Faringita - inflamatia acuta a faringelui

Descriere Remediu Naturist

 

 

Desi este de obicei virala, faringita se poate datora strecpococului beta hemolitic, Micoplasma Pneumoniae, Chlamidia Pneumoniae sau altor bacterii. Este caracterizata prin inflamtie in gat si durere la deglutitie.

 
Diferentierea farigitelor virale de cele bacterine numai pe baza examenului clinic este dificila. In ambele, mucoasa faringiana poate fi usor congestionata sau sever inflamata si poate fi acoperita de o membrana de exudat purulent. Febra adenopatia cervicala si leucocitoza sunt prezente atat in faringita virala cat si cea steptococica, dar pot fi mai accentuata la cea de a doua.
 

 

Tipuri de faringită

 

 • Faringitastreptococica

 

Unul dintre cei mai importanti agenti patogeni ca o cauza a faringitei este Streptococcus pyogenes sau de grupa A. Din punct de vedere clinic la persoana infectata se observa un faringe inflamat şi edematos, cu dureri de gât şi dificultate la înghiţire. De asemenea, sunt prezente si durerile de cap, febra, umflarea ganglionilor limfatici şi, uneori, o erupţie roşie papulara.

Alte tipuri de streptococ este cel beta-hemolitic în special grupurile C şi G, care pot produce simptome similare cu cele din grupul A s, doar ceva mai usoare. Numai grupul streptococic A este asociat cu febră reumatică, ca o urmare.

 

 • FaringitaArcanobacterium haemolyticum

 

Bacteria care provoaca acest tip de faringita se aseamănă mult cu faringita streptococica, chiar si cu erupţii cutanate, la unii pacienţi. Faringita A. haemolyticum este frecvent observate la adulţi tineri şi adolescenţi, spre deosebire de faringită streptococică, care este in primul rand o boala a copiilor mici.

 

 • Faringita virala

 

Virusii sunt de departe cea mai frecventa cauza de faringita atât la adulţi cât şi copii. Virusul Epstein-Barr (mononucleoza infectioasa) este virusul cel mai comun implicatimpreuna cu adenovirusurile, coronavirusurile şi rinovirusurile.

Persoanele cu faringită cauzata de adenovirusuri au frecvent conjunctivita virala concomitent. Simptomele difera doar putin de cele ale faringitei bacteriene şi prin urmare sunt necesare teste rapide de cultura, pentru a exclude faringita bacteriana.

 

 • Faringita gonococica

 

Mulţi agenţi de infecţii cu transmitere sexuala pot provoca, de asemenea, faringita, inclusiv Chlamydia şi sifilis.

O infectie cu gonoree orofaringiană poate fi asimptomatica sau pot aparea simptome clinice, şi pot fi văzute impreuna cu o infecţie diseminată. Acesta forma de faringita poate fi suspectată la pacienţii care sunt implicati in sexul oral. În cazul în care medicul suspectează faringita gonococica pacientul trebuie să indice acest lucru, pentru a fi folosite teste bacteriologice corespunzatoare.

 

 • Difteria

 

Deşi extrem de rara, cu mai puţin de 10 de cazuri raportate anual, aceasta conditie poate să apară sporadic. Este foarte uşor să se diferenţieze de petele rosii obervate în faringita streptococică.

Difteria este caracterizata de o mebrana groasa de culare alb-gri care acopera partea din spate a gâtului, cu umflarea în ţesuturile înconjurătoare.

 

Semne si simptome de faringita

 

Simptomele care însoţesc o durere în gât pot varia, în funcţie de cauza care le produce.

 

Durere în gât, cu frisoane

 

 • Stranut
 • Tuse
 • O febră scăzută 
 • Durere de cap usoara

 

Durere în gât cu gripa

 

 • Oboseala
 • Dureri de corp
 • Frisoane
 • Febră mare

 

Durere în gât cu mononucleoza

 

 • Ganglioni limfatici în gât şi subsuori mariti
 • Amigdalele umflate
 • Dureri de cap
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Umflarea splinei
 • Inflamaţie hepatică

 

Care sunt cauzele de faringita?

