Prediabet (risc crescut de diabet)

Descriere Remediu Naturist


Prediabetul este o afectiune caracterizata de un nivel al glicemiei peste limita normala, insa nu indeajuns de mare pentru a putea stabili diagnosticul de diabet. Prediabetul este, de fapt, un semnal de alarma, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt supuse riscului de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2. 

 

Ce se intampla atunci cand suferim de prediabet?

 

Prediabetul scoate in evidenta o anomalie a glicemiei à jeun, adica dupa opte ore de la ultima masa servita sau o intoleranta la glucoza. In mod normal, pancreasul produce insulina, hormonul care se ocupa cu sintetizarea zaharurilor din alimentatiei si produse de catre corp. La persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 1 sau 2, pancreasul nu isi mai indeplineste aceasta functie, fie deloc, fie partial. In cazul prediabeticilor, tot acest proces incepe sa fie usor deficitar, zaharul incepand sa se acumuleze in sange in loc sa fie folosit in mod corect ca sursa de energie. De cele mai multe ori, insa nu intodeauna, de vina este stilul de viata al persoanei in cauza.

O persoana este considerata a suferi de prediabet daca valorile sale de glicemie nu se incadreaza in criteriile de diagnosticare ale diabetului, dar care se afla, totusi, peste limita normala. Prediabetul nu evolueaza tot timpul in diabet, insa trebuie sa ii acordam atentie deoarece el face parte din sindromul metabolic care determina aparitia diabetului de top 2 sau a bolilor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, etc.). O persoana sufera de sindrom metabolic daca indeplineste 3 sau patru din urmatoarele criterii:

  • are o glicemie à jeun mai mare de 110 mg/dl
  • sufera de obezitate abdominala (adica circumferinta abdomenului este mai mare de 90 cm)
  • sufera de hipertensiune
  • nivelul de colesterol rau din sange depaseste limitele normale

Prediabetul este caracterizat in functie de momentul zilei in care valorile glicemiei sunt anormale:

  • cresterea glicemiei à jeun, ceea ce inseamna ca nivelul glicemiei este mai mare dupa 8 ore de la ultima masa
  • intoleranta la glucoza, adica nivelul glicemiei depaseste pragul normal dupa doua ore de la consumarea unui lichid cu continut mare de glucoza

Este recomandata efectuarea unei analize care sa masoare glicemia din sange cel putin o data la 3 ani la persoanele cu varsta de peste 40 de ani si chiar mai devreme la persoanele care prezinta factori de risc.

 

Factori de risc si simptomatologie

 

De obicei, prediabetul nu are niciun simptom, de aceea este dificil de detectat. Cu toate acestea exista o serie de factori de risc care pot favoriza aparitia sa:

  • varsta (persoanele de peste 40 de ani sunt mai predispuse la aparitia prediabetului)
  • sexul (incidenta prediabetului la barbati este mai mare decat la femei)
  • antecedente familiale (daca un membru al familiei sufera de diabet)
  • istoric medical care include diabet in sarcina sau nasterea unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg
  • supraponderabilitate
  • sedentarism sau lipsa activitatilor fizice
  • apartenenta la anumite grupuri etnice: latino-americani, africani sau asiatici
  • nivel al colesterolului ridicat
  • sindromul ovarelor polichistice
  • schizofrenia
  • stil alimentar haotic
  • fumatul (tutunul creste riscul contractarii diabetului de tip 2 cu 50%)

 

Metode de diagnosticare

 

Pentru a stabili daca o persoana sufera de prediabet sau de diabet, medicul poate recurge la mai multe tipuri de analize de sange:

  1. Glicemia à jeunprin care se masoara nivelul de glucoza din sange (glicemie) la persoanele care nu au mai mancat in ultimele 8 ore premergatoare efectuarii acestei analize. Daca pacientul are un nivel al glucozei intre 100-125 mg/dL inseamna ca sufera de prediabet sau de intoleranta la glucoza.
  2. Testul de toleranta la glucoza masoara nivelul glucozei din sange à jeun la doua ore dupa ce pacientului i-a fost administrat pe cale orala un lichid cu un continut mare de glucoza (75g). Valorile glicemiei care sugereaza un prediabet sunt cuprinse in intervalul 140-200 mg/dL. 
  3. Hemoglobina glicata sau HbA1c masoara cantitatea de glucoza care se regaseste in globulele rosii. O valoare HbA1c cuprinsa intre 5.7% si 6.4% indica un prediabet. Daca aceasta valoare depaseste 6.4% este vorba de un caz de diabet.

