Convulsiile febrile

Descriere Remediu Naturist

 
Convulsiile febrile apar ca urmare a unei schimbari bruste in temperatura corporala. O temperatura a corpului ridicata (de peste 38°C) este semnul unei infectii si este deseori cauzata de un virus sau de o bacterie. O temperatura ridicata nu inseamna neaparat ca persoana in cauza sufera de o boala grava, iar febra nu poate provoca daune la nivel cerebral sau asupra altor organe.
 
Atunci cand au febra, cei mai multi copii nu resimt decat un disconfort usor, doar 1 din 30 copii putand avea la un moment dat o convulsie febrila. Aceste convulsii intervin la copii cu varsta intre 6 luni si 6 ani si nu sunt o experienta placuta nici pentru cei mici, dar nici pentru parinti.
 

Care sunt tipurile de convulsii febrile si cum se manifesta ele?

 
Convulsiile febrile se impart in trei categorii:
 
  • Convulsii febrile simple, care sunt cel mai des intalnite si care apar la 15 din 20 cazuri.
Convulsiile febrile simple apar de obicei in primele etape ale instalarii unei boli, atunci cand temperatura copilului incepe sa creasca.
 
Atunci cand trece printr-o convulsie febrila, copilului ii este cald si incepe sa devina rosu la fata, dandu-si in acelasi timp ochii peste cap. Alte manifestari ale convulsiei simple sunt reprezentate de usoare stari de confuzie sau de delir, corp rigid si tremurand. In acest stadiu, copilul isi poate pierde constiinta si poate urina involuntar. 
 

Convulsiile febrile simple nu dureaza mult, ci doar cateva secunde sau cel mult cateva minute. Dupa episoadele de convulsie, copilul se poate simti somnoros.

 
 Dupa aproximativ o ora, copilul isi revine la starea normala, acest moment coincidand cu scaderea temperaturii corpului.
 
  • Convulsii febrile complexe apar la 4 din 20 de cazuri si se deosebeste de convulsiile simple prin urmatoarele caracteristici:
 
- dureaza mai mult de 15 minute
- copilul nu isi revine total dupa o ora
- se manifesta local (sau partial) - doar o parte a corpului incepe sa tremure (o mana, un picior, etc)
 
  • Status epilepticus este cea mai grava forma de convulsie febrila, destul de rar intalnita (doar 1 din 20 de cazuri este reprezentat de status epilepticus), care dureaza mai mult de 30 de minute. Status epilepticus este o urgenta medicala deoarece in lipsa unui ajutor medical, persoana in cauza poate suferi leziuni cerebrale ireversibile. Printre manifestarile clinice ale acestei forme de convulsi se afla obstructia cailor respiratorii, hipotensiunea arteriala, acidoza sau edemul cerebral.
 
 

Care sunt masurile de prim ajutor pentru convulsiile febrile?

 
  • Notati ora exacta la care a inceput convulsia febrila.
 
  • Pozitionati copilul pe o parte, cu capul usor aplecat spre spate. Astfel, copilul nu isi va inghiti voma, mentinandu-si in acelasi timp caile respiratorii libere.
 
  • Nu introduceti nimic in gura copilului si nu il zguduiti.
 
  • Atunci cand criza inceteaza, incercati sa coborati temperatura corpului copilului, pentru a-i asigura un anumit nivel de confort, prin scoaterea hainelor, daca in camera este cald. Atunci cand copilul isi recapata abilitatea de inghitire, oferiti-i lichide si medicamente precum paracetamolul sau iburofenul. 
 
 

Semne si simptome convulsii febrile

 
In timpul unei convulsii, copilul poate trece prin urmatoarele stari :
 
  • pierderea constiintei
  • spasme musculare
  • inrosirea sau invinetirea fetei
  • pierderea fortei
  • privirea fixa
  • pierderea temporara a vederii
  • halucinatii 
 
Dupa oprirea convulsiilor, copilul isi recapata constiinta, insa poate prezenta semne de somnolenta sau iritabilitate.
 

Tratamentul convulsiilor febrile

 
Convulsiile febrile nu pot fi tratate sau oprite. Atunci cand copilul dumneavoastra trece printr-o convulsie febrila, tot ceea ce puteti sa faceti pentru a-l ajuta este sa nu va panicati si sa urmati masurile de prim ajutor prezentate mai sus.
 
Totusi, exista cateva cazuri in care este indicat sa apelati de urgenta la un medic:
 
  • atunci cand convulsia dureaza mai mult de 5 minute
  • daca cel mic nu se trezeste dupa ce convulsia febrila a luat sfarsit
  • daca observati ca starea copilului nu se imbunatateste dupa oprirea convulsiei
 

Convulsiile febrile si contextul febril

 
Convulsiile febrile apar atunci cand temperatura corpului este mai mare de 38° C. Oprirea unei convulsii febrile nu inseamna si disparitia febrei. Febra este raspunsul natural al organismului la orice tip de infectie, nefiiind necesara intotdeauna reducerea acesteia. Tratarea febrei prin administrarea de paracetamol sau ibuprofen nu previne aparitia unei convulsii febrile. 
 

Ce facem dupa o convulsie febrila?

 
Uneori, parcursul copiilor care sufera de convulsii febrile de o durata mai mare, trebuie sa fie urmarit de catre un doctor pentru a stabili cauza febrei si a tine sub control evolutia unei posibile boli. 
 
Timp de o zi sau doua dupa o convulsie febrila, copilul poate fi usor irascibil. Dati dovada de rabdare si intelegere, ajutandu-l sa treaca peste aceste momente delicate. 
 
