Proprietatile plantei adaptogene Rhodiola rosea, componenta a produsului Rhodiolin CaliVita

Stramosii nostri, in cautare de hrana, au descoperit si consumat unele plante despre care s-a observat ca au un efect benefic asupra diferitelor afectiuni. Plantele au fost primele medicamente ale omului, ele fiind utilizate chiar si in zilele noastre, de majoritatea oamenilor. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) are in evidenta 30 000 de plante medicinale. Una dintre acestea este Rhodiola rosea.


Rhodiola rosea este o planta adaptogena deosebita, care, datorita proprietatilor sale extraordinare, ocupa un loc de frunte in randul acestor plante. Adaptogenele, cu toate ca sunt utilizate de mii de ani, au fost “redescoperite” in zilele noastre. Rhodiola rosea, cunoscuta si ca “radacina de aur”, este originara din Siberia si creste la o altitudine de 3300-6000 de metri. In Siberia circula zicala conform careia “cine bea in ceai de Rhodiola rosea pe zi, va trai o suta de ani”.


Conform cercetarilor stiintifice, compozitia chimica si activitatea farmacologica a celor aproape 200 de specii de Rhodiola identificate difera foarte mult, in functie de specie. Dar, dintre toate, numai Rhodiola rosea contine in concentratii mari rosavin si salidrosida – doua substante biologic active. Acesta este motivul pentru care doar Rhodiola rosea exercita asupra organismului numeroase efectebenefice.


De ce este Rhodiola rosea atat de renumita ?


Rhodiola rosea are urmatoarele efecte benefice, demonstrate stiintific:


– Este adaptogena (creste capacitatea de adaptare) si creste imunitatea organismului


– Are efect cardio-protector


– Are efect anti-stres si anti-depresiv


– Imbunatateste activitatea sistemului imunitar (efect antitumoral)


– Imbunatateste functiile mentale si cognitive


– Imbunatateste irigarea creierului si a muschilor


– Imbunatateste capacitatea de rezistenta a sportivilor si favorizeaza procesele anabolice


– Imbunatateste functiile sexuale


– Are actiune antidiabetica


– Este hepatoprotectoare


– Ofera o puternica protectie antioxidanta la nivelul celular.


– Asigura protectie impotriva afectiunilor specifice varstei inaintate.


In zilele noastre, toti suntem expusi stresului. Peste 80% din boli sunt cauzate de stres. Spre deosebire de stramosii nostri, care de-a lungul vietii erau doar periodic expusi stresului, supravietuirea lor fiind dependenta de viteza de reactie, confruntarea oamenilor din epoca contemporana cu stresul este mult mai frecventa, mai perfida si nimicitoare. Omul modern in lumea “vitezei”, nu se poate adapta in mod corespunzator noilor provocari cauzate de schimbari. Criza de timp nu permite pregatirea corespunzatoare pentru prevenirea noilor tipuri de stres (de ex. poluarea fonica, poluarea mediului inconjurator, substantele toxice din aer, apa si alimente, stresul fizic si psihic, stresul economic, cerintele failiale si sociale).


Doctorul Selye Janos a recunoscut ca raspunsurile organismului fata deĀ  de actiunea nociva a diferitilor agenti stresori se pot include intr-un cadru simtomatologic bine definit si a introdus notiunea de “sindrom al adaptarii generale” (General Adaptation Syndrome – GAS). El a divizat GAS in trei fraze:


1 “Faza de alarma” – creste activitatea sistemului nervos simpatic si apar modificari in functionarea glandei pituitare, splinei, glandelor limfatice, glandelor suprarenale, avand drept consecinta cresterea secretiei corticosteroizilor si a catecolaminelor. Faza de alarma este semnalata de organism printr-o stare catabolica (break-down)


2 “Faza de rezistenta sau de adaptare” – daca factorul stresor continua, organismul raspunde prin crsesterea rezistentei la factorii nocivi. Daca aceasta faza nu este urmata de rezistenta, respectiv adaptare, echilibrul organismului este perturbrat si apar asa-numitele boli de adaptare. Daca procesele anabolice inving procesele catabolice, organismul va opune rezistenta din ce in ce mai mare fata de factorii stresanti.


3 “Faza de epuizare” – daca factorul stresor continua, rezistenta dobandita in faza a doua se pierde. Organismul nu mai este capabil sa se opuna factorilor de stres si se imbolnaveste. Tinand cont de faptul ca 80% din totalul imbolnavirilor se datoreaza efectelor stresului, s-ar parea ca majoritatea oamenilor traiesc intr-o stare de epuizare. Majoritatea problemelor socio-medicale din zilele noastre – tumorile benigne, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul zaharat si starile depresive – sunt consecinte ale stresului.


Conform cercetarilor efectuate, Rhodiola rosea, datorita proprietatilor sale adaptogene, poate reduce efectele nocive ale stresului asupra organismului, prevenind astfel imbolnavirile. Consumul acestei plante permite o evaluare diferita a situatilor stresante din viata de zi cu zi, declansarea mai rara a fazei de alarma si prelungirea fazei de rezistenta. De aceea, unul dintre cele mai importante roluri ale Rhodiolei rosea consta in modularea stresului, deoarece restabileste echilibrul perturbrat al organismului(homeostazia). Astfel, Rhodiola rosea imbunatateste sau restabileste capacitatea de rezistenta a organismului fata de boli, imbunatateste imunotoleranta (recunoaste diferenta dintre self si non-self) si supravegheaza activitatea imunitara (aparitia tumorilor).


Rhodiola rosea este principala substanta activa a produsului naturist Rhodiolin CaliVita.


Mai multe detalii si posibilitate comanda: Rhodiolin