Despre salcia alba

Scoarta de salcie alba este utilizata in medicina traditionala de sute de ani. Salcia alba (Salix alba) este o specie originara din Europa centrala si de sud, dar creste si in America de Nord.

Salicin glicozidele, extrase din scoarta acestui copac, se descompun in acid salicilic in organism.


Salix alba sau salcia alba este o planta care poate fi intalnita in toate locurile umede si racoroase. Este cunoscuta si sub denumirea de salcie plangatoare, din cele mai vechi timpuri in medicina populara fiind folosita coaja ei. Printre cele mai cunoscute efecte ale sale se numara: efectul de calmare al durerilor, scaderea febrei, intaritor, purificare a sangelui. Infuzia din salcie alba se adminsitreaza pentru combaterea hemoragiilor interne, colitelor, reumatismului, etc.


Se foloseste si pentru ameliorarea afectiunilor de ficat, rinichi si inima. Preintampina infarctul si este recomandat tuturor barbatilor de peste 50 de ani. Este cunoscuta si datorita proprietatilor vermifuge si antimalarice iar compresele cu infuzie pot fi folosite pentru ameliorarea degeraturilor si tratamentul hemoroizilor.


In China este folosita de mii de ani pentru calmarea durerilor, in ocident fiind descoperite mai tarziu calitatile acesteia. Primul care a descoperit efectele benefice ale salciei a fost grecul Discorides in sec. I, iar mai tarziu medicul roman Galenus a studiat proprietatile terapeutice ale salciei.


Sunt recunoscute si proprietatile astringente ale salciei de stiinta moderna. In coaja salciei se gasesc in cantitati mari salicin, salicortin si alte glicozide, rasini, oxalati si enzime. Salicinul existent in constituentii plantei se transforma in organism in acidul salicilic care are foarte putine efecte secundare, motiv pentru care o putem denumi aspirina naturala. Nu are insa efectele secundare ale aspirinei care luata in doze mari poate iritra mucoasa digestiva cauzand stari de voma, diaree, hemoragi, ulcere gastrice sau poate da reactii alergice si chiar zgomot in urechi, surzenie si chiar paralizia cailor respiratorii (Lombardino, 1985).


Din cercetarile efectuate s-a demosntrat ca substantele antiinflamatorii nesteroidiene de tipul aspirinei, diminueaza activitatea unor prostaglandine (PG). Se stie ca prostaglandinele au rol important in buna functionare a sistemului imunitar, astfel incat substantele care ingreuneaza sinteza si activitatea unor PG vor avea efect antiimflamator. Salicilatul continut in coaja de salcie alba actioneaza in mod selectiv, blocand doar intr-o mica masura prostaglandinele din peretii stomacului si ai intestinului, astfel efectele secundare asupra acestor organe sunt minime. Salicilatul, dupa ce traverseaza stomacul si intestinul, ajunge la ficat unde va fi transformat in acid salicilic care are efect terapeutic.


Atentionare ! Trebuie respectata doza recomandata, excesele (20-25 de capsule pe zi) cauzand probleme digestive.


Pentru a beneficia de efectele ei, comandati acum White Willow, supliment alimentar cu efect de aspirina naturala.