Conditii medicale si alti factori care duc la infertilitate

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe după 12 luni de incercari prin contact sexual neprotejat. Aceasta afecteaza peste 5 milioane de cuplu numai în SUA şi de multe ori mai multe în lume. Din cauza neinformarii, doar 10% caută ajutorul unui specialist profesionist. În acest articol, vom discuta despre unele dintre numeroasele cauze de infertilitate.


• Dezechilibrul hormonal


La barbati, cand acestia imbatranesc, nivelurile de testosteron incep sa scada si nivelul de prolactină creşte, stimulând producţia de enzima 5-alfa reductaza care cauzeaza conversia de testosteron in dihidrotestosteron care conduce la multe probleme, precum disfunctiile erectile si productia anormala de sperma.


Incepand cu varsta de 35 de ani, unele femei încep să intre în starea de peri menopauză, care conduce la un ciclu menstrual neregulat, rezultat din nivelurile scăzute de estrogen, rezultand in incapaciteta ovariana de  răspuns la hormonul FSH şi producerea de ouă mature.


• Stilul de viaţă


Un stil de viata buna poate fi de ajutor pentru prevenirea bolilor şi păstrarea sănătăţii, dar uneori poate fi, de asemenea, o cauză de dezechilibru hormonal. La unele femei cu infertilitate inexplicabila, aceasta poate fi cauzata de efortul fizic intens si frecvent, care stimuleaza functionarea creierului primitiv si provoacă dezechilibru hormonal şi lipsa de ciclu menstrual, deoarece foarte multa energie a fost consumata prin sport si nu a mai rămas nimic pentru funcţia de a produce oua sau sperma.


• Boli tiroidiene


– Hipertiroidismul este definit ca o afecţiune în care organismul produce hormon tiroidian prea mult determinând un nivel scăzut de estrogen, care nu pot declanşa producţia de LH, apoi de ovulatie,  ducand la infertilitate.


– Hipotiroidismul este definit ca un nivel prea mic de hormon tiroidian produs de glanda, care conduce la o ovulatie neregulata şi creşterea producţiei de prolactină, cauza de ovule imature.


• Ereditatea


Hiperplazia suprarenala congenitala, care se prezintă la naştere, afectează atât bărbatul cat şi femeia deopotrivă. Aceasta conditie afecteaza productia glandei suprarenale de hormoni cortizol si aldosteron, care conduce la niveluri ridicate ale hormonului testosteron.


Epipadas este un tip de defect de nastere, în care uretra se încheie cu o deschidere in partea de sus a penisului ducand la ejaculare anormală şi interfereaza cu erectia penisului.


• Ficat lent


Ficatul este important pentru reglarea echilibrului de acid gras esential. Alimentatia noastra de zi cu zi cuprinde mai multe tipuri de carne şi niveluri ridicate de grasimi saturate si grasimi trans, care influenţează funcţia ficatului şi care conduce la supraproducerea de anumiti hormoni, perturbarea ciclurilor menstruale normale si functionarea inormala a organelor de reproducere masculine, cum ar fi disfunctia erectila.


• Sindromul Klinefelter


Defectul genetic masculin cu un cromozom Y şi 2 cromozomi X. Acesta determină niveluri de hormon testosteron care duc la modelul feminin, inclusiv de san extins, penis mic si productia de sperma anormala.


• Sistemului imunitar


Sistemul imunitar joaca un rol important în lupta împotriva formarii radicalilor liberi si invaziilor straine, cum ar fi bacteriile şi viruşii. Orice infecţie sau reacţie alergică în organism poate avea efecte asupra producţiei de anticorpi care să conducă la atacul sistemului imunitar asupra fatului si spermei, care interfereaza cu calitatea spermei, mişcarea şi invazia spermatozoizilor in colul uterin.


• Supradozajul cu aspirina


Se spune că o doza mica de aspirina ajuta la cresterea fertilitatii la femei, prin cresterea efectelor coagulante si scaderea riscului de anticorpi care ataca fatul. Insa o supradozare cu aspirina poate deteriora mucoasa stomacului care absoarbe vitaminele şi mineralele vitale, ducand la infertilitate şi de defect de nastere.


• Cancerul testicular


Cancerul testicular este definit ca o formare de radicali liberi in testicul care a devenit canceroasa. Studiile arata ca barbatii cu o calitate şi cantitatea slaba a productiei productia de sperma sunt considerati ca fiind cu risc ridicat de a dezvolta cancer de testicul.


• Defecte de nastere ale colului uterin


Problemele de col uterin sunt cauzate de formarea anormală de col uterin la nastere care poate provoca producerea de mucus anormal, ostil invaziei de sperma.


• Probleme congenitale


LA o femei care este însărcinată, dar nu ştie că anumite tipuri de medicamente pot interfera cu diviziunea celulara a fatului, consumul acestor medicamente duce la formarea anormala a fatului in colul uterin care areefecte asupra producţiei de mucus.


• Avorturi


Mai multe avorturi sunt cauza principala a daunelor la nivelul colului uterin, crescand riscul de adeziune la nivelul colului uterin si ducand la functionarea anormala a colului uterin.


• Infecţie şi inflamaţie


Femeile care sufera de inflamatii sau infectii frecvente la nivelul colului uterin se pot confrunta cu o producere anormală de mucus cervical şi reducerea şanselor de a concepe.


Descarcarile vaginale de gestiune anormale cauzate de infectie, un nivel scazut de estrogen, sau alergiile pot deteriora mucoasa vaginului in interior. Vaginita frecventa poate creşte riscul de adeziune în regiunea pelviana sau blocarea trompelor uterine care conduce la infertilitate prin reducerea sansei de invazie a spermei.


•  Bolile cu transmitere sexuală


Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala cauzatade bacterii Neisseria gonococcus care duce la infectie si inflamatie a uterului si a trompelor uterine la femei si epididimita la barbati care duc la deteriorarea trompelor uterine si provoacă infertilitate si avort spontan.


4. Sindromul Asherman


Sindromul Asherman este o afectiune caracterizata prin prezenta de cicatrici în cavitatea uterină. Aceastea pot fi cauzate de un avort spontan, de o nastere incompleta, sau de încetarea electivă în eliminarea de produse reţinute de concepţie şi de resturi placentare care cauzează incapacitatea de răspuns la estrogen in timpul ciclului menstrual, ceea ce duce la infertilitate .


Tratament naturist infertilitate