Dansul poate ajuta la prevenirea imbatranirii cerebrale

dans

Luati-va pantofii de dans, dati drumul la muzica si creierul dumneavoasta va va multumi. Acesta pare a fi noua sugestie a unui studiu care demonstreaza ca activitatea fizica la varsta inaintata previne sau chiar reduce semnele imbatranirii cerebrale.


Pe masura ce imbatranim au loc o sumedenie de schimbari la nivelul creierului, respectiv diminuarea tesutului cerebral, reducerea aportului de sange si incetarea comunicarii intre celule. Toate acestea conduc la probleme cognitive ce afecteaza puterea de invatare sau de memorare.


Studiile recente sugereaza ca activitatea fizica la persoanele in varsta ii poate ajuta la reducerea degenerarii cognitive. Autorul studiului, dr. Kathrin Rehfeld, de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Germania au incercat sa stabileasca formele de miscare cele mai eficiente impotriva imbatranii cerebrale, iar rezultatele au fost publicate in jurnalul medical Frontiers in Human Neuroscience.


Dansul si legatura sa cu hipocampul


Studiul a fost efectuat pe 52 de adulti sanatosi cu varste cuprinse intre 63 si 80 de ani, iar fiecare participant a fost inclus intr-una din cele doua grupe carora li s-a atribuit un tip de activitate fizica pe care sa o desfasoare pe parcursul a 18 luni.


Unei grupe i s-a cerut sa participe la o lectie de dans de 90 de minute in fiecare saptamana timp de 18 luni, iar celeilalte la o sedinta de ridicari de greutati cu aceleasi caracteristici temporale.


Cercetatorii mentioneaza ca activitatea grupurilor era diferita: grupa de dans invata noi pasi in fiecare saptamana pe cand grupa de ridicari de greutati facea acelasi lucru tot timpul.


Autorul studiului povesteste ca varstnicii care luau lectii de dans invatau in permanenta noi tipuri de dans: jaz, latino-american, square, iar miscarile si coregrafia erau si ele diferite, pentru a-i tine pe participanti intr-un proces constant de invatare. Cel mai solicitant lucru pentru a ei a fost amintirea pasilor de dans sub presiunea timpului si fara ajutorul instructorului.


La sfarsitul celor 18 luni, fiecarui participant i s-au facut teste RMN la creier, observandu-se la ambele grupe o crestere a volumului hipocampului, insa la grupa de dansatori aceasta crestere a fost mai mare.


Hipocampul este regiunea creierului responsabila de invatare, memorare si emotii, fiind cel mai des afectata de procesul de imbatranire. Interesant este insa faptul ca doar dansatorii au avut o crestere a conexiunilor neuronale din girusul dentat al hipocampului, o zona asociata cu formarea memoriei.


Dansul imbunatateste echilibrul


Echipa de cercetatori a descoperit ca dansul conduce si la o imbunatatire semnificativa a echilibrului, in timp ce participantii la ridicarea de greutati nu au demonstrat o astfel de reusita.


Rezultatele oferite de lectiile de dans in cazul participantilor se datoreaza faptului ca acestia au fost stimulati cognitiv si senzomotor, ceea ce a condus la cresterea volumului hipocampului.


Cercetatorii implicati in acest studiu sustin ca este importanta investigarea relatiei dintre dans, antrenament fizic si imbatranire cerebrala pentru a se putea stabili daca dansul poate sa previna sau sa intarzie aparitia bolii Alzheimer sau a altor tulburari de natura neurodegenerativa.


Pana cand acest lucru se va intampla, acestia recomanda varstnicilor sa incerce sa danseze mai des si vor observa cu siguranta o imbunatatire a activitatii cerebrale.


Pe langa miscare in pasi de dans, varstnicii trebuie sa acorde o importanta deosebita la alimentatie si la elementele nutritive de care corpul are nevoie pentru a functiona corect. De aceea, retetanaturista.ro recomanda Senior Formula de la CaliVita. Senior Formula este un complex de multivitamine si minerale special formulat pentru a oferi suport nutritional optim pentru persoanele de peste 50 de ani. Gama completa de vitamine si minerale esentiale contribuie la functionarea sanatoasa si corecta a diferitelor procese fiziologice. Pe langa vitamine si minerale, formula a fost imbunatatita cu antioxidanti importanti si extracte din plante benefice, cum ar fi superoxid dismutaza, luteina, ginkgo biloba, extract de seminte de struguri si extract de scoarta de pin.