Acidoza metabolica

Descriere Remediu Naturist

 
 
Acidoza metabolica este o tulburare functionala a organismului caracterizata prin tulburarea echilibrului acido-bazic (fie prin cresterea acizilor sau prin pierderea de baze, in special de bicarbonat de sodiu). Un acid este substanta care poate ceda ioni de hidrogen, iar o baza este o substanta care poate primi. Masura aciditatii sau bazicitatii unei solurii este exprimata prin logaritmul pH. In cazul unei acidoze metabolice, valorile pH-ului din sange scad sub 7,35%, valorile normale situandu-se intre 7,35% - 7,45%. 
 
Clasificarea acidozei metabolice
 
1.Acidoza metabolica rezultata din acumularea de acizi nevolatili
2.Acidoza metabolica rezultata din pierderea de bicarbonat
 
Cauzele acidozei metabolice cauzata de acumularea de acizi nevolatili:
 
- acumulare de acid lactic (leucemii, insuficienta hepatica, consum de aclool, hipoxie, stop cardio-respirator), de cetoacizi (inanitie, diabet zaharat), de fosfati sau sulfati (insuficienta renala)
- intoxicatii (etilenglicol, metanol, salicilati)
 
Cauzele acidozei metabolice cauzata de pierderi de bicarbonat:
 
- pierdere de bicarbonat la nivel digestiv (diaree, drenaje biliare sau pancreatice)
- administrarea exagerata de clor si acizi 
 
Simptomatologie
 
Acidoza metabolica este caracterizata de manifestari clinice specifice fiecarei parti a organismului. 
 
La nivelul sistemului metabolic se pot intalni simptome precum rezistenta la insulina, hiperkalemie, demineralizare osoasa sau formarea in exces a acidului lactic. 
 
Acidoza metabolica afecteaza in egala masura si aparatul respirator prin hipernee, tahipnee si dispnee, dar si prin ingreunarea procesului de respiratie. 
 
Din punct de vedere neurologic, acidoza se manifesta prin vedere incetosata, cefalee, confuzii, stari de somnolenta sau chiar coma. 
 
Printre modificarile survenite la nivel cardiovascular, cele mai importante sunt : scaderea tensiunii arteriale, aritmii, colaps. De asemenea, pot aparea stari de greata, dureri abdominale sau diaree.
 
Factori de risc in acidoza metabolica
 
Acidoza metabolica apare deseori la cei care sufera de insuficienta renala, din cauza faptului ca rinichii nu pot sustine o secretie normala de acizi. 
 
Diagnostic 
 
Gazometria sangvina este un factor important in stabilirea diagnosticului. Daca nivelul pH-ului este scazut (sub 7.35) si cel al bicarbonatului crescut  (<24 mmol/l), inseamna ca exista exista posibilitatea unei acidoze metabolice. 
 
Alte analize medicale relevante in acest context sunt cele ale electrolitilor (inclusiv cloruri), glucozei, functie renale si o suita de teste de sange. Analiza urinei poate demonstra aciditatea sau alcalinitatea existenta in corpul uman. 
 
Pentru a distinge despre care dintre tipurile de acidoza metabolica este vorba, se foloseste metoda clinica numita groapa anionica (anion gap), care se calculeaza prin scaderea valorilor clorurilor si a nivelului de bicarbonat din sodiu. Sodiul este principalul ion pozitiv extracelular, iar clorura si bicarbonatul principalii ioni negativi, asadar, rezultatul calculului trebuie sa arate ionii pozitivi ramasi. In mod normal aceasta concentratie trebuie sa fie de 8-16 mmol/l (12±4). O groapa anionica mare ( mai mare de 16 mmol/l) poate indica prezenta anumitor tipuri de acidoza metabolica precum acidoza lactica sau cetoacidoza. 
 
Pe langa aceste teste, diagnosticarea acidozei metabolice poate include si altele precum radiografii la rinichi sau teste toxicologice. 
 
Prevenirea acidozei metabolice
 
Acidoza metabolica nu poate fi prevenita intotdeauna, insa exista unele masuri ce pot fi luate pentru a reduce riscul aparitiei acestei afectiuni: 
- beti multa apa si lichide
- evitati consumul de alcool, care incurajeaza producerea de acizi si poate provoca deshidratarea organismului
- daca suferiti de diabet, tratati-l adecvat 
- atunci cand urmati un tratament medicamentos, respectati intocmai indicatiile medicului sau farmacistului
 
Complicatiile acidoze metabolice
 
Principala problema ce poate aparea ca rezultat al complicatiei acidozei metabolice este contractilitatea miocardica si raspunsul inotropic la catecolamine. Se poate ajunge, astfel, la hiperperfuzie, inrautatirea acidozei lactice si, in cele din urma, la imposibilitatea de a mai respira si insuficienta multipla de organ. Daca nivelul pH-ului este mai mic de 7.1-7.2, exista posibilitatea aparitiei aritmiei cardiace. 
 
