Alopecia (caderea parului)

Descriere Remediu Naturist

 

Alopecia(de asemenea, cunoscuta sub numele de pierderea părului sau chelie) se referă la pierderea sau lipsa de par de pe o parte sau întregul scalp şi, în unele cazuri, alte părţi ale corpului. Caderea parului poate fi temporara sau permanenta si poate afecta persoane de toate vârstele. Desi alopecia poate apărea oriunde pe corp, acesta este cea mai « dureroasa » atunci când afectează pielea capului. Conditia poate varia de la o zona mica goala, care este usor de mascat prin coafura, la un model mult mai difuz şi evident.

Simptomele de alopecie

Simptomul primar de alopecia areata sunt petele rotunjite de pierdere a parului de pe cap, cu scalpul neted, fără păr în zonele afectate. Alopecia totalis implică pierderea completa a parului de pe scalp, şi alopecia universalis este caracterizata prin pierderea completa a parului de pe cap şi corp.

Caresunt cauzele alopeciei ?

Există dovezi care să sugereze că alopecia este în mare măsură provocata de o tulburare auto-imuna in care organismul isi ataca proprii foliculi de păr, provocând astfel căderea părului şi reducerea in creşterea părului în continuare.

Deşi unele din cauzele alopeciei rămân obscure, exista cativa factori care cu siguranta predispun o persoana la dezvoltarea aceastei conditii. Pe lângă factorii auto-imuni, alţi factori cunoscuti pentru precipitarea alopeciei includ: ereditatea, stresul emotional, dezechilibrele hormonale, dezechilibre nutritionale, stresul fizic, cauze infecţioase, febra prelungita, modificari hormonale provocate de nasterea copilului sau boli tiroidiene, arsuri sau radioterapie, etc.

Forma comună de alopecie este cauzată de starea de subtiere a parului care apare la fiinţele umane adulte.

Alti factori care influenteaza caderea parului sunt:

  • Anotimpurile: Primavara si toamna sunt anotimpurile cele mai comune pentru pierderea parului.
  • Contraceptivele orale: pierderea parului poate fi accelerata de efectele hormonului masculin conţinut în unele contraceptive.
  • Lipsa de fier: această problemă este mai frecventă la femei mai ales daca acestea au perioade menstruale grele sau lungi.
  • Dieta: vegetarienii, persoanele care au o dieta saraca in proteine şi pacienţii cu anorexie nervoasa pot fi deficitari de proteine. Ca urmare, în aproximativ trei luni poate aparea o pierdere masiva a parului.
  • Perioada postpartum: dupa nastere unele fire de par pot intra în faza de repaus şi încep să cadă.
  • Stresul si boala: caderea parului poate începe după o situatie stresanta. O febră mare, infecţiile severe sau boli ;e cronice pot provoca, de asemenea, pierderea parului.
  • Medicamente: unele medicamente folosite în chimioterapie cauzeaza oprirea diviziunii celulare. Acest lucru poate duce la pierderea de pana la 90% din par, dar, în cele mai multe cazuri, parul va incepe sa creasca din nou odată ce se termină tratamentul.

 

Tipuri de alopecie

Diferitele tipuri de alopecie asociate cu pierderea parului de pe scalp sunt :

  • Alopecia androgenetica (pierdere de par genetica)

Alopecie androgenetica, de asemenea, cunoscuta sub numele de pierderea parului la barbati este o problemă majoră care afectează mai mult barbatii, astfel că la vârsta de 50 de ani până la 50% din barbatii care sunt predispusi genetic vor fi afectati. Acesta conditie este caracterizata prin pierderea progresivan a parului de la nivelul scalpului iar premisele sale sunt predispozitia genetica si o cantiate insuficienta de androgeni circulanti (hormoni steroizi, cum ar fi testosteronul sau androsteronul, care promovează caracteristicile masculine). Caderea parului nu începe, de obicei, până după pubertate, cu o rata de progresie extrem de variabila.

