inflamatie a colonului afectand mai multe segmente sau totalitatea acestuia.
Diaree (enterita, enterocolita)Detalii Afectiune
Diareea este o creÅŸtere a frecvenÅ£ei de tranzit intestinal, o creÅŸtere în scaune moi sau ambele. Este cauzata de secreÅ£ie crescută de lichid in intestin, absorbÅ£ia redusa de lichid din intestin sau de trecerea rapidă de scaun prin intestin.
Helicobacter PiloriDetalii Afectiune
Helicobacter pylori, sau H. pylori, este un tip de bacterie care provoaca ulcer peptic prin deteriorarea mucoasei stomacului si a intestinului subtire. Acesta bacterie poate fi transmisa de la o persoana la alta, prin expunerea la voma, materii fecale, alimente contaminate, o sursa de apa contaminata, sau prin contact direct. H. pylori se trateaza cu antibiotice. O dieta adecvata poate corecta deficientele cauzate de H. pylori.
GastritaDetalii Afectiune
Gastrita este o boala des intalnita si reprezinta o inflamatie, o iritatie sau o eroziune a mucoasei gastrice. 
DuodenitaDetalii Afectiune
Duodenita reprezinta inflamatia aparuta la nivelul primei parti a intestinului subtire, denumita duoden. Duodenul are o forma asemanatoare unei potcoave si leaga stomacul de restul sistemului digestiv. Duodenita este caracterizata de aparitia unei dureri abdominale care poate dura o perioada scurta de timp, in cazul duodenitei acute sau timp de luni sau chiar ani daca este vorba despre forma cronica a acestei boli.

0 recenzii pentru Abdomenul cronic dureros la copil

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.