Microbii din casa: prieteni sau dusmani?

k

Numarul microbilor din casa ii poate lua prin surprindere pe unii, insa intrebarea la care trebuie sa ne gandim cu toti este: oare sunt buni sau rai pentru sanatatea noastra?


Cand vine vorba de microorganismele din spatiile in care ne desfasuram activitatile, suntem bombardati peste tot de sapunuri antibacteriene, de produse de curatenie care promit eliminarea tuturor elementelor nocive si insuflarea ideii generale ca trebuie sa mentinem curatenia in casa pentru a evita aparitia microbilor ce ne pot pune viata in pericol.


Pe de alta parte, se insista asupra faptului ca probioticele sunt bacterii benefice pentru organismul nostru.


Adevarul este undeva la mijloc: multe din microorganismele ce se afla in casa noastra sunt benefice pentru sanatate, iar altele sunt patogene si uneori se pot dovedi chiar fatale.


Ce microbi se afla in casa noastra?


Oamenii de stiinta de la NSF International au efectuat un studiu pe 22 de case din statul american Michigan si au descoperit ca obiectul care contine cel mai mare numar de microorganisme este buretele de vase. Pe locurile urmatoare se afla periuta de dinti, castroanele animalelor, chiuvetele din bucatarie, rezervoarele masinilor de facut cafea, butoanele de aragaz, jucariile animalelor si capacele de la vasul de toaleta.


In plus, pe majoritatea suprafetelor supuse analizei detaliate s-au gasit ciuperci, mucegai, bacterii apartinand familiei coliforme (inclusiv E. coli) si stafilococ auriu.


Pentru a stabili diversitatea microbilor din praful din casa, o echipa de oameni de stiinta, condusa de Jordan Peccia, de la universitatea Yale, a supus testului 198 de case din Connecticut si Massachusetts.


Cercetatorii au descoperit ca cele mai comune specii de ciuperci sunt Leptosphaerulina chartarum, Epicoccum nigrum si Wallemia sebi, iar cele mai abundente bacterii faceau parte din familiile Staphylococcus, Streptococcus si Corynebacteria.


Casele in care locuiesc animale din regiunile suburbane au mai multe specii de bacterii, iar cele cu scurgeri de apa mai multe tipuri de ciuperci.


Intre timp, cercetatorii de la Seoul National University din Korea au descoperit ca bacteriile ce se afla in frigiderele si vasele de toaleta sunt cele care traiesc si pe pielea umana, ceea ce inseamna ca noi insine suntem sursa multor microbi ce se afla in casa noastra.


Am putut remarca pana acum ca microbii se afla peste tot prin casa, insa intrebarea care se ridica este: cum ne influenteaza acestia sanatatea?


Raspunsul depinde de varsta, starea sistemului imunitar si, desigur, de tipul de microorganism.


Alergii si igiena


Potrivit unor studii, expunerea la anumite tipuri de virusuri, bacterii si paraziti poate reduce riscul aparitiei alergiilor. Alergiile apar atunci cand corpul nostru confunda o substanta inofensiva cu una periculoasa, raspunzand astfel prin sistemul imunitar. Microbii pot interveni in multe moduri in acest proces.


Anumite bacterii precum Bacterioides, Bifidobacterium, Faecalibacterium si Enterobacteria produc metaboliti ce sustin generarea de celule T. Aceste celule joaca un rol important in protejarea impotriva alergiilor, iar copii predispusi la alergii au un nivel mai scazut de astfel de bacterii in organism.


Unde se gasesc microorganismele benefice ce ne pot proteja de alergii?


Prof. Peccia a descoperit ca anumite bacterii benefice traiesc mai degraba in case in care locuiesc mai multe familii sau in cele in care exista mai mult de 3 copii.


Una din aceste microorganisme este Faecalibacterium prausnitzii ce protejeaza de boala Crohn si care detine si proprietati antiinflamatorii. De asemenea, bacteriile din familia lactobacillus sunt si ele favorizate de astfel de medii.


Expunerea la microorganismele ce se gasesc in laptele crud si in praful din casa sunt asociate unui risc mai mic de a dezvolta alergii.


Totusi, in timp ce pentru unele persoane aceste microorganisme sunt benefice, pentru copiii mici se pot dovedi a fi nocive, punandu-le in pericol viata.


Cand ne afecteaza microbii sanatatea?


Pentru cei care au dezvoltat deja alergii, microbii din mediul inconjurator nu aduc vesti bune.


Infectiile fungice de la nivelul cailor respiratorii in primii ani de viata sunt asociate cu inrautatirea astmului de tip alergic, iar cele de la nivelul pielii provoaca aparitia eczemelor.


De altfel, microorganismele ce traiesc pe alimente contribuie si ele la un numar semnificativ de boli. Potrivit unui studiu numit NSF International Household Germ efectuat in anul 2013, compartimentul de legume al frigiderului este o sursa de Salmonella, Listeria si ciuperci, pe cand E. coli se gaseste in carnea depozitata in frigider, dar si pe spatulele din plastic, pe garniturile de etansare a blenderului, pe deschizatoarele de conserva sau pe feliatoarele de pizza.


In concluzie, unele microorganisme care traiesc cu noi in casa sunt benefice sanatatii, iar altele nu. Totul depinde de modul in care reactionam la unele tipuri de microbi, in functie de sistemul imunitar al fiecaruia.


Pentru intarirea sistemului imunitar, retetanaturista.ro va recomanda ImmunAid, un supliment alimentar cu extract din plante si minerale atat pentru copii cat si pentru adulti. Datorita compozitiei 100% naturale creste capacitatea de rezistenta si autovindecare a organismului.