Condiţia este, de asemenea, destul de comuna la femei şi este menţionată ca modelul feminin de pierdere a parului. La femei este caracterizata de o reducere difuza în densitatea parului din coroana si scalpul frontal şi cu retenţie in zona fruntii. La unele femei, pierderea parului poate afecta o mica zona din scalpul frontal în timp ce la altele este implicat intregul scalp. În stadiul avansat, parul devine foarte rar pe partea de sus a scalpului, cu o margine de păr păstrata de-a lungul delimitarii frontale.

  • Alopecia areata (AA)

Alopecia areata (AA) este o forma comună, imuno-mediata, de cadere a parului, care apare în toate grupurile etnice, de varsta (mai frecventa la copii şi tineri adulţi) şi la ambele sexe, si afecteaza aproximativ 1,7% din populaţie. Alopecia areata este imprevizibila şi, de obicei, pacienţii prezintă mai multe episoade de pierdere a parului si regenerare în timpul vieţii lor. Recuperarea de la pierderea parului poate fi completă, parţială, sau inexistenta. Se crede ca 34 pana la 50% din pacientii cu AA, se vor recupera în termen de un an în timp ce la 15 pana la 25% din pacienti va progresa la pierderea totala a parului, din întregul scalp şi de pe corp, caz in care recuperarea completă este neobişnuită. Acesta conditie se prezinta de obicei ca o pata ovala singura sau pete multiple confluente si asimptomatice (fără semne sau simptome de boală evidente), severitatea variind de la o pata mica goala la pierderea parulului de pe intregul scalp. Caderea parului de la AA poate fi doar cauzata doar de anomalii clinice evidente sau poate fi asociata cu anomalii ale unghiilor. Alte boli mai puţin frecvente asociate includ boli tiroidiene şi vitiligo.

  • Alopecia cicatrizanta

Aceasta forma de alopecie se referă la un grup de tulburari de par rare care rezultă dintr-o stare care afecteaza scalpul şi foliculul de par. Se prezintă ca zone de pierdere a părului, care stau la baza, sclerozarii sau atrofierii scalpului. Cu alte cuvinte, tulburările distrug foliculul de par si acestia fiind inlocuiti de o cicatrice, prin urmare, cauzand pierderea permanenta a parului. Conditiile asociate cu alopecia circatrizanta includ boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos discoid, traumatismela nivelul scalpului, infecţii, cum ar fi tuberculoza si sifilisul, si radioterapia. Aceasta alopecie afectează atât adulţii cat şi copiii, şi se poate prezenta ca primara sau secundara.

  • Alopecia legata de chimioterapie

Alopecia cauzata de chimioterapie pot varia de la o uşoară subtiere a firului de par pentru a finaliza cu chelie totala. Măsura alopeciei depinde de medicamentele utilizate şi de doza acestora. Medicamentele care produc alopecie grava includ metotrexat, vinblastina, adriamicina, ifosphamide, vincristina şi taxoidele, pentru a menţiona câteva. Atunci când medicamentele sunt folosite în combinaţie, care este de obicei cazul mai multor regimuri de tratament, incidenta si severitatea alopeciei poate fi mai mare decât de obicei. Alopecia cauzata de chimioterapie a fost evaluata de către pacienţi ca fiind una dintre cele mai grave, cu efecte secundare suparatoare si traumatice legate de chimioterapie. Caderea parului din cauza chimioterapiei nu este permanentă şi, ca atare, parul va creste din nou odată ce tratament va lua sfârşit.

  •  Alopecia post-traumatica

Aceasta este, de obicei, o cauza foarte frecventa de pierdere a parului la femei din une ;e medii etnice (în special femeile din Africa / Caraibe). Aceasta este cauzată ca urmare a tehnicilor de ingrijire a parului prin utilizarea de produse pentru par, cum ar fi remodelatoarele,dispozitivele de indreaptat la cald, piepteni, spuma şi produsele pentru incretire permanenta, precum şi metodele de împletitură a părului. Aceste tehnici afecteaza foliculii de par de-a lungul timpului.

