Ce este autismul?
Autismul este o tulburare a creierului care limiteaza capacitatea unei persoane de a comunica si a raporta la alte persoane. Este intalnita la copiii mici, care se pot incadra intr-un spectru foarte larg, de la o forma usoara pana la severa. Unii dintre ei traiesc in lumea lor, unii au abilitati exceptionale, in timp ce altii fac eforturi colosale pentru a putea sa vorbeasca. Tulburarile din spectrul autismului (TSA) afecteaza aproximativ un copil din 68, cu un raport de aproape cinci baieti la o fata.
Care sunt cauzele autismului?
Oamenii de stiinta nu cunosc cauza exacta a autismului, dar din moment ce ruleaza in familii, genele, probabil, joaca un rol. Cercetarile se afla in curs de desfasurare pentru a vedea daca substantele chimice din mediu sau infectiile mamei inainte de nastere sunt de vina. Autismul este mai frecvent in randul persoanelor cu alte tulburari genetice, cum ar fi sindromul X fragil si scleroza tuberoasa. Administrarea de acid valproic sau talidomida in timpul sarcinii creste riscul copilului pentru o TSA.
Datorita faptului ca autismul ruleaza in familii, cei mai multi cercetatori cred ca anumite combinatii de gene pot predispune un copil la autism. Dar, exista factori de risc care cresc sansa de a avea un copil cu autism.
- Varsta inaintata a mamei sau a tatalui creste sansa unui copil de a avea autism.
- Atunci cand o femeie gravida este expusa la anumite medicamente sau substante chimice, copilul ei este expus riscului de a fi autist. Acesti factori de risc includ utilizarea de alcool, conditiile metabolice materne, cum ar fi diabetul si obezitatea, precum si utilizarea medicamentelor pentru convulsii in timpul sarcinii. In unele cazuri, autismul a fost legat de existenta unei fenilketonurii netratate ( o tulburare metabolica innascuta, cauzata de lipsa unei enzime) si a rubeolei.
- Cu toate ca, uneori, sunt citate drept o cauza de autism, nu exista inca nici o dovada ca vaccinurile provoaca autism.
- Autismul este o conditie a carei cauza nu este clara. Cercetarile sugereaza ca ar putea rezulta din anomalii in anumite parti ale creierului care interpreteaza intrarile senzoriale si proceseaza limbajul.
- Cercetătorii nu au nici o dovada ca mediul psihologic al unui copil - cum ar fi modul in care persoanele care il ingrijesc trateaza copilul - cauzeaza autism.
Semne ale autismului
Inainte ca un copil sa implineasca varsta de 3 ani, daca cei din jur il observa cu atentie pot vedea semne de autism. Unii copii se dezvolta in mod normal pana la 18-24 luni si apoi să stagneaza sau isi pierd abilitatile dobandite pana atunci. Semnele unei TSA pot include:
- Miscari repetate (balansare sau rostogolire)
- Evitarea contactului vizual sau tactil
- Intarzieri in procesul de a invata sa vorbeasca
- Cuvinte sau expresii care se repeta (ecolalie)
- Copilul este deranjat de modificari minore
Este important de remarcat faptul că aceste semne pot sa apara si la copiii fara TSA, de asemenea.
Semne de avertizare timpurie: Primul An
Chiar si sugarii sunt foarte sociali, astfel incat este posibil sa se detecteze semnele de autism din modul in care copiii interactioneaza cu lumea lor. La aceasta varsta, un copil cu TSA poate:
- Sa aiba miscari repetate (balansare sau zguduire)
- Sa evite contactul vizual sau tactil
- Sa prezinte intarzieri in procesul de a invata sa vorbeasca
- Sa se observe cuvinte sau expresii care se repetă (ecolalie)
- Sa fie deranjati de modificări minore
Este important de remarcat faptul că aceste semne pot sa apara si la copiii care nu au tulburari din spectrul autist.
