Rahitism

Descriere Remediu Naturist

Ce este Rahitismul?

 

Rahitismul este o tulburare a copilăriei, în care oasele se înmoaie și devin predispuse la fracturi și deformare. Deși rara în țările industrializate, este încă destul de comuna în unele țări în curs de dezvoltare. Cauza principală a rahitismului este o lipsa de vitamina D. O insufienta de calciu in dieta poate fi, de asemenea, o cauza de rahitism, precum si de vărsături și diaree. Unele boli de rinichi si de ficat in copilarie pot provoca rahitism, sau de asemenea o tulburare digestiva care afecteaza absorbtia calciului si fosforului.

 

Rahitismul afecteaza in special copiii, deși tulburarea poate afecta, de asemenea, adulți (osteomalacie). În cele mai multe cazuri, copilul sufera de malnutritie severa si pe termen lung, de obicei in timpul copilariei timpurii.

 

Potrivit dictionarului medical:

 

“Rahitismul este o boala atribuită deficitului de vitamina D, caracterizata prin supraproductia si deficitul de calcificare a țesutului osteoid, cu deformări scheletale asociate cu tulburări de creștere, hipocalcemie, și, uneori, tetanie, de obicei însoțită de iritabilitate, apatie, stare de slăbiciune generalizată și musculara; fracturile sunt frecvente.”

 

Pentru absorbtia corecta a calciului și fosforului din intestin, avem nevoie de vitamina D. În cazul în care nivelurile de vitamina D la un copil sunt mici, acesta poate avea niveluri inadecvate de calciu si fosfor in  oase. Administrarea de suplimente de vitamina D si unele minerale, de obicei rezolvă problema.

 

Care sunt semnele si simptomele de rahitism?

 

Un simptom este ceva ce pacientul simte si raporteaza, in timp ce semenele sunt detectate de oamenii din jur sau medic. De exemplu, mancarimea poate fi un simptom in timp ce o eruptie pe piele poate fi un semn.

 

Semnele si simptomele de rahitism pot include:

 

• copilul este slabit fizic

• dureri ale oaselor

• sensibilitate osoasa

• oasele se sparg ușor

• umflare costocondrală- noduri proeminente ale osului de la nivelul articulațiilor costocondrale; margele mari, apar sub piele la nivelul cutiei toracice.

• o linie orizontală care este vizibila la marginea inferioară a toracelui, unde diafragma se ataseaza la coaste.

• nivelurile scazute de calciu din sange (hipocalcemia)

• copiii mai mari pot avea genunchii apropiati, care se ciocnesc in timpul mersului (genu valgum)

• craniu moale

• creșterea fizică (înălțime, greutate) a copilului poate fi afectata

• Se pot forma malformații spinale, pelviene sau craniene

• spasme musculare necontrolate, care pot afecta întregul corp (tetanie)

• amplificarea încheieturilor

 

Care sunt cauzele de rahitism?

 

• Lipsa de vitamina D estecauza principală a rahitismului. Corpurile noastre au nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul din intestine. Lumina ultravioleta (de la lumina soarelui) ajuta celulele pielii noastre sa converteasca vitamina D dintr-o stare inactiva într-o stare activă. Dacă nu avem suficienta vitamina D, calciu pe care il primim de la mâncare nu este absorbit în mod corespunzător, cauzând hipocalcemie (valori mai mici de calciu decat in mod normal). Hipocalcemia duce la deformari ale oaselor si dintilor, precum si la probleme neuromusculare.

 

Urmatoarele alimente sunt cunoscute a fi bogate în vitamina D: ouă, uleiuri de pește, margarină, lapte si unele sucuri fortificate, unii pești grasi, și unele produse de lapte de soia care au vitamina D adăugată.

 

Defect genetic - rahitismul hipofosfatemic este un defect genetic rar care subminează modul în care rinichii proceseaza fosfații. Nivelurile de fosfat dinsânge sunt prea mici, ceea ce duce la oase slabe si moi.

 

Unele boli - unele boli renale (de rinichi), hepatice (ale ficatulului) și intestinale pot interfera cu modul in care organismul absoarbe si metabolizeaza minerale si vitamine, ducand la rahitism.

 

• Vitamina D este absorbita din alimente sau produsa de piele atunci când este expusa la lumina soarelui. Lipsa de productie de vitamina D prin piele poate să apară la persoanele care:

 

- Trăiesc într-un climat cu expunere mica la lumina soarelui

- Trebuie să rămână acoperite

- Lucrează inj spatii acoperite în timpul orelor de zi

 

Nu se obține suficienta = vitamina D din dieta dacă exista:

 

- Intoleranță la lactoză (probleme cu digestia produselor lactate)

- Nu se consuma produse lactate

- Se urmeaza o dieta vegetariana

 

• Sugarii care sunt alaptati la san se poate dezvolta deficienta de vitamina D. Laptele matern nu furnizează cantitatea corectă de vitamina D. Aceasta poate fi o problemă deosebită pentru copiii cu pielea mai inchisa in lunile de iarna (atunci când există un nivel mai scazut de lumina solara).

