Transformarea celulelor adipoase albe in celule adipoase maro ar putea fi o noua metoda de tratament pentru obezitate

obezitate

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania din Statele Unite ale Americii au descoperit noi abordari alea tratamentului obezitatii prin transformarea celulelor adipoase albe in celule adipoase maro.

Grasimea intalnita in corpul uman este de mai multe feluri, toate categoriile indeplinind roluri specifice care sa asigure buna functionare a organismului. Celulele albe de grasime, numite si celule adipoase, sunt responsabile cu depozitarea grasimii, continand molecule de grasime. Cu cat acestea contin mai multa grasime, cu atat persoana in cauza se apropie de obezitate.

Pe de alta parte, celulele de grasime maro, denumite si “grasime buna”, formeaza grasime de tipul celei pe care o vedem la bebelusi. Acestea transforma energia pe care o luam din alimente in caldura, proces numit termogeneza, modalitate prin care corpul ne protejeaza de senzatia de frig. Celulele adipoase maro se numesc “grasime buna” deoarece procesul arderii grasimii impiedica instalarea obezitatii si bolile asociate acesteia, precum diabetul.

Obezitatea si afectiunile pe care aceasta le determina sunt considerate a fi boli care pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata, doar unele cazuri mai grave necesitand interventie chirurgicala.

Transformarea grasimii albe in grasime maro se face prin stergerea unei gene

Studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea in Pennsylvania au gasit o noua cale prin care se pot activa elementele care pot transforma grasimea alba in grasime maro. Conducatorul studiului, medicul Zoltan P. Arany a propus efectuarea unui experiment pe soareci de laborator prin care au sters o gena din celulele adipoase albe, numita foliculina. Stergerea acestei gene a permis intrarea in nucleul celulei a unei proteine cunoscuta sub numele de TFE3. S-a descoperit astfel ca aceasta proteina poate intra in ADN-ul unei persoane, activand alte proteine care joaca un rol esential in reglarea metabolismului. Toate aceste modificari au avut ca efect transformarea culorii adipocitelor albe in culoarea maro.

In mod normal, acest proces nu are loc in organism din cauza faptului ca proteina TFE3 nu poate intra in nucleul celulei, fiind impiedicata de alte doua gene (FCLN si mTOR). Colaborarea acestora fac imposibila transformarea celulelor albe de grasime in celule maro.

Atunci cand medicii au extras gena FLCN din organsimul soarecilor au observat ca adipocitele au devenit maro. Explicatia acestui proces se bazeaza pe faptul ca celulele au inceput sa produca mai multe mitocondrii – organite care produc energia din interioul celulei. La adipocitele maro, mitocondriile sunt cele care transforma energia in caldura. Astfel, si in celulele de grasime albe, capacitatea mitocondriilor de a consuma oxigen a fost cu mult augumentata, ceea ce a permis transormarea grasimii rele in grasime buna.

Pe baza acestor descoperiri, expertii spera sa descopere noi modalitati de a trata si de a reduce obezitatea si diabetul.

Medicul Zoltan P. Arany sustine ca pe viitor acest scop poate fi atins prin inventarea unor medicamente care sa stimuleze transformarea adipocitelor albe in adipocite maro.

Desi studiul se afla la stadiu incipient, acesta reprezinta un pas important in incercarea de a reduce numarul persoanelor care sufera de obezitate.Printre caile naturale de a preveni obezitatea si de a avea un corp armonios se numara suplimentul naturist Figure Shaper de la CaliVita. Datorita compozitiei sale naturale de extract de hoodia gordonii, garcinia cambogia, ceai verde si crom, Figure Shaper te ajuta sa slabesti sanatos fara sa simti senzatia de foame si sa te menti suplu prin reglarea metabolismului.