Ce bauturi sunt recomandate pentru diabetici?

bauturi-diabetici

Atunci cand o persoana sufera de diabet (tulburare a metabolismului prin care corpul nu produce suficienta insulina pentru a transforma glucoza din sange in energie), orice bautura poate avea un efect negativ asupra nivelului de zahar din sange.


De ce trebuie sa tinem cont in alimentatie daca suferim de diabet?


Pentru a tine sub control nivelul de zahar din sange este important:


– sa avem o dieta alimentara echilibrata si sa fim atenti la cantitatea de carbohidrati pe care o consumam

– sa tinem cont de etichetele bauturilor si de valoarea nutritionala a acestora

Ce bauturi sunt indicate pentru diabetici?


Printre bauturile pe care diabeticii le pot consuma fara teama ca o sa isi provoace o stare de rau se numara urmatoarele:


Apa

Cea mai buna bautura si nu numai pentru diabetici este apa, care asigura hidratarea corpului si, implicit, o sanatate fizica si mentala.


De asemenea, setea poate fi usor confundata cu foamea sau cu nevoia de ceva dulce, ceea ce ne determina sa alegem bauturi racoritoare cu nivel de zahar foarte ridicat. Daca simtiti astfel de nevoi, beti un pahar de apa mai intai si vedeti exact de ce avea corpul nevoie.


Apa cu arome


Unii oameni recurg la consumarea sucurilor din simplul motiv ca gustul apei normale li se pare prea fad si insipid, ceea ce nu trebuie neaparat sa fie adevarat.

Apa poate fi aromata cu suc natural de citrice precum lamaia sau lime-ul sau cateva picaturi de suc de merisoare. Adaugarea de aloe vera in apa poate avea nenumarate beneficii pentru diabeticii, la fel ca si apa infuzata.


Ceaiul de plante


Ceaiul de plante este o alta modalitate de a alterna consumul de apa normala. Prin fierberea catorva frunze de plante in apa, puteti sa evitati cu usurinta caderea in capcana bauturilor indulcite.


Lemnul dulce, de exemplu, poate sta la baza unei bauturi care poate reduce nivelul de zahar din sange.


Lactate


Uneori, corpul poate avea nevoie de ceva mai mult decat de apa, in acest caz consumul de lapte fiind chiar indicat. Laptele cu continut redus de grasime, laptele de soia sau de orez sunt o sursa sigura de calorii, vitamine si minerale. Important este sa optati pentru sortimentele neindulcite. Lactatele sunt, de altfel, si o sursa naturala de carbohidrati.


Suc natural de fructe


Sucul de fructe proaspat stors este indicat, insa trebuie consumat in cantitati mici, deoarece prin suc se extrage o mare parte din zaharul din fruct.


Consumul moderat este un element cheie in administrarea carbohidratilor atunci cand includem un suc de fructe in cadrul unei mese. Atentie, insa, la faptul ca atunci cand sucul este consumat fara a fi asociat altor alimente, poate cauza cresterea nivelului de zahar din sange.


Cafea si ceai, in cantitati moderate


Consumul de cafea de catre diabetici reprezinta un subiect controversat. Desi cafeaua neindulcita poate prezenta anumite efecte nedorite pe termen scurt, pe termen lung s-a demonstrat ca are anumite beneficii pentru cei care sufera de diabet.

Spre deosebire de alte bauturi, cafeaua si ceaiurile neindulcite pot ajuta la cresterea nivelului de energie, fara a avea acelasi efect si asupra celui de zahar din sange, atunci cand sunt consumate cu moderatie.


Ce bauturi trebuie sa evite diabeticii?


Bauturile carbogazoase si bauturile energizante


Bauturile carbogazoase si bauturile energizante pot creste riscul aparitiei diabetului de tip 2. Pentru cei care sufera de diabet, acest tip de bauturi determina o cantitate foarte mare de zahar in organism.


Cocktailurile de fructe


Desi pot semana la gust cu sucurile de fructe, bauturile indulcite cu zahar, precum punch-ul de fructe, contin niveluri ridicate de zahar sau de sirop de porumb, substante care pot cauza cresteri ale nivelului de zahar in sange. Acestea contin o concentratie foarte mare de carbohidrati, fara insa a avea o valoare nutritionala asemanatoare cu sucul proaspat de fructe. De aceea, consmulul cocktailurilor de fructe este nerecomandat diabeticilor.


