Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Prezentare generala Coenzima Q10 este o substanta naturala, lipo-solubila, produsa in organism. Cunoscuta si ca ubiquinona, coenzima Q si abreviata uneori CoQ10, CoQ, Q10, Q este o benzoquinona 1,4 , de aici si Q care vine de la quinona - un grup chimic, iar 10 vine de la numarul de subunitati chimice de isoprenil din coada. Aceasta substanta asemanatoare vitaminelor este prezenta in majoritatea celulelor eucariote, dar in special in mitocondrii - unde este ars oxigenul pentru a furniza celulelor energia necesara intretinerii vietii. Coenzima Q10 este prezenta in special in celulele cu activitate foarte intensa precum cele ale ficatului, inimii sau creierului. Are caracteristici de vitamina si indeplineste 2 functii majore: cea de producere de energie si cea de antioxidant puternic. Functia primara a Coenzimei Q10 este aceea de catalizator pentru metabolism - lantul complex de reactii chimice in timpul carora alimentele sunt separate in pachete energetice pe care organismul le poate folosi. De asemenea, Coenzima Q10 este responsabila pentru producerea unei molecule foarte importante cunoscuta ca ATP (Adenozine Trifosfat).
Acest ATP este mai departe implicat in producerea de energie la nivel celular dar si in alte procese biologice cum ar fi contractiile muschilor precum si producerea de proteine. Cea de-a doua functie a Coenzimei Q10 este aceea de antioxidant. Antioxidantii sunt substante care cauta si distrug radicalii liberi, adica acei compusi periculosi pentru membranele celulare si care pot afecta inclusiv ADN-ul celular, putand ajunge pana la a provoca moartea celulara. Radicalii liberi apar in mod natural in corp, dar toxinele din mediul inconjurator (inclusiv lumina ultravioleta, radiatiile, fumul de tigara sau aerul poluat) le amplifica efectul. Se considera ca radicalii liberi sunt responsabili pentru procesul de imbatranire dar si pentru aparitia unei intregi suite de afectiuni si probleme de sanatate, inclusiv problemele cardiace si cancerul. Insa, antioxidantii precum Coenzima Q10 pot neutraliza radicalii liberi si pot reduce sau chiar preveni o parte din afectiunile mentionate mai sus. Diferenta majora dintre Coenzima Q10 si alte vitamine este ca prima este sintetizata in corp, in timp ce vitaminele traditionale trebuie obtinute prin aport dietetic. Deoarece nivelul coenzimei se diminueaza odata cu inaintarea in varsta (aprox. 40 de ani) si cu aparitia anumitor boli, se recomanda suplimentarea zilnica a acesteia cu ajutorul unor diete bogate in alimente care contin Coenzima Q10 sau prin luarea de suplimente alimentare.
Alimente bogate in Coenzima Q10:
Beneficii ale utilizarii Coenzimei Q10 ca supliment alimentar - protejeaza arterele – opreste oxidarea implacabila a colesterolului din sange, primul pas in distrugerea arterelor si aparitia atacurilor de cord si accidentelor cerebrale; - combate bolile cardiovasculare – insuficienta cardiaca (cardiomiopatia); - scade tensiunea arteriala; - imbunatateste functionarea sistemului imunitar prin cresterea cantitatii de imunoglobulina G (IgG) – principalul anticorp din sange; - stimuleaza metabolismul organismului; - influenteaza pozitiv fertilitatea masculina; - este eficienta in tratamentele dermatologice; - creste performantele ateltilor; - creste capacitatea de efort la persoanele suferind de sindromul oboseli; - creste toleranta la exercttii pentru indivizii cu distrofie musculara. - intarzie procesul de imbatranire.
Indicatii Terapeutice
Interactiuni cu alte medicamente sau vitamine Medicamente ca statinele (atorvastatin, cerivastatin, lovastatin, pravastatin, simvastatin, etc.) utilizate in scopul scaderii colesterolului au ca efect secundar eliminarea rezervelor de Coenzima Q10 din organism. In aceste conditii, administrarea unor suplimente alimentare cu Coenzima Q10 poate corecta aceste deficiente cauzate de medicatie, fara a afecta efectele pozitive ale medicatiei specifice problemelor cu colesterolul. Seleniul (un oligoelement care lupta impotriva cancerului si prozejeaza inima), unele vitamine din grupa B: B6, B12, B2; niacina si acidul folic stimuleaza biosinteza Coenzimei Q10.
Mod de administrare Coenzima Q10
Se poate administra la persoanele de la 18 ani in sus, dupa una dintre mese, deoarece este solubila in grasime si pentru a avea o absorbtie optima. Se recomanda administrarea inainte de culcare, deoarece consumul maxim de Co Q10 se inregistreaza noaptea, dar trebuie tinut cont ca uneori Coenzima Q10 administrata seara, poate provoca insomnii. La copii, administrarea de Coenzima Q10 se va face doar la recomandarea si sub supravegherea medicului. Efectele consumului de Coenzima Q10 incep sa se observe doar dupa o perioada de cateva saptamini, cu exceptia cazurilor in care deficitul de Coenzima Q10 este sever, cand efectul terapeutic poate sa apara inca din primele zile de administrare.
Efecte adverse
Coenzima Q10 nu are efecte secundare si este considerata a fi una dintre cele mai sigure substante testate vreodata. Nu este toxica nici macar in cantitati foarte mari.
Atentionari speciale
Femeile gravide si mamele care alapteaza trebuie sa consulte medicul curant inainte de a incepe consumul de Coenzima Q10. Nu inlocuiti medicatia curenta cu Coenzima Q10 decat dupa ce v-ati consultat cu medicul dvs.! Este posibil ca in anumite cazuri, consumul in exces de Coenzima Q10 sa produca efecte laxative. Administrarea seara de Coenzima Q10 poate determina in unele cazuri, insomnii. A se feri de lumina soarelui si caldura, deoarece la temeperaturi de peste 35 grade celsius pierde o parte din calitati.
Nutrient | Cantitate |
---|---|
Coenzima Q10 | 30 mg |
Lavinia,
Am luat pentru tata pentru ca a inceput sa uite. Medicul de familie mi-a zis ca dupa varsta de 60 de ani exista riscul bolii Alzhaimer si ca este indixcat sa suplimenteze cu Q10. Consider ca este mai bine sa previn aceasta boala pt tata, mai ales ca a inceput deja sa cam uite.
RaspundeA fost util acest review?