 

Ce facem daca suferim de prediabet?

 

Daca suferiti de prediabet trebuie sa faceti cateva schimbari in ceea ce priveste stilul de viata. Partea buna a diagnosticului de prediabet este ca poate fi tratat, adica este reversibil. 

 

30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi

 

Activitatea fizica scade riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2 cu 30%. Incercati ca in fiecare zi sa faceti cel putin 30 de minute de sport(puteti sa impartiti acest timp in mai multe reprize de cel putin 10 minute pe timpul zilei) la o intensitate moderata. Puteti alege sa alergati, sa mergeti rapid pe jos, sa va plimbati cu bicicleta, sa inotati sau sa faceti exercitii fizice in casa. Iata cateva moduri prin care puteti include in rutina zilnica o activitate fizica:

  • urcati pe scari in loc sa mergeti cu liftul
  • coborati din autobuz cu o statie mai devreme sau mai tarziu
  • parcati masina mai departe de locul in care aveti treaba
  • mergeti pe jos la cumparaturi
  • stabiliti-va un prag de 10000 de pasi pe zi

 

Limitati-va timpul in care stati asezati pe scaun

 

Pentru cei care lucreaza la birou, miscarea la intervale regulate pe parcursul zilei poate reduce riscul de diabet cu 10%. Orice forma de activitate fizica suplimentara exercita beneficii asupra sanatatii corpului nostru. Chiar si schimbarile mici precum vorbitul la telefon in timp ce ne plimbam, pauze scurte in care ne ridicam si mergem prin birou, mersul la toaleta la un alt etaj, ne pot imbunatati calitatea vietii.

 

Consumati alimente cu index glicemic redus

 

Glucidele prezenta in diferite alimente nu sunt absorbite de catre organism cu aceeasi viteza. Fiecare aliment are propriul sau index glicemic, de aceea este indicat sa consumati cereale intregrale, fasole, linte, mazare, legume, nuci, oua sau fructe proaspete. Evitati consumul de mancaruri fast-food sau semipreparate, prajelile sau excesul de dulciuri.

 

Incercati sa scapati de kilogramele in plus

 

In cazul in care aveti un exces de kilograme, adoptati un regim alimentar sanatos, reduceri cantitatea de alimente consumate, indreptati-va atentia mai mult catre sport si evitati sa mai mancati consistent inainte de a merge la culcare. Pentru persoanele supraponderale slabirea cu 5% din greutatea totala diminueaza riscul aparitiei diabetului cu 30%

 

Sfaturi pentru prevenirea prediabetului

 

Pe langa sport si o alimentatie corecta, puteti sa preveniti prediabetul prin cateva metode simple:

Dormiti mai mult de 6 ore pe noapte, media ideala fiind de 7 ore. O calitate proasta a somnului poate deregla metabolismul glucozei. Lipsa somnului creste rezistenta la insulina, una din cauzele principale a diabetului de tip 2.
Incercati sa va relaxati mai mult, iar in functie de preferintele dumneavoastra puteti sa meditati, sa faceti yoga sau tehnici de relaxare. Stresul este un factor de risc pentru prediabet, el crescand nivelul de cortizol si impactand negativ utilizarea insulinei de catre organism.
Consumati alimente bogate in fibre. Fasolea, legumele sau fructele contin fibre esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv.
Renuntati la fumat deoarece tutunul creste rezistenta la insulina si riscul aparitiei diabetului cu 50%.
Asigurati-va ca aveti o igiena bucala corecta prin care nu favorizati acumularea agentilor infectiosi in cavitatea bucala. Acestia pot provoca schimbari metabolice.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Prediabetul este o afectiune caracterizata de un nivel al glicemiei peste limita normala, insa nu indeajuns de mare pentru a putea stabili diagnosticul de diabet. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Diabet zaharat (reglare glicemie)Detalii Afectiune
  Tulburare a metabolismului glucidic determinat fie de un deficit de insulina fie de o insulino-rezistenta ceea ce conduce la o acumulare de glucoza in tesuturi.  
HipoglicemieDetalii Afectiune
  Un nivel anormal de scazut al glucozei plasmatice, care duce la simptome de stimulare a sistemului nervo simpatic sau la disfunctii ale sistemului nervos central.

0 recenzii pentru Prediabet (risc crescut de diabet)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 2 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.