Despre echinacea

Este o plantă înăltuţă, a cărei tulpină floriferă depăşeşte adesea un metru, adusă din America de Nord, unde era un leac de căpătâi al pieilor roşii. A fost preluată de către cercetătorii americani din medicina tradiţională a amerindienilor şi ulterior, de către cei germani, care au descoperit faptul că are efecte uimitoare de mărire a rezistenţei naturale a organismului la infecţii. Se pare că cele mai spectaculoase rezultate le are, în timpul sezonului rece, în prevenirea gripei, fiind denumită adesea “vaccinul antigripal natural”. Cea mai folosită este specia cu flori roşii (Echinacea purpurea), care este fără doar şi poate cel mai vândut stimulent imunitar de pe mapamond la ora actuală. Care sunt atuurile acestui remediu? Acţionează relativ rapid (în 3-4 zile apar efectele de mărire a capacităţii de apărare a organismului în faţa infecţiilor), are o toxicitate scăzută (este indicat şi copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fără a da efecte adverse.


Cum se administrează echinacea?


Pe termen scurt, cel mai rapid şi simplu mod de administrare este tinctura, pe care o găsim în prezent în mai toate farmaciile şi magazinele naturiste. Se ia o linguriţă de tinctură de trei ori pe zi, de preferinţă pe stomacul gol, pentru prevenirea îmbolnăvirii. Atunci când răceala s-a instalat deja, se iau până la 4 linguriţe pe zi sau se apelează la remedii mai puternice, cum ar fi arnica. Pe termen mai lung, efecte extraordinare are pulberea de echinacea, care – deşi este mai greu de găsit la Plafar şi e ceva mai complicat de administrat – este mult mai eficientă decât tinctura. Se ia o jumătate de linguriţă de pulbere de echinacea, obţinută prin măcinarea plantei cu râşniţa electrică de cafea, de trei ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni. Este un remediu excepţional atunci când simţim că ne încearcă răceala, când avem infecţii în gât, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedează. Reacţia imunitară potenţată de tratamentele cu pulbere de echinacea este atât de puternică, încât persoane care se tratau de un banal guturai au constatat dispariţia unor infecţii renale, a unor boli de piele de origine infecţioasă sau chiar a unor tumori benigne, care nu cedaseră la nici o altă formă de tratament.


Cui îi este recomandată echinacea?


Este în primul rând indicată persoanelor relativ sănătoase, care vor să se ferească de bolile respiratorii din timpul iernii. O cură de 10-14 zile cu tinctură sau pulbere de echinacea măreşte considerabil capacitatea de apărare a organismului în faţa infecţiilor. Apoi, echinacea, mai ales sub formă de pulbere, este un adevărat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confruntă cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mică pală de curent. O cură de o lună cu echinacea sub formă de pulbere ajută la eliminarea gradată a infecţiilor persistente şi măreşte rezistenţa la bolile infecţioase.