Tratament 
 
Prima masura in tratarea acidozei metabolice este eliminarea dezechilibrului acido-bazic prin injectare intravenoasa de bicarbonat de sodiu sau fluide. De asemenea, ameliorarea starilor de greata sau a simptomelor cardiovasculare poate fi realizata prin administrarea de medicamente. Toate aceste masuri sunt insotite de monitorizarea atenta a semnelor vitale.
 
Netratarea corespunzatoare a acidozei metabolice poate avea consecinte nefaste si chiar fatale.
 
Suplimente naturiste CaliVita de ajutor in tratarea acidozei metabolice
 
 
Liquid Chlorophyllde la Calivita, pe baza de extract de lucerna, sustine buna functionare a proceselor bio-chimice ale organismului, reducand in mod eficient efectele devastatoare are factorilor de mediu si ale dezechilibrelor acido-bazice asupra sanatatii. Clorofila obtinuta din lucerna normalizeaza functiile organelor implicate in procesele metabolice.
 
Digestive Enzymes elimina tulburarile activitatii enzimatice, rezultate in urma unei acidoze metabolice, prin continutul sau de enzime digestive naturale care ajuta la o mai buna absorbtie a nutrientilor din alimente. Pancreatina, pepsina, papaina, proteaza si bromelaina sunt substante active ce ajuta la normalizarea fluxului digestiv. 
 
Filtrul de apa Aquarionproduce apa ionizata alcalina, cunoscuta pentru beneficiile sale incontestabile asupra sanatatii. Apa ionizata alcalina are un puternic efect antioxidant, neutralizand impactul toxic al radicalilor liberi si ajutand totodata la mentinerea unui echilibru acido-bazic optim.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Acidoza metabolica

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Liquid Chlorophyll169.00 RonLichid 473 mlDetalii Produs
Clorofila lichida din lucerna echilibreaza procesele metabolice in organism prin efectul de alcalinizare, detoxifiere si curatare a sangelui. Restabileste echilibrul acido-bazic si bio-chimic al organismului si reprezinta o sursa importanta de nutrienti.
2. Digestive Enzymes111.00 Ron100 tablete=61,3 gDetalii Produs
Acidoza metabolica poate cauza tulburari enzimatice, ce pot fi corectate cu ajutorul suplimentelor pe baza de enzime digestive, care ajuta la normalizarea fluxului digestiv si asimilarea nutrientilor din alimente.
3. Aquarion11500.00 Ron1Detalii Produs
Aquarion ofera o apa pura, alcalina, cu efect de neutralizare a toxinelor prezente in organism. Are un efect puternic antioxidant si alcalinizant, contribuind la un bun echilibru acido-bazic in organism.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Acidoza metabolica este o tulburare functionala a organismului caracterizata prin tulburarea echilibrului acido-bazic (prin cresterea acizilor sau prin pierderea de baze).

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
diaree
varsaturi
tahicardieFrecventa cardiaca crescuta
respiratie zgomotoasa si greoaie
transpiratie
somnolenta
confuzie pana la coma
colaps cardiovascular
Dependenta de droguri (tratament)Detalii Afectiune
Dependenta este frecvent descrisa ca fiind o boala primara, cronica, progresiva si recidivanta. Cercetarile din ultimul deceniu ne spun ca dependenta este o boala a creierului.
DetoxifiereDetalii Afectiune
Neutralizarea in organism a toxicitatii anumitor substante exogene sau endogene.
Intoxicatie cu plumbDetalii Afectiune
Intoxicatia cu plumb sau saturnismul este extrem de periculoasa. Aceasta poate sa apara atunci cand intram in contact cu plumbul in diferite moduri. Plumbul poate sa fie prezent in aer, in zone circulate de masini care folosesc benzina cu plumb sau in zone cu furnale de la termocentrale. Putem intra in contact cu plumbul atunci cand folosim lacuri sau vopsele pe baza de plumb, sau folosim la invelirea alimentelor hartia de la ziare. Copii nostri pot intra in contact cu plumbul, atunci cand introduc in gurita jucarii a caror vopsea contine plumb. Desi pe baza noilor reglementari, producatorii de jucari nu mai au voie sa foloseasca asemenea jucarii, pe piata mai exista jucari de obicei de origine din China care pot sa contina plumb.

0 recenzii pentru Acidoza metabolica

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 7 + 0

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.