Leucopenie (scaderea numarului de leucocuite)

Descriere Remediu Naturist

 

Leucopeniaeste o conditie medicala caracterizata prin scăderea numărului de celule albe din sânge (leucocite). Aceasta scadere poate fi provocata de anumite medicamente, precum chimioterapia si radioterapia pentru cancer, de chirurgie, transplant de celule stem, sau transplant de maduva osoasa. De asemenea, poate fi cauzata de steroizi, de cancerul in sine, unele condiții genetice, precum și de bolile autoimune. Aceast fenomen se numește imunosupresie, deoarece leucopenia duce la o imunitate slăbită.

 

Celulele albe din sange sau leucocitele sunt celule ale sistemului imunitar; ele se găsesc în sistemul de sânge și limfatic. Sunt produse și provin dintr-o celula multi-potenta din măduva osoasă, cunoscut sub numele de "celula stem hematopoietica". Celulele albe din sânge protejează organismul împotriva infecțiilor, bolilor și particulelor străine. Activarea sau prezența de leucocite maligne in leucemie poate modifica proprietățile fizice ale leucocitelor. Există cinci tipuri diferite de leucocite:

 

 • Neutrofile: acestea apăra organismul împotriva infecției bacteriene sau fungice.
 • Eozinofile: acestea se ocupa în primul rând de infecțiile parazitare.
 • Bazofile: răspund la alergii prin eliberareaunei substante chimice numita histamina, care cauzează inflamație.
 • Monocite:contribuie la funcția neutrofilelor.
 • Limfocite:acestea produc anticorpi, coordonează răspunsul imun, distrug celulele care sunt virale sau infectate cu cancer.

 

Numar normal de celule albe din sânge în organism este între 4x109 și 1.1x1010 într-un litru de sânge. În leucopenie, acest număr este mult mai mic. Diagnosticul se poate face printr-o hemogramă completă.

 

Simptomele de Leucopenie

 

Cel mai frecvent indicator al acestei tulburari este neutropenia. Aceasta este un tip de sub-leucopenie. În neutropenie, există o reducere a numărului de neutrofile (cele mai abundente celule albe din sange). Numărul de neutrofile este, de asemenea, cel mai frecvent indicator al unui risc de infectie. În cazul în care leucopenia este ușoară, persoana nu va expune pre multe simptome, doar în cazurile severe simptomele încep să apară.

 

 • Anemia este un simptom comun al leucopeniei. Acesta este un indicator că numarul de celule rosii din sânge este în scădere, în plus față de numărul de celule albe din sânge. Pacienții care suferă de anemie pot deveni cu ușurință obositi, experimenteaza batai de inima profunde și scurtime de respirație după exerciții. Acestia pot avea dificultăți de concentrare și sa devină usor amețiti. Pielea pala, crampele musculare și insomnia sunt, de asemenea, indicatori comuni de anemie.

 

 • Menoragia. Femeile care sufera de leucopenie pot suferi de menoragie, sau o perioadă menstruala anormal de abundenta. Perioadele lor menstruale pot dura mai mult decât de obicei, de asemenea. Femeile pot, de asemenea, experimenta metroragie, sau sângerare din uter, care nu este cauzată de menstruație. Femeile care sufera de metroragie ar trebui să solicite asistență medicală imediata, deoarece acest lucru poate fi un semn că exista o infecție gravă sau cancer.

 

 • Metroragia: este o sângerare din uter, dar nu din cauza menstruației. Aceasta este un indicator al unor infecții.

 

 • Neurastenia: Este o afectiune caracterizata prin oboseala, dureri de cap si tulburari de echilibru emoțional.

 

 • Trombocitopenia: Este o boală de sânge, în care există un număr anormal de puțin de trombocite în sânge.

 

 • Stomatita: Acesta este o inflamatie a mucoasei structurilor din gură, cum ar fi obrajii, gingiile, limba, buzele, etc

 

 • Pneumonia: Acesta cauzeaza inflamatia la nivelul plămânilor din cauza congestionării cauzate de virusi sau bacterii.

 

 • Abcesul hepatic: Este un fel de infectie bacteriana la nivelul ficatului. Este relativ rara, dar fatala.

 

 • Oboseala, durerile de cap și febră sunt simptome frecvente. Unii oameni experimenteaza, de asemenea, bufeuri si iritabilitate.

 

 • Persoana devine susceptibila la infecții diverse si ulcere orale.

 

 • Pacientul dezvoltădorința puternică de a consuma băuturi calde.

 

Cauzele de Leucopenie

 

Leucopenia poate fi cauzata de diferite boli si medicamente. Unele dintre acestea sunt prezentate aici: -

 

Daune la acest nivel sau suprimarea maduvei osoase

 

Aceastaconditie este cauzata de expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine, chimioterapie in cancer, radioterapie si anumite medicamente. Acești agenți determina o scădere a producției tuturor celulelor din maduva osoasa care conduce la leucopenie, anemie (număr scăzut de celule roșii din sânge și trombocite).

