Remedii dietoterapeutice

Ardeiul iute – are o acţiune antiseptică extrem de puternică asupra zonei gâtului. Consumaţi când simţiţi că vă încearcă gripa un ardei iute împreună cu o farfurie de ciorbă sau de supă caldă. Efectul său terapeutic extrem de prompt vă va surprinde.


Usturoiul – nenumărate studii au confirmat faptul că usturoiul conferă efectiv un gen de invulnerabilitate la gripă. Secretul său sunt substanţele volatile pe care le conţine şi care au darul de a distruge virusurile şi bacteriile, ţinând la distanţă infecţiile respiratorii. Se consumă în scop profilactic doi căţei de usturoi pe zi (minimum), mai ales în timpul epidemiilor.


Ceapă – un remediu care – se pare – opreşte gripa să afecteze arborele bronşic şi plămânii este ceaiul de ceapă fierbinte. Două cepe de mărime medie, cu tot cu coajă, se fierb un sfert de oră la foc mic în jumătate de litru de apă. În final se strecoară preparatul, se îndulceşte puţin şi se bea într-o singură repriză, cât mai fierbinte. Are un gust mai mult decât neplăcut, dar efectul său terapeutic merită “chinul” de a-l bea. Ceaiul de ceapă, mai ales administrat repetat, degajează arborele bronşic de secreţii, opreşte tusea (inclusiv cea convulsivă), grăbeşte procesul de vindecare.


Hreanul – compuşii săi care-i dau gustul iute inconfundabil sunt un adevărat inamic al microorganismelor care produc infecţii respiratorii de tot felul. Se amestecă patru linguriţe de hrean ras cu două linguri de miere şi se consumă pe parcursul zilei pentru prevenirea îmbolnăvirii în timpul epidemiilor. Dacă boala s-a instalat, consumaţi hrean simplu sau cu sfeclă roşie, atât pentru efectul său antiseptic respirator, cât şi pentru acţiunea sa de desfundare a căilor respiratorii superioare.


Lămâia – nişte substanţe numite flavone, conţinute de sucul şi mai ales de coaja de lămâie, sunt un stimulent imunitar şi un febrifug excelente, fiind un ajutor nepreţuit atunci când gripa s-a instalat. Se prepară un suc astfel: se stoarce o lămâie, se pune într-o jumătate de litru de apă, în care se adaugă coaja sa tăiată cât mai fin şi două linguri de miere. Se amestecă bine toate ingredientele şi se lasă apoi să se macereze două ore la temperatura camerei. Se consumă acest preparat pe stomacul gol, în mai multe reprize.