Despre fructul Noni si beneficiile sale extraordinare

Morinda citrifolia sau noni (denumirea din Hawaii) este un arbore din familia cafelei, Rubiaceae. Originar din unele zone din Asia, Australia si insulele Pacificului, Noni a fost folosit ca remediu in medicina traditionala inca de acum 2000 de ani iar in prezent este cunoscut ca un produs natural complex cu beneficii majore, care a prezentat rezultate deosebite in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.


Fructele Noni conțin fitochimicale, inclusiv lignani, oligo-și polizaharide, flavonoide, iridoide, acizi grași, scopoletin, catechine, beta-sitosterol, damnacanthal, și alcaloizi. Compusii activi care se regasesc in extractul de Noni sunt responsabili de imbunatatirea considerabila a sanatatii.



  • Damnacantalul are efect anticancerigen prin inhibarea multiplicarii celulelor precanceroase si stimularea formarii celulelor T si B, macrofagelor si celulelor limfocitare, cu rol in cresterea imunitatii.

  • Serotonina si scopoletina sunt cunoscute pentru eficienta lor in tratarea depresiilor, anxietatilor, tulburarilor obsesivo-fobice, tulburarilor de somn si a durerii. Sunt folosite si in tratarea schizofreniei, migrenei, cu rol in controlul apetitului si al comportamentului sexual.

  • Xeronina este principala substanta activa din acest fruct, ce poate aduce o serie remarcabila de efecte benefice pentru organism. Actioneaza la nivel molecular in doze de picogram. In functie de nivelul xeroninic al persoanei careia i se administreaza Noni raspunsul organismului poate fi diferit. Daca nivelul xeroninei este suboptimal administrarea preparatului Noni poate fi extraordinara. Pot fi rezolvate afectiunile aparute in urma scaderii xeroninei dar Noni nu poate fi considerat panaceu universal.

  • Acidul capronic si caprilicul au efecte benefice in digestie.

  • Proxeronaza este enzima care elibereaza xeronina din proxeronina.

  • Seleniul este unul dintre cele mai importante minerale care ajuta la buna functionare a organismului uman. Sustine sistemul imunitar, contribuie la formarea anticorpilor si blocheaza inmultirea virusilor.

  • Antrachinone are efect analgezic, antibacterial, antifungic, antiviral.

  • Morindon, morindin, terpenoizi, L-asperulosida, acubina si alazarina au rol antibacterian.


Datorita compozitiei deosebite, fructul Noni poate imbunatati considerabil viata si starea de sanatate a consumatorilor.


Are puterea de a intari sistemul imunitar si de a oferi rezistenta la bolile specifice sezonului rece.  Imbunatateste digestia, ajuta la reglarea somnului si a tensiunii arteriale. Este folosit in lupta impotriva dependentelor de alcool, tutun, droguri deoarece diminueaza efectele nocive ale acestora. Are efect antibacterian, antialergic, antipiretic, ajuta la tratarea dizabilitatilor comportamentale si este cunoscut ca tratament adjuvant pentru cancer, tumori si neoplasme.  De asemenea ofera o stare generala de bine.


Utilizari Morinda citrifolia:



  • Fruct: se consuma necoapte, preparate in curry sau coapte impreuna cu sare. Fructul este copt si amestecat cu cocos si consumat ca stimulant in voiajele lungi pe mare.

  • Frunze de legume: frunze foarte tinere sunt preparate ca legume si consumate alaturi de orez in Java si Thailanda; frunzele adulte sunt infasurate in jurul pestelui inainte de preparare si apoi sunt mancate alaturi de peste.

  • Medicina traditionala: este folosit ca tratament in malarie, febrifug general si analgezic; laxativ, icter, hipertensiune, ulcere stomacale, tuberculoza, reumatism, vanatai adanci, dureri de gat, febra, abces, infectii ale gurii si ale gingiilor, pierdere de apetit, hernii, deficiente de vitamina A, umflaturi ale abdomenului.

  • Medicina contemporana: este folosit ca tratament pentru afectiuni precum: cancer, probleme ale creierului, artrita, astm, probleme digestive, scleroza multipla, reumatism, deficiente imunologice, oboseala cronica, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, guta, dureri articulare si musculare, poliomielita.

  • Bautura/ceai: Frunzele uscate sau fructele sunt folosite pentru a face infuzii sau ceaiuri medicinale.

  • Condiment: frunzele sunt folosite pentru a impacheta pestele sau alte tipuri de carne si de alimente in timpul prepararii.

  • Stimulent: frunzele sunt considerate a fi un stimulent pentru creier.


Pentru a putea beneficia de actiunea deosebita a fructului Noni, va recomandam formula cu Noni oferita de Calivita International:  Noni sirop ; Noni capsule