Imbatranirea pielii poate fi prevenita cu ajutorul unui antioxidant

imbatranire

Pentru majoritatea oamenilor, alterarea starii de sanatate a pielii este unul din cele mai neplacute efcte ale imbatranirii. Pe masuram ce imbatranim, pielea noastra isi pierde din elasticitate si devine mai subtire, mai uscata si isi pierde capacitatea de a lupta impotriva ridurilor. Un nou studiu a dezvaluit ca un antioxidant cunoscut poate intarzia imbatranirea pielii.


Cercetatorii au descoperit cum un compus numit albastru de metilen poate reduce efectele imbatranirii asupra celulelor de piele, precum si asupra unui model 3D a pielii umane.


Autorul studiului, Zheng-Mei Xiong, progesor de biologie celulara si genetica moleculara la University of Maryland din College Park si colegii sai sustin ca descoperirile lor indica faptul ca albastru de metilen ar putea fi adaugat in compozitia produselor cosmetice pentru a preveni imbatranirea pielii. Rezultatele cercetarilor lor au fost recent publicate in jurnaul Scientific Reports.


Albastrul de metilen este un compus chimic folosit in principal in tratamentul methemoglobinemiei, o afectiune caracterizata prin incapacitatea sangelui de a purta oxigenul.


Studiile mentionate mai sus sugereaza ca albastrul de metilen este eficient in reducerea senescentei celulare, adica incetarea diviziunii celulare, considerata a fi un element cheie al procesului de imbatranire.


Autorii studiului cred ca albastrul de metilen poate sa protejeze pielea de stresul oxidativ si sa intarzie imbatranirea pielii.


Albastrul de metilen reduce markerii de senescenta in celulele pielii


Pentru a-si verifica teoria, Xiong si colegii sau au testat albastrul de metilen si alti 3 antioxidanti (N-Acetil-L-Cisteina, MitoQ si MitoTEMPO) pe fibroblastele pielii. Acestea sunt celulele din stratul cutanat dermic ce produc colagen, proteina structurala principala a pielii.


Fibroblastele pielii au fost prelevate de la adulti aflati la varsta mijlocie sau la varsta a treia, precum si de la persoanele suferinde de progerie, o afectiune caracterizata printr-o imbatranire rapida.


Dupa tratarea fibroblastelor cu albastru de metilen timp de 4 saptamani, cercetatorii au observat o descrestere a speciilor reactive de oxigen, cunoscute pentru efectele nociv pe care le au asupra pielii. Tratamentul cu albastru de metilen a determinat si o scarede a markerilor senescentri celulare, acest compus chimic sustinand diviziunea celulara si marind durata de viata a celulelor.


In cazul fibroblastelor provenite de la adultii de peste 80 de ani, cercetatorii au descoperit ca cele 4 saptamani de tratament au avut o serie de efecte benefice precum reducerea markerilor de imbatranire celulara.


Echipa de cercetatori atrage atentia asupra faptului ca albastrul de metilen a avut rezultate mai bune la reducerea semnelor imbatranirii in fibroblastele de piele decat ceilalti 3 antioxidanti testati.


Retinere mai buna de apa si crestere a grosimii pielii in modelele 3D


Cercetatorii implicati in acest studiu au testat efectele albastrului de metilen si asupra unui model 3D de piele umana pe baza de celule umane de piele. Astfel, echipa a descoperit ca pielea trata cu albastru de metilen nu numai ca a retinut mai bine apa, ci a castigat si o crestere in grosime. Autorul studiului spune ca aceste doua aspecte sunt semnul unei pieli tinere.


Mai mult, albastru de metilen nu irita pielea, ceea ce il poate clasa printre produsele cosmetice de top anti-imbatranire.


Acest studiu demonstreaza capacitatile antioxidante ale albastrului de metilen, iar efectele acestuia asupra pielii nu sunt temporare, putand aduce schimbari fundamentale si de durata asupra celulelor de piele.


Pana ce noile studii vor fi transformate in cai eficiente de tratament pentru pielea imbatranita, retetanaturista.ro va recomanda o solutie simpla si eficienta: Vitamin E. Vitamin E este un antioxidant puternic, care ajuta la mentinerea functionarii normale a celulelor, intinereste pielea, parul si are rol in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor.