Cum putem reduce simptomele psoriazisului prin dieta?

Alimentatia ne influenteaza foarte mult sanatatea, iar unii oameni inca subestimeaza importanta unei diete echilibrate in prevenirea sau ameliorarea afectiunilor.


Psoriazisul, o afectiune care determina mancarimi, uscarea sau descuamarea pielii, face parte din categoria bolilor ale carei simptome pot fi prevenite printr-o alimentatie corespunzatoare.


Desi studiile care abordeaza legatura dintre alimentatie si psoriazis se afla inca la inceput, s-a reusit deja dovedirea faptului ca eliminarea glutenului, a mancarurilor cu continut caloric ridicat si consumarea produselor cu proprietati antiinflamatorii pot contribui la ameliorarea simptomelor psoriazisului.


Iata care sunt motivele pentru care studiile sugereaza ca dieta joaca un rol esential in combaterea psoriazisului


Schimbarile de dieta determina scaderea in greutate


Psoriazisul este direct asociat cu tulburarile de metabolism, printre consecintele caruia se numara si obezitatea. Pierderea kilogramelor prin schimbarea planului de dieta pot determina imbunatatiri in ceea ce priveste gravitatea psoriazisului.

Alimentatia imbunatateste simptomelor celor cu intoleranta la gluten (boala celiaca)


Dintre suferinzii de psoriazis, un procent deloc neglijabil sunt intoleranti la glutenul continut de faina de grau, orz sau secara. De aceea, eliminarea din dieta a alimentelor cu gluten pot ameliora si simptomele psoriazisului.

Unele alimente au proprietati antiinflamatorii


Un proces inflamator alaturat obezitati sunt doua elemente ce inrautatesc formele de manifestare ale psoriazisului. O alimentatie slaba in calorii care sa includa acizi grasi polinesaturati omega 3 ajuta la reducerea markerilor inflamatiilor.

O dieta corespunzatoare mentine un stil de viata sanatos


Majoritatea oamenilor care au mai multa grija la ceea ce mananca devin mai atrasi de activitatile fizice. Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul Britanic de Dermatologie indica faptul ca schimbarea dietei timp de 20 de saptamani si exercitiile fizice efectuate periodic de un grup de subiecti au condus la o imbunatatire a simptomelor psoriazisului. De asemenea, toate aceste schimbari benefice au antrenat pierderea in kilograme de catre persoanele supuse experimentului si diminuarea inflamatiei.

Efecte benefice asupra psihicului


Pacientii care sufera de psoriazis se confrunta cu sentimentul de frustrare ca este o boala ce nu poate fi tinuta usor in frau. Schimbarile in dieta si observarea anumitor imbunatatiri ii confera suferindului increderea ca isi poate controla afectiunea. Reducerea stresului cauzat de boala previne raspandirea psoriazica.

Persoanele cu psoriazis ar trebui sa isi seteze ca scop mentierea unei diete alimentare sanatoase, incluzand totodata mancarurile preferate, insa in limite normale.


Sfaturi pentru persoanele cu psoriazis


Consumati sufiecienta apa, deorece mentinerea unui corp hidratat este esentiala atat pentru sustinerea unei greutati corporale corespunzatoare cat si pentru reducerea inflamatiei. De asemenea, lipsa apei din organism influenteaza negativ aspectul si textura pielii.


Evitati alimentele cu continut ridicat de zahar, deoarece excesul de zahar din dieta poate inrautati extinderea psoriazisului.


Evitati consumul de gluten, mai ales daca sunteti alergic.


Eliminati din dieta grasimile trans provenite din uleiuri hidrogenate.


Alegeti alimente antiinflamatorii precum legume, fructe de padure, nuci, seminte sau condimente.


Includeti in dieta mancaruri bogate in nutrienti si renuntati la mancarea de tip fast food.


Optati pentru suplimente naturale, precum Shark Aid de la CaliVita, pe baza de extract de cartilaj de rechin. Datorita efectului antiinflamator si imunomodulator, Shark Aid este recomandat in tratamentul psoriazisului.