Dopamina, responsabila de inactivitatea fizica

dopamina

Nu esti motivat sa faci sport? De vina ar putea fi nivelul de dopamina


Cu siguranta o data cu noul an, iti faci, ca de fiecare data, promisiunea ca vei incepe sa faci mai mult sport. Si totul incepe de maine, de saptamana viitoare, de luna viitoare sau pur si simplu totul se transforma din nou intr-un obiectiv pe care ti-l setezi pentru anul urmator. Dar ce anume sta la baza lipsei de motivatie cand vine vorba de efectuarea unor exercitii fizice? Noi studii in domeniu par a fi gasit raspunsul la aceasta intrebare.


Beneficiile sportului asupra sanatatii sunt mai mult decat evidente, aceasta ajutand la reducerea riscului aparitiei unor boli grave, precum diabetul de tip II, cancer sau boli cardiovasculare. De asemenea, activitatile fizice contribuie la mentinerea sanatatii mintale si la cresterea longevitatii.


Sportul ajuta si la pierderea kilogramelor, prin reglarea metabolismului, arderea caloriilor si mentinerea unei greutati optime.


Desi de beneficiile sportului sunt constienti din ce in ce mai multi oameni, unii dintre noi nu reusesc sa se tina de un program atunci cand vine vorba de activitatile fizice, iar studiile recente au incercat sa explice acest de ce se intampla acest lucru.


Poate fi dopamina asociata cu lipsa exercitiilor fizice?


Medicul Alexxai V. Kravitz, impreuna cu echipa sa de cercetare au studiat cauzele pentru care animalelor obeze le este greu sa depuna efort fizic.


Desi conceptia generala este ca animalele sau oamenii obezi nu sunt atat de activi din punct de vedere fizic din cauza excesului de greutate pe care corpul lor trebuie sa-l suporte, dr. Kravitz, suferind de Parkinson, a observat anumite similitudini intre soarecii obezi si soarecii ce sufera de Parkinson, ceea ce a reprezentat un nou punct de plecare in studiul inactivitatii fizice.


Asadar, Kravitz a pornit de la ipoteza ca prezenta unor nereguli in sistemul dopaminergic al rozatoarelor le impiedica sa desfasoare activitati fizice, bazandu-si presupunerea pe un rationament simplu: dopamina este esentiala pentru miscare, iar obezitatea este asociata cu lipsa de miscare. De aici, s-a nascut intrebarea: poate fi dopamina legata de inactivitate?


Studiul receptorilor dopaminergici la soareci


Pentru a studia comportamentul receptorilor dopaminergici, cercetatorii au creat doua grupuri a cate 8 soareci, unul din ele urmand o dieta normala, iar celalalt o dieta bazata pe alimente cu continut ridicat de grasimi, timp de 18 saptamani. Incepand cu saptamana a doua, soarecii ce faceau parte din al doilea grup au inceput sa se ingrase, spre deosebire de cei care urmau o dieta normala. In saptamana a patra, s-a observat faptul ca soarecii obezi au inceput sa fie mai sedentari si sa se miste mai incet. Cercetatorii au verificat daca aceste schimbari se datoreaza greutatii, insa au descoperit ca nu exista nicio legatura intre aceste doua aspecte. Din contra, acestia au descoperit un lucru important: soarecii incepusera sa se miste mai putin chiar inainte de a incepe sa se ingrase, ceea ce sugereaza faptul ca greutatea dobandita in urma dietei nu este responsabila de lipsa activitatii fizice.


Pentru a identifica mecanismele ce se afla la baza inactivitatii fizice, echipa doctorului Kavitz a remarcat cateva aspecte legate de stucturile dopaminergice, acestia descoperind ca receptorul D-2 (D2R), aflat in striatum, nu functiona in mod corespunzator la soarecii obezi, fiind redus in dimensiune. Pentru a-si sustine descoperirile, cercetatorii au inlaturat pe cale genetica receptorii D2R din striatumul soarecilor cu greutate normala, pentru a vedea daca exista vreo legatura intre acesti receptori si inactivitatea fizica. Apoi, soarecii cu greutate normala au fost hraniti conform unei diete bazate pe alimente cu consum ridicat de grasimi. In mod surprinzator, acestia au descoperit ca soarecii nu s-au ingrasat, in ciuda lipsei de activitate fizica, ceea ce sugereaza faptul ca desi deficitele de la nivelul receptorilor dopaminergici determina inactivitatea fizica la soarecii obezi, aceasta inactivitate este mai mult o consecinta a obezitatii, nu neaparat o cauza.


Deficitul de dopamina explica de ce oamenii obezi sunt mai sedentari


Desi ” exista, probabil, si alti factori implicati, deficitul de dopamina poate fi explicatia pentru lipsa de activitate fizica”, declara Danielle Friend, unul din autorii studiului. Urmatorul scop al studiului condus de dr. Kravitz este sa demonstreze care este legatura dintre dieta si dopamina, felul in care alimentatia nesanatoasa afecteaza capacitatea de transmitere a dopaminei si cat de repede se poate reveni la activitati fizice normale dupa pierderea in greutate si consumul alimentelor sanatoase.


In cele din urma, dr. Kravitz spera ca studiile sale de cercetare sa ajute la eliminarea stigmatului asociat cu oamenii obezi.


Pentru a mentime un nivel optim de dopamina, retenaturista va recomanda suplimentul 100% natural Omega 3 de la CaliVita, ce asigura concentratia optima de acizi grasi nesaturati. Grasimile Omega 3 ajuta la cresterea nivelului de serotonina si dopamina in creier, ceea ce ne poate ajuta sa ne tinem de promisiunile pe care ni le-am facut o data cu inceperea noului an.