Scleroza multipla, semne si simptome, tratament naturist

Scleroza multipla este o afectiune lent progresiva a SNC, caracterizata prin placi diseminate de demielinizare la nivelul creierului si maduvei spinarii, cu producerea unor semne si simptome neurologice variate, de obicei cu ameliorari si exacerbari.


Semne si simptome


Afectiunea este caracterizata de semne si simptome variate ale disfunctiei SNC, cu remisii si recidive. Simptomele cele mai frecvente care determina pacientul sa consulte medicul sunt paresteziile intr-una sau mai multe extremitati, la nivelul trunchiului sau al unei hemifete, scaderea fortei musculare sau tulburari de coordonare ale mainii sau piciorului, sau tulburari de vedere, de ex. cecitate partiala si durere la nivelul unui ochi (nevrita optica retrobulbara), diminuarea vederii sau scotoame. Alte simptome precoce sunt pareza nervilor oculomotori cu producerea vederii duble (diplopie), scaderea tranzitorie a fortei musculare intr-una din extremitati, usoara rigiditate sau fatigabilitate neobisnuita intr-un membru, tulburari minore ale mersului, dificultati de control al vezicii urinare, vertijul si usoare tulburari emotionale, toate acestea indica o afectare difuza a SNC si deseori apar cu luni sau ani inaintea precizarii diagnosticului. Semnele si simptomele pot fi agravate de caldura excesiva (de ex. vreme calda, baie fierbinte, febra).


Pot aparea apatia, lipsa de discernamant sau neatentia. Este obisnuita labilitatea emotionala si ea poate sugera gresit un aspect de isterie. Accesele subite de plans si ras spasmodic indica afectarea tracturilor corticobulbare ale controlului emotional.


In afara de nevrita optica, uneori pot sa apara urmatoarele semne: atrofia partiala a nervului optic cu decolorare papilara, modificari ale campurilor vizuale (scotom central sau ingustarea generala a campurilor) sau oftalmoplegia tranzitorie cu diplopie. Reflexele profunde de ex. rotulian si ahilian sunt in general exagerate.  Reflexele superficiale. In special reflexele cutanate abdominale superiore si inferioare sunt diminuate sau absente.


Mictiunile imperioase sau ezitante, retentia partiala de urina sau o usoara incontinenta sau constipatia sunt frecvente cand este afectata maduva spinarii, ca si impotenta sexuala la barbati si anestezia genitala la femei. Incontinenta de urina si materii fecale poate sa apara in stadii avansate.


Produse recomandate:


Noni sirop sau Noni capsule


Omega 3


Super CoQ10 Plus



Mai multe detalii si tratament naturist gasiti: Scleroza multipla