 

Boli ale maduvei osoase

 

În aceste condiții măduva osoasă nu produce suficiente celule albe sau produce in mod selectiv un exces de un singur tip de celule albe care duce la o lipsă de alte tipuri. Cauzele pot fi ul mielodisplazic, leucemia, sindromul mieloproliferative, mielofibroza (măduvă osoasă se înlocuiește cu țesut fibros), deficit de vitamina B12 sau de folat, etc.

 

Tipuri de cancer care s-au răspândit în măduva osoasă

 

Atunci când se răspândesc în măduva osoasă, cancerele pot duce la leucopenie. Acest lucru este văzut în limfoame și alte tipuri de cancer.

 

Tulburări autoimune

 

Acest lucru se produce atunci cand organismul nu reușește să  recunoască propriile celule si incepe sa le atace. În caz de leucopeniecelulele albe ale organismului sunt percepute ca fiind străine și sunt atacate. Condiția este numită lupus sau lupus eritematos sistemic (LES).

 

Infecții severe

 

Infecțiile severe, care diminuează celulele albe din corp, pot conduce la leucopenie. Aceasta conditie se numește septicemie.

 

Boli ale sistemului imunitar

 

Boli ale sistemului imunitar, precum HIV, care distrug limfocitele T.

 

Hipersplenism

 

Acest lucru este cauzat de extinderea splinei, care distruge celulele sanguine si conduce la leucopenie, precum și anemie.

 

Alte condiții

 

Alte condiții, cum ar fi tulburarile tiroidiene, anemia aplastică, artrita reumatoida, infestările parazitare, deficientele de vitamine, deficientele de minerale de cupru și de zinc, febra tifoida, malaria, febra dengue, gripa, tuberculoză etc pot cauza leucopenie.

 

Pseudo-leucopenia

 

Acest lucru se întâmplă în etapele inițiale ale infecției. Leucocitele (predominant neutrofile) sunt responsabile pentru reacția inițială la o infecție. După o infecție aceste celule se aduna în jurul vaselor de sânge marginale, astfel încât acestea să poată scana zona de infectie. Astfel, chiar daca numarul de leucocite este crescut, la o probă de sânge apare scazut, deoarece proba de sange este luata din vasele de bază și nu include celulele albe care s-au adunat la nivelul vaselor marginale pentru a ajunge la locul infectiei.

 

Medicamente care cauzeaza leucopenie

 

Unele medicamente pot duce la leucopenie. Medicamente care pot provoca leucopenie includ:

 

 • clozapina, un medicament antipsihotic
 • valproat de sodiușilamotrigină- medicamente antiepileptice
 • medicamente imunosupresoare, cum ar fi sirolimus, micofenolat mofetil, tacrolimus, si ciclosporină, care sunt utilizate la pacienții cu transplant
 • interferonii utilizati în tratamentul sclerozei multiple, etc

 

Antidepresivele și medicamentul luat in tratamentul dependentei de fumatul numite Bupropion, antibioticele ce contin minociclina si penicilina pot provoca, de asemenea, leucopenie.

 

Mecanismul de leucopenie cauzata de medicamente este în principal mediat de sistemul imunitar in sine. Unii agenți, cum ar fi medicamentele de chimioterapie in cancer provoca leucopenie prin suprimarea măduvei osoase.

 

Tratament pentru Leucopenie

 

Steroizii și vitaminele sunt prescrise de medici pentru a activa măduva osoasă in scopul de a produce mai multe globule albe.

Unele terapii cum ar fi terapia cu citokine și chimioterapia sunt folosite.

În condiții severe, pacientului ii poate fi prescris un cocktail de medicamente, în funcție de condiție.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in Leucopenie

 

- Noni Lichid este un fortifiant al sistemului imunitar si actioneaza ca un panaceu general in multe conditii si afectiuni.

 

- Spirulina Max contine extract din alge Spirulina, cu rol in buna functionare a glandei tiroide. De asemenea contine un cocktail de numeroase minerale si vitamine care sprijina buna functionare a organsimului.

 