Reluati-va activitatile zilnice. Desi a trecut prin-un epidod neplacut, copilul nu trebuie sa simta ca ii acordati o atentie speciala si nici ca insistati asupra starii acestuia. Purtati-i de grija, dar intr-un mod subtil.
 
Respectati orele normale la care copilul obisnuieste sa adoarma iar daca doarme in camera lui, nu va faceti griji ca nu veti auzi atunci cand va face o convulsie deoarece patul este un loc sigur, unde nu va avea cum sa se loveasca. 
 

De retinut!

 
  • Unul din 30 de copii au convulsii febrile, de obicei intre varsta de 6 luni si 6 ani. Dupa varsta de 6 ani, convulsiile febrile inceteaza sa mai apara.
 
  • Nu exista masuri preventive pentru convulsiile febrile. Ramaneti calmi si incercati sa nu va panicati.
 
  • Punerea copilului  in timpul unei convulsii intr-o cada cu apa in speranta ca ii veti scadea temperatura este periculos si nu trebuie sa recurgeti niciodata la aceasta metoda.
 
  • Convulsiile febrile, chiar si cele care dureaza mai mult de o ora nu produc nicio dauna la nivel cerebral.
 
  • Atunci cand o convulsie dureaza mai mult de 5 minute, este recomandat sa apelati la un medic. 
 

Suplimente naturiste CaliVita de ajutor in tratarea convulsiilor febrile 

 
Convulsiile febrile sunt un semn clar ca organismul incearca sa lupte cu o infectie. Pentru a ajuta corpul sa elimine sursa infectiei, CaliVita vine in ajutor cu Noni Lichid, un fortifiant al sistemului imunitar cu compozitie din fructul Noni.
 
Oregano Oil, administrat dupa masa sub forma de picaturi intr-o lingurita cu apa, este o alternativa naturala la tratamentul cu antibiotice, avand proprietati antiseptice si antivirale si fluidizand mucusul din plamani.
 
White Whillow are rol de scadere a temperaturii si proprietati antiinflamatorii. White Whillow are ca ingredient principal extractul din salcie alba, denumit si "aspirina naturala".
 
Vitamina C este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri ca sprijin in intarirea organismului si combaterea racelilor si a virozelor. C Plus de la CaliVita prezinta avantajul bioflavonoidelor, ce ii ofera o  mai buna absorbtie in organism.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Convulsiile febrile

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid236.00 Ron946 mlDetalii Produs
Sucul de noni este un antioxidant, antiinflamator, analgezic si antipiretic natural. Consolideaza functia sistemului natural de aparare, are capacitatea de a reduce starile febrile si de a minimiza riscul de convulsii. Noni Lichid la copii este sigur.
2. Oregano Oil120.00 Ron30 mlDetalii Produs
Uleiul de oregano este un antibiotic natural foarte eficient in eliminarea virusilor, bacteriilor si ciupercilor, fiind un aliat de nadejde atunci cand va confruntati cu infectii de tot felul: viroze respiratorii, amigdalita, etc.
3. White Whillow83.00 Ron100 capsule = 53 gDetalii Produs
Aspirina naturala extrasa din coaja de salcie alba este un antipiretic natural, reduce inflamatia, durerea si disconfortul provocat de raceala, inflamatie sau stari febrile. Previne convulsiile febrile prin controlul temperaturii corporale.
4. C Plus47.00 Ron100 tablete = 65 gDetalii Produs
Vitamina C cu bioflavonoide este mai bine absorbita in organism si sprijina o buna functionare a imunitatii in lupta cu racelile, virozele sau infectiile. Se utilizeaza atat preventiv, in perioadele cu risc, cat si in crizele acute de infectie.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Convulsiile febrile apar ca urmare a unei schimbari bruste in temperatura corporala. O temperatura a corpului ridicata (de peste 38°C) este semnul unei infectii si este deseori cauzata de un virus sau de o bacterie. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
confuzie
slabiciune muscularaPierderea fortei.
pierderi ale constiinteiChiar si pentru scurt timp.
spasme musculare, tremuraturi
modificarea sau pierderea vederii
Faringita - inflamatia acuta a faringeluiDetalii Afectiune
  Desi este de obicei virala, faringita se poate datora strecpococului beta hemolitic, Micoplasma Pneumoniae, Chlamidia Pneumoniae sau altor bacterii. Este caracterizata prin inflamtie in gat si durere la deglutitie.
Gripa, guturai, raceala, virozaDetalii Afectiune
O infectie virala sau viroza este orice tip de infectie care este cauzats de un virus. Virusul este un germene care este mai mic decat o bacterie. Virusurile sunt capsulate cu un strat protector astfel incst acestea sunt mult mai dificil de ucis decat bacteriile. Virozele sunt mai greu de tratat, deoarece nu sunt susceptibile la antibiotice ca si bacteriile, din cauza stratului lor protector. Cu toate acestea, virusurile nu se pot dezvolta sau exista fara celule gazda - acestea trebuie sa fie intr-un organism viu (cum ar fi corpul uman), pentru a supravietui. 
LaringitaDetalii Afectiune
Laringita este definita ca o inflamatie a laringelui (caseta de voce), datorita unei utilizari excesive, unei iritaţii sau infecţii, în general, asociate cu raguseala sau pierderea vocii. In caz de laringita, corzile vocale devin inflamate sau iritate. Acestea se umfla, cauzand distorsiuni de sunete produse de aerul care trece peste ele. Ca rezultat, voce suna ragusita. Infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi raceala, sunt cea mai frecventa cauza de laringita. Utilizarea excesiva a vocii mult timp, o reactie alergica şi inhalarea unor substante iritante cum ar fi fumul de tigara pot cauza laringita acuta sau cronica.

0 recenzii pentru Convulsiile febrile

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 0 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.