Pot ajuta uleiurile esentiale in tratarea fibromialgiei?

ulei esential

Uleiurile esentiale sunt lichide aromatice concentrate, distilade din plante si carora li se atribuie numeroase beneficii printre care si tratarea unor afectiuni serioase precum fimbrimialgia.


Fibromialgia este o afectiune ce apartine clasei bolilor reumatice, caracterizata prin dureri cronice la nivel muscular si osos, cauzate de modul in care corpul percepe semnalele de durere. Simptomele ce insotesc fibromialgia sunt: durere resimtita in tot corpul, oboseala, epuizare psihica, depresie, crampe sau tulburari de somn.


Uleiurile esentiale si fibromialgia


Persoanele care sufera de fibromialgie pot beneficia de utilizarea uleiurilor esentiale in sensul ca vor resimti o usurare atat psihica cat si mentala. De fapt, studiile medicale demonstreaza si ele potentialul terapeutic al uleiurilor esentiale, iar printre cele mai eficiente se numara:


Busuioc


Un studiu recent a indicat faptul ca uleiul de busuioc are efecte analgezice asupra soarecilor cu dureri musculare, de aceea se crede ca acesta ar putea fi la fel de eficient si in cazul pacientilor cu fibromialgie.


Ardei (Capiscum)


Acest ulei esential este extras din ardeii rosii si contine capsaicina, care este cunoscuta pentru efectele sale asupra calmarii durerii. O echipa de cercetatori a cerut unui grup de suferinzi de fibrimialgie sa isi aplice pe piele ulei esential de ardei de trei ori pe zi timp de 6 saptamani. La finalul studiului, tratament cu acest tip de ulei esential s-a dovedit a imbunatati simptomele asociate fibromialgiei, contribuind astfel si la mentinerea unei stari de bine a pacientului.


De altfel, studiile sugereaza ca plasturii cu ardei iute pot reduce durerea pana la 12 saptamani.


Cuisoare


Uleiul de cuisoare poate ameliora durerea datorita continutului de eugenol in concentratie mare (88.58%), o substanta folosita pe post de antiseptic local si anestezic.


Ghimbir si portocale


O combinatie de ulei de ghimbir si portocale a fost testata pe subiecti umani care acuzau dureri moderate sau devere de genunchi.


Cei care au fost tratati cu acest ulei au marturisit ca au simtit o imbunatatire a functiilor fizice si o reducere semnificativa a dureri, comparativ cu cei care au fost supusi unui tratament tip placebo sau nu au urmat niciun tratament. Aceste efecte au putut fi observate timp de 1 saptamana de la tratare.


Studiul indica faptul ca masajele aromaterapeutice cu aceste uleiuri pot reduce durerea pe termen scurt.


Levantica


Uleiul de levantica este indicat pentru persoanele cu osteoartrita la nivelul genunchilor, insa, asemenea uleiului de ghimbir si portocala, efectele sale pot fi resimtite pe termen scurt. Un alt beneficiu al uleiului esential de levantica este faptul ca reduce stresul si anxietatea, unele din cele mai intalnite simptome ale fibromialgiei.


Cum se folosesc uleiurile esentiale pentru tratarea fibromialgiei?


Aplicare locala


Nu aplicati uleiurile esentiale direct pe piele. Acestea trebuie amestecate cu un ulei vegetal (ulei purtator). Adaugati cateva picaturi de ulei esential in 20-30 de grame de ulei vegetal (ulei de cocos, de migdale sau de masline) si abia apoi aplicati pe piele. Acest amestec poate fi folosit si pe post de ulei de masaj sau adaugate in apa in care urmeaza sa faceti baie.


Inhalatii


Uleiurile esentiale pot fi inhalate direct sau cu jutorul unui difuzor de ulei esential.


Pentru a ameliora simptomele fibromialgiei sau alte afectiuni caracterizate prin dureri cronice, este indicata utilizarea uleiurilor esentiale in mod regulat. Asa cum demonstreaza si studiile de specialitate, efectele benefice ale acestora nu dureaza mai mult de cateva zile, astfel incat, pentru a mentine durerea sub control, este necesara folosirea uleiurilor esentiale in mod frecvent.


Pentru o eficienta mai sporita, CaliVita va pune la dispozitie suplimentul alimentar SharkAid, cu extract de cartilaj de rechin, care ajuta la imbunatatirea calitatii vietii celor care sufera de dureri asemanatoare fibromialgiei, fiind recomandat in special celor care se confrunta cu dureri la nivelul articulatiilor. artilajul de rechin a fost administrat la institutul Jules Bordet din Bruxelles de catre Dr Serge Orloff, medic reumatolog, in tratamentul bolnavilor cronici, avand rezultate deosebit de favorabile.