- Suplimentul alimentar cu laptisor de matca, Bee Power, are efect de fortifiere pentru imunitate. De asemenea, este bogat in nutrienti, care completeaza carentele din organism.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Leucopenie (scaderea numarului de leucocuite)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid277.00 Ron1-1-1 lingurite de sirop cu 1/2h inainte de masa946 mlDetalii Produs
Siropul de noni contine doar ingrediente naturale, imbunatateste sistemul imunitar prin stimularea formarii celulelor T si B, macrofagelor si celulelor limfocitare, contribuie la formarea anticorpilor si blocheaza inmultirea virusilor.
2. Spirulina Max65.00 Ron0-1-060 tablete = 36 gDetalii Produs
Spirulina contin multe vitamine, substante minerale si alte ingrediente utile care promoveaza sanatatea in mod eficient: mentine sanatatea maduvei osoase si a sangelui, consolideaza raspunsul imun, protejeaza impotriva cancerului.
3. Bee Power56.00 Ron1-0-050 capsule = 29 gDetalii Produs
Contine aminoacizi esentiali, vitamine, minerale si substante antivirale cu rol in imbunatatirea imunitati. Regenereaza organismul, previne formarea tumorilor datorita antioxidantilor pe care ii contine, are proprietati antibacteriene, ofera energie.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Leucopenia este o conditie medicala caracterizata prin scăderea numărului de celule albe din sânge (leucocite). Aceasta scadere poate fi provocata de anumite medicamente, precum chimioterapia si radioterapia pentru cancer, de chirurgie, transplant de celule stem, sau transplant de maduva osoasa. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
febra
anemie
infectii frecvente
astenie si fatigabilitate
HerpesDetalii Afectiune
Herpes simplex sunt virusuri omniprezente, agenti patogeni adaptati la gazda care cauzeaza o mare varietate de stari si conditii. Exista doua tipuri: virusul herpes simplex tip 1 (VHS-1) şi tip 2 (VHS-2). Ambele sunt strans legate intre ele, dar difera in epidemiologie. HSV-1 este in mod traditional asociat cu boli orofaciale, in timp ce HSV-2 este in mod traditional asociat cu boli genitale, cu toate acestea, localizarea leziunilor nu este indicata neaparat de tipul viral.
Imunitate scazutaDetalii Afectiune
Sistemul imunitar este o retea a corpului de celule si organe, care este special dezvoltata pentru a lupta impotriva infectiilor. Deficientele in sistemul imunitar pot fi congenitale, adica innascute, sau dobandite, cauzate de factori externi. O persoana cu imunitate scazuta este supusa unui risc crescut de infectii si boli.
InfectiiDetalii Afectiune
Bolile infectioase sunt tulburari cauzate de organismep recum bacteriile, virusurile, fungii sau parazitii. Multe organisme traiesc in si pe corpurile noastre. Acestea sunt in mod normal, inofensive sau chiar utile, dar in anumite conditii, unele organisme pot provoca boli.
LeucemieDetalii Afectiune
Leucemia este un cancer al celulelor sanguine. Exista mai multe categorii largi de celule sanguine, inclusiv celulele rosii sanguine (CR), globulele albe (GA sau CA) si trombocitele. In general, leucemia se refera la cazurile de cancer ale celulelor albe.
Lupus eritematosDetalii Afectiune
Boala cronica inflamatorie a tesutului conjunctiv de cauza necunoscuta, care poate interesa articulatiile, rinichii, suprafetele seroase si peretii vasculari si care apare predominant la femei tinere, dar si la copii. Tabloul clinic - este foarte polimorf. LES poate debuta brusc, cu febra simuland o infectie acuta, sau insidios, in luni sau ani, cu episoade de febra si stare generala alterata. Cefaleea vasculara, epilepsia sau psihozele pot fi manifestarile initiale. Acuzele bolnavului se pot datora interesarii oricarui organ sau sistem.
Limfom non-HodkinDetalii Afectiune
  Neoplazie limfocitara clonala maligna cu originea in tesuturile limfatice (exceptie: plasmocitom cu manifestare medulara primara). Dupa evolutia clinica se face clasificarea in LNH cu malignitate inalta sau scazuta.   Tablou clinic – desi exista diferite manifestari clinice, multi pacienti se prezinta cu adenopatie periferica asimptomatica. Ganglionii limfatici mariti sunt elastici si delimitati, iar mai tarziu devin impastati. La unii pacienti se manifesta boala local, dar cei mai multi au arii multiple de interes. Inelul Waldeyer (in special amigdalele) este un sediu ocazional al bolii. Limfadenopatia mediastinala si retroperitoneala poate sa provoace simptome de compresie pe diferite organe. Tegumentele si oasele sunt interesate initial la 15% din pacientii cu limfom difuz cu celule mari si la 7% in forma difuza, cu limfocite mici. Aproximativ 33% din pacientii cu forme abdominale sau toracice extensive dezvolta ascita chiloasa sau revarsat pleural din cauza obstructiei limfatice. Pierderea in greutate, febra, transpiratiile nocturne si astenia indica boala diseminata. Anemia este prezenta la aproximativ 33% din pacienti si se instaleaza in cele din urma la cei mai multi pacienti. Poate fi provocata de sangerari prin afectare gastrointestinala sau prin niveluri scazute de plachete, de hemoliza prin hipersplenism sau anemie hemolitica. Hipogamaglobulinemia produsa de o scadere progresiva a productiei de imunoglobuline apare la 15% din pacienti si poate sa predispuna la infectii bacteriene severe.

0 recenzii pentru Leucopenie (scaderea numarului de leucocuite)

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 7 + 1

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.