 

• Insuficienta de calciu si fosfor in dieta poate duce, de asemenea, la rahitism. Rahitismul cauzat de lipsa de aceste minerale in dieta este rară în țările dezvoltate, deoarece calciu și fosforul se gasesc in lapte si legume verzi.

 

Genele pot crește riscul de rahitism. Rahitismul ereditar este o forma de boala care se manifesta in familii. Apare atunci cand rinichii nu sunt în măsură să dețină fosfatul. Rahitismul poate fi, de asemenea, cauzat de tulburări renale care implică acidoza tubulară renală.

 

Tulburările care reduc digestia sau absorbția de grăsimi vor face ca vitamina D sa se absoarba mult mai dificil in organism.

 

Ocazional, poate să apară rahitism la copiii care au tulburări ale ficatului, sau care nu pot converti vitamina D în forma sa activă.

 

Care sunt factorii de risc pentru rahitism?

 

Un factor de risc este ceva care creste probabilitatea de a dezvolta o conditie sau o boala. De exemplu, obezitatea creste semnificativ riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. De aceea, obezitatea este un factor de risc pentru diabet zaharat de tip 2.

 

Sărăcia - rahitismul este mult mai probabil sa apara in randul copiilor care provin din familii sărace.

 

Lumina soarelui - copiii care nu primesc suficienta lumina de la soare sunt mai dependenti de o hrana excelenta pentru a le asigura o cantitate suficienta de vitamina D.

 

Malnutritia - rahitismul este mai frecventă în zone ale lumii cu secetă severă si alimentatie insuficienta.

 

Cum este diagnosticat rahitism?

 

Testele de sange - calciu seric poate dezvălui niveluri inadecvate de calciu si fosfor. Nivelurile serice de fosfataza alcalina pot fi ridicate.

 

Acidoza metabolica poate fi dezvăluita de către gazele sanguine arteriale.

 

Razele X - acestea pot dezvălui pierderea calciului din oase, sau modificari in structura sau forma oaselor.

 

Biopsia osoasa - aceasta poate confirma rahitismul (rar folosita).

 

Caresunt complicatiile de rahitism?

 

Daca este lasat netratat, un copil cu rahitism este mai predispus la fracturi ale oaselor. În cazul în care rahitismul este sever și prelungit pot exista deformari osoase permanente.

Nivelurifoarte scăzute de calciu în sânge pot duce la crampe, convulsii și probleme de respirație.

Slăbiciunea musculaturii inimii - aceasta complicatie este rara.

 

Care este tratamentul pentru rahitism?

 

Aportul alimentar de calciu, fosfati si vitamina D este crescut. Acest lucru poate implica expunerea la soare, cosumul de uleiurile de pește, și administrarea de vitamina D.

 

În cazul în care rahitismul este cauzat de dieta proasta pacientului ar trebui să I se acorde zilnic calciu di vitamina, precum și sa fie încurajați să mănânce alimente bogate in vitamina D.

 

Tratarea rahitismiulu genetic - pacientului ii vor fi prescrise suplimente de fosfor si vitamina D sub forma de hormoni activi.

 

Alte afecțiuni medicale - în cazul în care rahitismul are drecauza principala o conditie medicala, cum ar fi o boala de rinichi, este necesar ca boala sa fie tratată și controlată.

 

Cum poate fi prevenit rahitismul?

 

Estimarea exacta a nevoilor de vitamina D ale fiecărui om este foarte dificila, deoarece este greu de măsurat cât de multa vitamina este sintetizata la nivelul pielii sub influenta razelor ultraviolete (lumina soarelui). În țările care nu sunt aproape de tropice și intensitatea luminii solare este mai mica, este important să se asigure un aport suplimentar de vitamina D pentru a preveni rahitismul. Acest lucru poate implicaconsumul de lapte îmbogățit cu vitamina D, alimente pentru copii și alte produse alimentare care contin vitamina D, administrarea unui supliment zilnic de vitamina D, și doze masive de vitamina D atunci când este imposibil.

 

În zonele cu multa lumina solara cel mai bun mod de a preveni rahitismul este de a expune copilul / copii la soare. În timp ce expunerea la soare este o sursa buna de vitamina D, este important să nu se exagereze- expunerea la lumina soarelui în exces poate duce la arsuri solare și, eventual, cancer de piele.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in rahitism

 

- Complexul de mineral Power Mins Calivita asigura toate elementele minerale de care organismul are nevoie pentru a fi sanatos.

 

- Pentru a avea oase mai puternice si mai sanatoate, suplimentarea cu Strong Bones este o solutie excelenta! Contine un raport optim de 2:1 de calciu si magneziu. Este indicat pentru toate varstele.

 

- Uleiul de peste Omega 3 este o sursa abundenta de vitamina D, care este esentiala pentru absorbtia de calciu in sange si oase.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Rahitism

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Power Mins72.00 Ron1-0-1100 tablete = 139 gDetalii Produs
2. Strong Bones 10068.26 Ron1-0-1100 capsule = 128 gDetalii Produs
3. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale


Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Rahitism

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.