Coenzima Q10

Descoperita in anul 1957, coenzima Q10 este o substanta liposolubila, ce se gaseste in fiecare celula a organismului, in special in cele cu activitate foarte intensa (ficat, inima sau creier) si indeplineste doua functii majore: este un puternic antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare si produce energie. Are rol asemanator vitaminelor, diferenta fiind ca Q10 este sintetizata in corp, in timp ce vitaminele trebuie obtinute prin aport dietetic.

In primii 25-30 de ani de viata, cantitatea necesara de coenzima Q10 este produsa de organism, la 24-28 de ani, corpul nostru atingand productia maxima de aceasta substanta. Dupa varsta de 30 de ani, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade, fiind necesar ca aportul de aceasta substanta sa fie realizat exogen, prin utilizarea suplimentelor alimentare, care pe langa faptul ca imbunatatesc nivelul de Q10 din sange, stimuleaza si productia proprie a organismului.

Probleme serioase de sanatate pot sa apara in urma reducerii si cu 25% a cantitatii necesare de Q10 din sange. Coenzima Q10 este folosita ca supliment nutritional adjuvant in: profilaxia afectiunilor cardiovasculare, afectiunilor sistemului nervos, parodontopatii, tulburari de menopauza, osteoporoza, hipotiroidie, infertilitate, obezitate, afectiuni neurologice degenerative, afectiuni digestive si ale glandelor anexe, sindromul oboselii cronice, suprasolicitare fizica si intelectuala, recuperarea organismului dupa efort, cancer, scleroza multipla, imbunatirea sistemului imunitar, diabet, prostata. Studiile arata ca pentru profilaxia bolilor cardiace, este necesar un aport de 60 mg/zi de Q10 de la varsta de 36 ani pana la 60 ani, pentru a ne asigura ca nu devenim cardiaci.

Cea mai mare cantitate de coenzima Q10 din organism se ragaseste in inima, iar unul din principalele roluri ale acestei substante este faptul ca reduce viteza procesului de imbatranire al pielii, datorita faptului ca actioneaza la nivelul epidermei, protejand impotriva efectelor nocive ale razelor UV si prevenind aparitia ridurilor. Ridurile apara atunci cand pielea isi pierde elasticitatea, din cauza scaderii nivelului de colagen din piele. Fumul de tigara, expunerea la soare, toxinele, stresul zilnic – sunt factori care favorizeaza producerea radicalilor liberi nocivi. Radicalii liberi pot distruge componentele celulare, proteinele si ADN-ul, accelerand procesul de imbatranire. O dieta bogata in coenzima Q10 poate duce la amanarea procesului de imbatranire.

Alte beneficii furnizate de coenzima Q10 sunt: imbunatateste functionarea sistemului imunitar, amelioreaza simptomele in afectiunile cardiace, stimuleaza metabolismul organismului si favorizeaza slabirea ponderala, influenteaza pozitiv fertilitatea masculina si reduce hipertensiunea arteriala. In plus, coenzima Q10 reduce dimensiunea tumorilor canceroase si minimizeaza urmarile atacurilor cerebrale si vasculare.

Printre alimentele ce contin coenzima Q10 se numara: peste (sardine si ton), carne de vita si organe de animale (inima, ficat), spanac, broccoli, oua, alune. Prin gatire, Q10 din aceste alimente devine inactiv, desi rezista la o temperatura de 100-115 grade. Prin urmare, este necesar aportul de Q10 prin suplimente nutritive.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Coenzima Q10

Super Coenzima Q10 Plus
211.24 Ron
20 mg

Resveratrol
164.48 Ron
20,0 mg

Mega Coenzima Q10 Plus
188.66 Ron
50 mg

Super Mega Coenzima Q10
191.89 Ron
120 mg

CoQ10 Lozengers
111.26 Ron
30 mg

Mega qProtect
153.00 Ron
5 mg

Chewable CoQ10 cu portocale
182.75 Ron
60mg

GlamUP
353.00 Ron
50 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.