Bacteriile intestinale sunt responsabile de sentimentul de anxietate

bacterii

Cu totii am trecut cel putin o data prin starea de anxietate. Fie ca a fost vorba de un interviu de angajare sau de o prima intalnire, cu totii simtim acel sentiment ciudat ce se resimte in stomac. Un nou studiu propune o teorie interesanta cu privire la anxietate si anume ca bacteriile intestinale ar juca un rol cheie in aparitia sa.


Cercetatorii au descoperit ca absenta bacteriilor intestinale la soareci au adus modificari asupra expresiei genei micro-ARN in zonele din creier responsabile de declansarea sentimentului de anxietate si depresie.


Coautorul studiului, dr. Gerard Clarke, de la University College Cork din Irlanda si colegii sau au publicat rezultatele cercetarii in jurnalul Microbiome.


Bacteriile intestinale si gena micro-ARN


Rezultatele studiului au fost obtinute prin analizarea a 3 grupe de soareci de laborator:  • soareci fara bacterii intestinale, nascuti intr-un mediu lipsit de microorganisme

  • soareci nascuti fara bacterii intestinale carora insa li s-au colonizat ulterior pe parcursul vietii bacterii intestinale

  • soareci cu bacterii intestinale care au fost nascuti si crescuti in conditii normale de viata


Echipa de cercetatori evidentiaza faptul ca soarecii care au fost nascuti intr-un mediu lipsit de germeni sunt mult mai predispusi sa dezvolte simptomele specifice anxietatii sau depresiei si sa aiba probleme de sociabilitate sau tulburari cognitive.


Echipa a analizat modul in care absenta bacteriilor intestinale afecteaza genele micro-ARN din creierul soarecilor. Genele micro-ARN sunt molecule care reglementeaza expresia genei.


Mai exact, cercetatorii au urmarit sa evidentieze care gene micro-ARN erau prezente in amigdala si cortexul prefrontal in cazul celor 3 grupe de soareci. Astfel, in raport cu soarecii normali, la soarecii nascuti si crescuti in medii fara germeni s-au observat diferente la 13 gene micro-ARN din amigdala (zona creierului implicata in procesarea emotionala) si 31 de schimbari in genele micro-ARN din cortexul prefrontal (zona creierului care controleaza comportamentul, impulsurile si capacitatea de planificare).


Unul din cele mai interesante aspecte ale studiului este faptul ca atunci cand cercetatorii au colonizat soarecii crescuti in medii fara germeni cu bacterii intestinale, unele din diferentele de gene micro-ARN dim amigdala si cortexul prefrontal au disparut.


Drept urmare, cercetatorii speculeaza ideea conform careia o microflora intestinala sanatoasa este necesara pentru functionarea normala a genelor micro-ARN.


O cale spre psihobiotica?


In plus, cercetatorii au analizat si evolutia soarecilor ale caror bacterii intestinale au fost afectate de administrarea medicamentelor antibiotice si au descoperit ca genele micro-ARN erau comparabile cu cele ale soarecilor care au trait in medii fara germeni. Acest lucru arata faptul ca in ciuda unei microflore intestinale normale in primii ani de viata, schimbarile survenite la varsta adulta asupra bacteriilor intestinale influenteaza genele micro-ARN intr-un mod in care este incurajata aparitia sentimentului de anxietate.


Pentru a trage concluzii ferme de pe urma acestui studiu este nevoie de efectuarea unor cercetari mai amanutite, insa cercetatorii cred ca acesta este un inceput pentru descoperirea unui posibil tratament pentru anxietate.


Scopul final al studiului este folosirea psihobioticelor pentru declansarea proliferarii bacteriilor intestinale in sensul obtinerii unui impact prestabilit asupra genelor micro-ARN.


Pentru mentinerea sanatatii psihice si implicit pentru inlaturarea anxietatii, retetanaturista.ro va pune la dispozitie produsul 100% natural Rhodiolin. Rhodiolin este un supliment natural excelent in starile de stres si depresie. Datorita proprietatilor adaptogene, reduce nivelul stresului asupra inimii, ajuta organismul sa faca fata situatiilor dificile, imbunatatind calitatea vietii prin asigurarea unei mai bune rezistente pshihice si fizice. De asemenea, creste nivelul serotoninei in creier, inlaturand cu succes depresia si imbunatateste capacitatea intelectuala.