Tratament Alopecie

Pierderea părului nu este vindecabila, dar este controlabila, si cu cat este tratata mai devreme, cu atat mai bine. În prezent nu există un tratament perfect pentru alopecia androgenetica, dar exista medicamente care opresc caderea parului si prelungesc durata de viaţă a foliculilor de par. In caz de alopecie foliculii sunt miniaturizati şi mor după 5-10 ani. Multe alte probleme de par sunt temporare şi pot fi tratate prin măsuri dietetice şi alte măsuri. În aceste cazuri, bunele obiceiuri alimentare, precum şi suplimentele alimentare de vitamine, minerale şi antioxidanţi ajuta pentru la oprirea caderii parului si la redobandirea unei creşteri normale, după câteva luni.

Produse naturiste Calivita de ajutor in alopecie

- Seleniul din compozitia Pro Selenium este un antioxidant puternic care protejeaza organismul de daunele externe, imbunatateste functia sistemului imunitar si a glandei tiroide. De asemenea reduce matreaza, si previne caderea parului.

- Complexul mineral din compozitia Power Mins ofera o doza zilnica optima de elemente necesare organismul pentru a functiona corect.

- Complexul vitaminic B sub forma Mega B-Complex cu eliberare prelungita, ajuta organismul in caz de stres prelungit, caderea parului si piele sensibila. Anumite simptome precum matreata, caderea parului, unhii friabile sau piele deshidratata sunt datrate unui aport insuficient de vitamine B.

- Uleiul de Oregano are efect de antibiotic natural si este eficient in combaterea matretei si a infectiilor scalpului care duc adesea la pierderea parului. Oregano Oil se poate folosi sub forma de cateva picaturi adaugate in sampon inainte de spalare in caz de matreata, sau direct pe pielea scalpului in alte probleme mai grave.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Alopecia (caderea parului)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Pro Selenium50.00 Ron0-0-160 tablete = 19 gDetalii Produs
Pro Selenium este eficient in reducerea matretei, prevenirea caderii parului, este un bun antioxidant ce protejeaza organismul de radicalii liberi si un bun aliat al sistemului imunitar.
2. Power Mins72.00 Ron0-0-1100 tablete = 139 gDetalii Produs
Power Mins este o sursa excelenta de minerale, pentru ca organismul sa functioneze in parametrii optimi. Actioneaza ca antioxindati, echilibreaza numeroase functii in organism, inclusiv hormonala si metabolica, si intra in structura celulelor.
3. Mega B-Complex193.00 Ron0-1-0100 tablete = 230 gDetalii Produs
Vitaminele B sunt nutrienti foarte importanti pentru sanatatea pielii si a parului. De asemenea, lipsa vitaminelor B duce la depresie, stres si anxietate, care la randul lor duc la pierderea podoabei capilare.
4. Oregano Oil120.00 Ron2-4 in sampon la o spalare30 mlDetalii Produs
Oregano Oil este un antifungic si antibacterian natural foarte eficient in eliminarea matretei si a alor probleme ale scalpului, raspunzatoare de cele mai multe ori de caderea parului (Cateva picaturi aplicate direct pe scalp sau adaugate in sampon).
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Alopecia(de asemenea, cunoscuta sub numele de pierderea părului sau chelie) se referă la pierderea sau lipsa de par de pe o parte sau întregul scalp şi, în unele cazuri, alte părţi ale corpului. Caderea parului poate fi temporara sau permanenta si poate afecta persoane de toate vârstele. Desi alopecia poate apărea oriunde pe corp, acesta este cea mai « dureroasa » atunci când afectează pielea capului. Conditia poate varia de la o zona mica goala, care este usor de mascat prin coafura, la un model mult mai difuz şi evident.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
parul cade pe o zona restransa
pete rotunde si netede de chelie pe scalp, sprancene, sau picioare
furnicaturi sau iritatie, in zona afectata

0 recenzii pentru Alopecia (caderea parului)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.