Calciu

Calciul consumat in cantitatile recomandate de medic inca din copilarie si continuand pe parcursul vietii, calciul poate preveni osteoporoza sau asa zisa “boala a oaselor fragile”

Calciul este unul din cele mai abundente minerale prezente in corp (un kilogram – un kilogram si jumatate). 99 % din masa de calciu din organism se regaseste in oase si dinti, restul de 1 % fiind distribuit in tesuturi si lichide biologice. Calciul este un element esential organismului, in special in perioada de crestere cand se desfasoara procesul de formare a tesuturilor osoase.

Aceste element este contribuie la stimularea secretiei gastrice si a ritmului cardiac, la utilizarea fierului si vitaminei B12, impiedica unele procese alergice sa ia amploare, are efect benefic in procesele inflamatorii, asigura bataile regulate ale inimii, ajuta in tratamentul insomniilor. Are un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic pentru sistemul nervos, devenind astfel indispensabil pentru contractiile musculare. De asemenea, calciul are un rol important in sistemul cardiovascular, asigurand, alaturi de magneziu, bataile regulate ale inimiii. Insa principala functie a calciului, alaturi de fosfor, este de a pastra in stare buna de functionare scheletul si dintii, acest lucru putand fi realizat atunci cand raportul dintre cantitatea de calciu si cea de fosfor fiind de 2 la 1. Calciul si fosforul conlucreaza pentru a forma fosfatul de calciu care este o componenta majora a complexului de minerale, ce ajuta la mentinerea sanatatii structurii osoase. Pentru a putea fi absorbit in organism, calciul trebuie sa fie insotit de o cantitate suficienta de vitamina D.

Alimentele cum ar fi fasolea uscata, patrunjelul, sfecla rosie, spanacul, ciocolata contribuie la eliminarea calciului prin fecale. De asemenea, starile de stres influenteaza absortia calciului. Fosforul, magneziul, cuprul, siliciul, vitaminele A, C si D, dar si razele de soare influenteaza asimilarea calciului.
Deficienta de calciu poate sa apara din cauza unei alimentatii cu o cantitate redusa de calciu, datorita reducerii aportului de vitamina D, datorita unor boli renale, pancreatice etc. Insuficienta de calciu duce la carii dentare, insomnii, tendinta de fracturi, in special la femeile cu mai multe nasteri.
Persoanele care consuma foarte multa cafea, la fel ca si persoanele care mananca de la fast-food si uita sa consume fructe si legume, por suferi de hipocalcemie. Manifestarile hipocalcemiei sunt numeroase: stare de insomnie, irascibilitate, palpitatii, senzatii de amorteli ale mainilor, stari depresive, dureri de cap intense, dereglari ale ciclului menstrual, piele aspra, unghii fragile, par degradat, crize de transpiratie inexplicabile etc. Lipsa de calciu poate duce la malformatii osoase si astfel apare osteoporoza sau rahitismul la copii.
Consumul exagerat de suplimente nutritive, neavizat de medic poate duce la hipercalcemie. Aceasta se manifesta prin lipsa poftei de mancare, dureri de cap, greturi, varsaturi, scaderea ritmului cardiac, aparitia pietrei la rinichi.
Aportul de calciu este foarte important pe tot parcursul vietii, de aceea trebuie sa avem o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale. Calciul se regaseste in: iaurt, seminte de susan, lapte de vaca, de capra, spanac, ceapa verde, broccoli sau branza mozzarella, galbenusul de ou, somon, mazare, conopida, morcovi, telina, varza, nuci, alune, mere, pere, struguri, coacaze, afine.

Osteoporoza poate fi prevenita prin cure de struguri sau de pere. Pentru persoanele cu varsta de peste 40 de ani este indicat sa consume miere si polen, deoarece acestea ajuta la sustinerea sistemului osos. Un alt produs natural, propolisul poate fi utilizat atat in hipocalcemii cat si in osteoporoza.
Nivelul de calciu optim in organism variaza in functie de varsta atfel:
 0-6 luni 210 mg
 6-12 luni 270 mg
 1-3 ani 500 mg
 4-8 ani 800 mg
 9-13 ani 1300 mg
 19-50 ani 1000 mg
 peste 51 ani 1200 mg
 femei gravide si care alapteaza cu varste sub 18 ani 1300 mg
 femei gravide si care alapteaza cu varste peste 18 ani 100 mg
 femei la menopauza care nu au luat terapia de subtitutie hormonala 1500mg

Calciul este recomandat in caz de oboseala, diferite afectiuni pulmonare,
astenie, cefalee, nervozitate, rahitism, hemoragii, prelungite, spasmofilie acuta, osteomalacia, osteoporoza, batai nerugulate ale inimii etc.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Calciu

Strong Bones 100
68.26 Ron
300 mg

Strong Bones 250
132.76 Ron
300 mg

Liquid C plus bioflavonoide
111.00 Ron
7,8 mg

Power Mins
72.00 Ron
250 mg

Menopausal Formula
201.00 Ron
100 mg

New Life
95.00 Ron
325 mg

Super Mega 50
217.00 Ron
50 mg

Vital 0
118.79 Ron
100 mg

Vital B
118.79 Ron
100 mg

Full Spectrum
74.00 Ron
50 mg

Lion Kids -vitamina D
63.00 Ron
10 mg

Multi One
30.00 Ron
187 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.