In primii 25-30 de ani de viata, cantitatea necesara de coenzima Q10 este produsa de organism, la 24-28 de ani, corpul nostru atingand productia maxima de aceasta substanta. Dupa varsta de 30 de ani, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade, fiind necesar ca aportul de aceasta substanta sa fie realizat exogen, prin utilizarea suplimentelor alimentare, care pe langa faptul ca imbunatatesc nivelul de Q10 din sange, stimuleaza si productia proprie a organismului.
Probleme serioase de sanatate pot sa apara in urma reducerii si cu 25% a cantitatii necesare de Q10 din sange. Coenzima Q10 este folosita ca supliment nutritional adjuvant in: profilaxia afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor sistemului nervos, parodontopatii, tulburari de menopauza, osteoporoza, hipotiroidie, infertilitate, obezitate, afectiuni neurologice degenerative, afectiuni digestive si ale glandelor anexe, sindromul oboselii cronice, suprasolicitare fizica si intelectuala, recuperarea organismului dupa efort, cancer, scleroza multipla, imbunatirea sistemului imunitar, diabet, prostata. Studiile arata ca pentru profilaxia bolilor cardiace, este necesar un aport de 60 mg/zi de Q10 de la varsta de 36 ani pana la 60 ani, pentru a ne asigura ca nu devenim cardiaci.
Cea mai mare cantitate de coenzima Q10 din organism se ragaseste in inima, iar unul din principalele roluri ale acestei substante este faptul ca reduce viteza procesului de imbatranire al pielii, datorita faptului ca actioneaza la nivelul epidermei, protejand impotriva efectelor nocive ale razelor UV si prevenind aparitia ridurilor. Ridurile apara atunci cand pielea isi pierde elasticitatea, din cauza scaderii nivelului de colagen din piele. Fumul de tigara, expunerea la soare, toxinele, stresul zilnic – sunt factori care favorizeaza producerea radicalilor liberi nocivi. Radicalii liberi pot distruge componentele celulare, proteinele si ADN-ul, accelerand procesul de imbatranire. O dieta bogata in coenzima Q10 poate duce la amanarea procesului de imbatranire.
Alte beneficii furnizate de coenzima Q10 sunt: imbunatateste functionarea sistemului imunitar, amelioreaza simptomele in afectiunile cardiace, stimuleaza metabolismul organismului si favorizeaza slabirea ponderala, influenteaza pozitiv fertilitatea masculina si reduce hipertensiunea arteriala. In plus, coenzima Q10 reduce dimensiunea tumorilor canceroase si minimizeaza urmarile atacurilor cerebrale si vasculare.
Printre alimentele ce contin coenzima Q10 se numara: peste (sardine si ton), carne de vita si organe de animale (inima, ficat), spanac, broccoli, oua, alune. Prin gatire, Q10 din aceste alimente devine inactiv, desi rezista la o temperatura de 100-115 grade. Prin urmare, este necesar aportul de Q10 prin suplimente nutritive.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Disclaimer Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.