 

În majoritatea cazurilor, faringita este cauzata de infectii virale, cum ar fi gripa (gripa) si mononucleoza. Cu toate acestea, ea poate fi, de asemenea, rezultatul unei infecţii bacteriene, cum ar fi amigdalita streptococica, o reacţie alergică, sau al unui reflux gastric. Faringita se poate dezvolta, de asemenea, de la un iritant de mediu sau un prejudiciu. Faringitele bacteriene şi virale, de obicei, sunt contagioase. Cei cu o imunitate scazuta, ca şi în cazul infecţiei cu HIV, pot fi mai sensibili la infectii care duc la faringita.

 

Care sunt factorii de risc pentru faringita?

 

O serie de factori cresc riscul de a dezvolta faringita. Nu toate persoanele cu factori de risc vor si avea faringita. Acestia includ:

 • Persoanele de varsta avansată sau cele foarte tinere 
 • Spaţii de lucru sau de viaţă inchise
 • Expunerea la iritanti chimici
 • Expunerea la zonele foarte populate
 • Boala de reflux gastroesofagian 
 • Imunitate scazuta

 

Puteţi reduce riscul de a dezvolta sau de a transmite faringita altora prin:

 

 • Evitarea contactului cu iritanti din tutun şi produse chimice
 • Evitareafolositii alimentelor, ustensilelor, cănilor si paharelor in comun 
 • Tratarea oricaror alergii 
 • Utilizarea agenţilor dezinfectanti pe suprafeţe comune
 • Ventilatie la locul de muncă si spatii de locuit, cât mai mult posibil
 • Spălaţi-vă mâinile des

 

Care sunt complicatiile posibile ale faringitei?

 

Complicatiileunei faringite netratate pot fi grave, in unele cazuri chiar pot pune in pericol viaţa. Puteţi reduce la minim riscul de complicatii grave, urmandu-va corect planul de tratament şi de îngrijire a sănătăţii create special pentru dumneavoastra. Complicatiile de faringită includ:

 • Abcese in jurul amigdalelor sau în partea din spate a gâtului
 • Blocarea cailor respiratorii
 • Febră reumatica (complicaţie a unei infectii streptococice)
 • Sepse (infecţii bacteriene ale sângelui care pun viata in pericol)
 • Răspândirea infecţiei

 

Cum se trateaza faringita?

 

Din fericire, cele mai multe cazuri de faringită dispar pe cont propriu sau sunt tratabile cu antibiotice, analgezice sau anestezice. Atunci când se iau antibiotice, este important să se urmeze planul de tratament exact şi să ia toate medicamentele, conform instrucţiunilor, pentru a evita reinfectarea si reaparitia.

Antibioticele pot fi folosite pentru a trata faringita cauzata de infecţii bacteriene. Antibioticele sunt utilizate în principal pentru a preveni complicaţiile, rare dar serioase, cum ar fi reumatismul articular acut. Analgezicele pot fi utilizate pentru a ameliora durerea si reduce febra sau inflamatia.

În plus faţă de atenţia asupra regimului de medicaţie, vă puteti limita, de asemenea, unele simptome de faringite prin:

 1.  Evitarea iritantilor chimici sau a fumului în perioada de recuperare
 2.  Consumul de o multime de lichide, atât calde cat şi reci
 3.  Gargara cu apa sarata
 4.  Multa odihnă
 5.  Umidificarea pasajelor de aer cu abur
 6.  Odihna vocii

 

Tratamentul faringitei prin creşterea sistemului imunitar

 

Cele mai multe episoade de faringita se rezolva cu tratament, iar unele inflamatii minore se rezolva chiar pe cont propriu. Cu toate acestea, o infectie lasata netratata poate intra in fluxul sanguin şi poate cauza o sepsa, o conditie care pune in pericol viata.