Diabetul si consumul de alcool


Desi alcoolul nu contine zahar, berea contine carbohidrati si multe alte bauturi alcoolice prezinta in compozitia lor zahar. Alcoolul determina scadeara zaharului din sange, ceea ce se poate dovedi o problema pentru cei care urmeaza un tratament pentru cresterea nivelului de insulina din sange. In acest caz, bauturile alcoolice trebuie intotdeauna consumate impreuna cu mancare.


O solutie de compromis ar fi consumul bauturilor alcoolice in cantitati mici, adica o singura bautura pe zi pentru femei si doua pentru barbati. Ca unitate de masura, se considera un pahar cu o cantitate de 40 ml in cazul bauturilor spirtoase, 100 ml pentru vin si 300 ml pentru bere.


Bauturile alcoolice nu trebuie sa fie considerate o sursa de carbohidrati care sa inlocuiasca hrana solida.


Sugestii de retete de bauturi recomandate diabeticilor


In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva optiuni de bauturi sanatoase pe care diabeticii le pot consuma cu incredere:


Smoothie-uri


Scopul principal al celor care sufera de diabet este mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale. Smoothie-urile pot deveni o ispita in fata careia e greu sa rezisti, ele continand, de regula, mult zahar sau fructe cu continut ridicat de zahar.

Smoothie-ul trebuie sa contina multe fibre, astfel ne ajutam organismul in sistemul de digestie. Consumarea alimentelor bogate in fibre precum avocado, nuca de cocos, seminte de chia sau seminte de in, contribuie la cresterea continutului de fibre ale smoothie-ului, fara a-i afecta gustul.


Pentru un smoothie natural cu continut ridicat de fibre aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 cana de lapte de migdale neindulcit

1 avocado mic, taiat cubulete

1 cana de spanac

½ cana de afine

½ lime fara coaja

½ cana de iaurt grecesc neindulcit

1 lingura de seminte de chia

½ lingurita de scortisoara


Aceasta reteta de smoothie este satioasa, putand fi consumata ca o gustare intre mese. Iaurtul asigura continutul de proteina, iar scortisoara, semintele de chia si avocado echilibreaza continutul de zahar provenit de la afine.


Ceaiuri


In timp ce bauturile racoritoare sau cafeaua indulcita pot actiona ca un mijloc de revigorare pentru majoritatea persoanelor, diabeticii trebuie sa se orienteze catre alte optiuni mai sanatoas, precum ceaiul verde.

Ceaiul verde este bogat in polifenoli, iar unele studii au demonstrat faptul ca ceaiul verde reduce riscul aparitiei diabetului si incurajazeaza capacitatea organsimului de a procesa zaharul.


Pentru un cea verde cu ghimbir este nevoie de urmatoarele:

1 lingura de ghimbir tocat marunt

1 batonas de scortisoara

2 frunze de stevie sau alti indulcitori (optional)

2 pliculete de ceai verde

4 cani de apa

Puneti scortisoara si ghimbirul in apa si lasati sa fiarba timp de 5-10 minute, apoi adaugati ceaiul verde si indulcitoriul.


Cocktailuri


Persoanele cu diabet, si nu numai, trebuie sa consume alcool cu moderatie, insa trebuie sa acorde atentie si la evitarea zaharului.


Pentru un cocktail de castraveti si menta, puteti opta pentru urmatoarele ingrediente:

½ castravete feliat

2 lingurite de suc de lamaie

3-5 frunze de menta

1 frunza de stevie sau 1 lingurita de indulcitor

30 ml de gin

gheata zdrobita

Toate ingredientele pot fi mixate cu blenderul si servite cu o felie de lamaie.



S-a dovedit faptul radicalii liberi au un efect de oxidare a celulelor care duc la dezvoltarea a numeroase boli: cancer, diabet. Aquarion este un filtru de apa alcalina care produce apa ionizata de cea mai buna calitate care are un rol esential in protejarea organismului fata de radicalii liberi.