Cercetatorii par a fi gasit o modalitate pentru a impiedica aparitia metastazei

Metastaza este principala cauza de deces la bolnavii de cancer, iar tratamentele actuale se dovedesc ineficiente in fata acestei boli crunte. Noile studii efectuate de oamenii de stiinta sugereaza ca exista o modalitate prin care sa se impiedice raspandirea celulelor canceroase.


Metastaza este un termen folosit pentru a desemna procesul prin care cancerul se raspandeste in corp. In aceasta etapa celulele canceroase invadeaza tesuturile sanatoase, patrund in peretii ganglionilor limfatici sau intra in vasele de sange.


Noile studii efectuate in acest sens sugereaza ca metastaza poate fi controlata prin inhibarea migrarii celulelor canceroase. Miscarea celulelor anormale este facilitata de un set de proeminente, pe care echipa de cercetatori condusa de Mostafa El-Sayed, profesor de chimie si biochimie din Atlanta au reusit sa le indeparteze folosind o tehnica speciala.


Eliminarea “picioarelor” celulelor canceroase


Proeminentele lungi si subtiri care ajuta celulele canceroase sa se miste se numesc filopodii si se prezinta sub forma unor extensii ale fibrelor numite lamelipodii. Lamelopodiile se gasesc pe marginile celulelor.


Lamelopodiile si filopodiile functioneaza ca niste picioruse care ajuta celulele sanatoase sa se miste in interiorul tesuturilor. In cazul celulelor canceroase, acestea sunt produse in exces. Pentru a obstructiona producerea lor, cercetatorii au folosit nanoparticule de aur. De-a lungul timpului, cu ajutorul nanotehnologiei, oamenii de stiinta au putut sa reduca dimensiunea anumitor materiale la o scara foarte mica, astfel incat ajungand la acest punct, materialele incep sa aiba alte proprietati fizice sau chimice.


Profesorul El-Sayed si colegii sau au introdus in corp nanoparticulele de aur acoperite cu un strat de molecule numite peptide RGD, care le-a permis atasarea de o anumita proteina numita integrina.


“Nanoparticulele s-au legat de integrine, blocandu-le functiile, astfel incat sa nu mai incurajeze scheletele celular sa produca lamelopodii si filopodii in exces”, explica Yan Tang, profesor in biologie computationala.


Scheletele celulei asigura structura de sustinere a celulelor si este responsabil de forma lor. Pe langa acest rol, el mai detine si alte functii importante precum formarea proeminentelor de tipul filopodiilor.


Metoda descoperita ar putea ucide celulele canceroase


Experimentele efectuate cu ocazia acestui studiu au demonstrat ca legarea nanoparticulelor de aur de integrin intarzie migrarea celulelor canceroase.

Este important de mentionat faptul ca aceasta metoda nu a fost aplicata pe celulele sanatoase, ceea ce s-ar dovedi mai putin daunatoare pentru pacientii care urmeaza un tratament precum chimioterapia.


In a doua etapa a experimentului, prof. El-Sayed impreuna cu echipa sa au incalzit nanoparticulele de aur cu un laser cu lumina de tip infrarosu apropiat, modalitate prin care au reusit sa opreasca migrarea celulelor maligne.


Lumina nu a fost absorbita de celule, ci de nanoparticulele de aur care la randul lor au incalzit celulele canceroase care au fost partial distruse in prealabil, eliminandu-le lamelipodiile si filopodiile.


Cercetatorii care au efectuat studiul au mai condus anterior experimente similare pe soareci, aplicand aceeasi metoda. Cercetariile nu au indicat niciun grad de toxicitate provenit de la particulele de aur pe o perioada de 15 luni de tratament. Cercetatorii spera ca pe viitor sa trateze cancerul de la nivelul capului, gatului, pieptului sau pielii prin injectarea directa cu nanoparticule de aur asociata cu metoda laserului cu lumina de tip infrarosu apropiat.


Pentru prevenirea dezvoltarii tumorilor, retetanaturista.ro va recomanda suplimentul natural Culevit. Culevit CaliVita este un antitumoral natural care suprahraneste celulele canceroase pana cand acestea se autodistrug (apoptoza). Ingredientele active ale suplimentului alimentar natural Culevit CaliVita sunt aminoacizii, vitaminele si adenina, elemente nutritive care sustin in mod eficient procesele fiziologice importante care se produc in corpul nostru, in scopul prevenirii si autodistrugerii proceselor canceroase.