Una dintre cele mai frecvente tratamente de astăzi este cu antibiotice, dar acestea nu ajuta intotdeauna, ci suprimă sistemul imunitar şi încurajeaza evoluarea bacteriilor. Nici unul dintre aceste aspecte nu este în interesul nimanui pe termen lung.

O soluţie mult mai bună ar fi rezolvarea problemei prin cresterea sistemului imunitar, care duce la prevenirea aparitiei infectiilor sau putere mai mare de autovindecare.

Cea mai bună opţiune pentru tratamentul faringitei poate fi consultarea cu un homeopat profesionist. Acestia sunt instruiţi pentru a selecta cel mai bun medicament pentru fiecare individ şi de a monitoriza evoluarea pacientului.

 

Suplimente naturale Calivita recomandate in faringita

 

 1. Substantele active cu efect de antibiotic natural din compozitia Oregano Oil prezinta un remediu excent in infectii microbiene, fungice, virale, micotice si parazitare. Ofera o protectie impotriva bacteriilor precum Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus si Klebsiella pneumoniae, dar si a ciupercii Candida.
 2. Vitamina C 1000 cu absorbtie prelungita, administrata pe termen lung, creste imunitatea organismului si ajuta la combaterea racelilor si gripei. Previne aparitia bolilor de natura infectioasa.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Faringita - inflamatia acuta a faringelui

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Oregano Oil120.00 Ron4-4-4 picaturi - adulti30 mlDetalii Produs
Uleiul de oregano este un antibacterian, antiviral si antibiotic natural. Este de ajutor in orice caz de faringita. Actioneaza ca un antiseptic, calmeaza durerea in gat, elimina infectia.
2. C 100096.21 Ron0-1-0100 tablete = 130 gDetalii Produs
Vitamina C este aliatul de nadejde al sistemului imunitar in caz de infectii ale tractului respirator, ale laringelui sau faringelui. Forma de eliberare prelungita si bioflavonoidele ofera o eficienta sporita si o vindecare accelerata.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

Desi este de obicei virala, faringita se poate datora strecpococului beta hemolitic, Micoplasma Pneumoniae, Chlamidia Pneumoniae sau altor bacterii. Este caracterizata prin inflamtie in gat si durere la deglutitie.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
secretii nazale
tuse iritativa
dureri faringiene ca o senzatie de arsura sau uscaciune a faringelui
Gripa, guturai, raceala, virozaDetalii Afectiune
O infectie virala sau viroza este orice tip de infectie care este cauzats de un virus. Virusul este un germene care este mai mic decat o bacterie. Virusurile sunt capsulate cu un strat protector astfel incst acestea sunt mult mai dificil de ucis decat bacteriile. Virozele sunt mai greu de tratat, deoarece nu sunt susceptibile la antibiotice ca si bacteriile, din cauza stratului lor protector. Cu toate acestea, virusurile nu se pot dezvolta sau exista fara celule gazda - acestea trebuie sa fie intr-un organism viu (cum ar fi corpul uman), pentru a supravietui. 
LaringitaDetalii Afectiune
Laringita este definita ca o inflamatie a laringelui (caseta de voce), datorita unei utilizari excesive, unei iritaţii sau infecţii, în general, asociate cu raguseala sau pierderea vocii. In caz de laringita, corzile vocale devin inflamate sau iritate. Acestea se umfla, cauzand distorsiuni de sunete produse de aerul care trece peste ele. Ca rezultat, voce suna ragusita. Infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi raceala, sunt cea mai frecventa cauza de laringita. Utilizarea excesiva a vocii mult timp, o reactie alergica şi inhalarea unor substante iritante cum ar fi fumul de tigara pot cauza laringita acuta sau cronica.
Convulsiile febrileDetalii Afectiune
Convulsiile febrile apar ca urmare a unei schimbari bruste in temperatura corporala. O temperatura a corpului ridicata (de peste 38°C) este semnul unei infectii si este deseori cauzata de un virus sau de o bacterie. 

0 recenzii pentru Faringita - inflamatia acuta a faringelui

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 8 + 6

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.