PREVENIREA AFECȚIUNILOR COLOANEI VERTEBRALE


Ținând cont de structura și funcțiile complexe ale coloanei vertebrale, se poate deduce cu ușurință că orice deformare a acesteia poate determina apariția unor dureri și chiar afecțiuni. De obicei, aceste simptome nu apar în perioada tinereții, ci mai târziu, la o vârstă mai înaintată, însă niciodată nu este prea devrme să ne preocupăm de prevenirea lor. Pentru menținerea sănătății coloanei vertebrale, ținuta corectă și exercițiul fizic regulat sunt elemente extrem de importante.


Diagnosticarea precoce a eventualelor modificări de coloană este esențială, stând la baza unei vindecări rapide și complete.


Așadar prevenirea afecțiunilor coloanei vertebrale se face încă din faza de copil – un rol important în acest sens il au atât medicul de familie cât și medicul școlar – care trebuie să examineze cu atenție o dată pe an spatele copiilor noștrii.


Părinții și profesorii trebuie să urmărească de asemeni ținuta corectă a elevului în timp ce își face temele. lucrează la calculator etc.


În ultimul timp mai mult de jumătate din populația adultă suferă de diverse afecțiuni dureroase ale coloanei, cauzele fiind diverse – și anume ele pot avea o etiologie traumatică, inflamatorie sau degenerativă.


Acuzele legate de coloana vertebrală se referă în general la zona lombară și se datorează în primul rând uzurii cartilajului și herniei de disc.


Lumbago este de asemenea o afectiune foarte frecventă fiind cauzată de o suprasolicitare a coloanei sau o mișcare greșită. În aceste situații, apare o durere ascuțită și intensă în zona lombară a coloanei vertebrale. Dacă durerea iradiază într-unul sau chiar în ambele membre inferioare avem de-a face cu o sciatică, afecțiune care, in cazurile severe, poate cauza chiar și paralizie.


Pentru a evita neplăcerile cauzate de diversele afecțiuni ale coloanei vertebrale, este bine de știut:


– Să facem exerciții fizice și plimbări de 1/2 oră pe zi pentru a ne intării musculatura abdominală și a spatelui.


– Să alegem încălțăminte corespunzătoare, comodă, pe marimea noastră și să evităm tocurile prea înalte.


– Atunci cănd ducem greutăți, să folosim ambele mâini, împărțind în mod egal sarcina


– Când trebuie să ridicăm un obiect mai greu, să ne aplecăm cât mai aproape de acesta, să ne sprijinim bine pe picioare și să folosim și musculatura abdominală în menținerea coloanei. Trebuie să evitam răsucirea coloanei în timpul ridicării și, pe cât posibil să nu ridicam obiectele grele deasupra nivelului umerilor.


– Să ne menținem greutatea corporală în limite normale, deoarece orice surplus ponderal suprasolicită coloana.


– Consumul regulat de suplimente alimentare poate fi util în prevenirea afecțiunilor coloanei, precum și în ameliorarea simptomelor deja apărute.