Semne de avertizare timpurie: Anul doi
Semnele de autism sunt mai vizibile in al doilea an al copilului. In timp ce alti copii rostesc primele lor cuvinte si arata spre lucrurile pe care le doresc, un copil cu autism ramane detasat. Semnele de autism includ:
- Nu rostesc nici un cuvant pana la varsta de 16 luni
- Nu cer sa se joaca pana la 18 luni
- Nu formeaza expresii din doua cuvinte in jurul varstei de 2 ani
- Pierderea de competente lingvistice
- Nu prezinta nici un interes atunci cand adultii le arata obiecte interesante pentru un copil, cum ar fi un avion care zboara deasupra capului.
Alte semne si simptome
Persoanele cu autism uneori pot avea simptome fizice, inclusiv probleme digestive (constipatie), si probleme de somn. Copiii pot avea o coordonare slaba a muschilor mari utilizatei pentru alergare si urcare, sau muschii mai mici ai mainii. Aproximativ o treime din persoanele cu autism au, de asemenea, convulsii.
Cum poate afecta autismul creierul?
Autismul afecteaza parti ale creierului care controleaza emotiile, comunicarea si miscarile corpului. Odata cu trecerea anilor, unii copii cu TSA au capul si creirul neobisnuit de mari. Cercetatorii spera sa gaseasca o modalitate de a diagnostica autismul prin scanarea creierului.
Screeningul timpuriu pentru autism
Multi copii nu sunt diagnosticati cu o tulburare de autism pana la gradinita, si pot pierde primul ajutorul de care au nevoie in primii ani. De aceea, se recomanda screening-ul tuturor copiilor incepand cu varsta de noua luni, pentru a ovserva daca exista intarzieri in competentele de baza. Controalele speciale sunt necesare la varsta de 18 luni, apoi la 24 luni, sau oricand se observa comportamente ingrijoratoare, ori antecedente familiale de austism.
Diagnostic pentru autism
La controalele regulate, medicul va verifica modul in care copilul raspunde la vocea ta, zambeste, sau alte expresii. Majoritatea copiilor cu autism vor vorbi in cele din urma, dar ei fac acest lucru mai tarziu decat altii. Conversatie poate fi deosebit de grea. Copiii cu TSA, de asemenea, pot vorbi sub forma unui cantec, sau intr-un mod robotizat.
Probleme referitoare la raportul si interactiunea cu alte persoane este un marker important al unei tulburari din spectrul autismului. Un psiholog cu pregatire speciala poate ajuta la identificarea problemelor sociale cat mai curand posibil. Copiii pot evita sa ii priveasca pe oameni in ochi, inclusiv pe parintii lor. Ei se pot concentra intens asupra unui obiect, in timp ce ignora pe cei din jurul lor pentru perioade lungi de timp. Acestia nu pot folosi gesturi, postura corpului, sau expresii faciale pentru a comunica.
Nu există nici un test medical pentru autism, dar unele examinari pot fi de ajutor pentru a exclude pierderea auzului, dificultati de vorbire, intoxicare cu plumb, sau probleme de dezvoltare care nu sunt legate de autism. Ar putea fi nevoie ca parintii sa raspunda la o lista de intrebari - un instrument de screening - pentru a evalua abilitatile de comportament si de comunicare ale unui copil. Tratamentul precoce, in mod ideal inainte de varsta de trei ani, poate imbunatati foarte mult dezvoltarea unui copil.
Sindromul Asperger
Persoanele cu sindrom Asperger nu au probleme referitoare la primirea de informatii sau limbaj. De fapt, acesti pot avea abilitati verbale avansate, insa pot fi social incomozi si poat avea probleme in a intelege indicii non-verbale, cum ar fi expresiile faciale. Ei se pot concentra intens pe un subiect care îi intereseaza, dar au probleme in a-si face prieteni sau in ceea ce priveste contactul vizual cu oamenii.
Cum pot preveni autismul?
Desi cauza autismului nu este cunoscuta, multi cercetatori cred ca genetica este responsabila pentru 90% din riscul de a dezvolta dautism. In cazuri rare, poate fi cauzat de expunerea chimica si la alti agenti care pot provoca malformatii congenitale.
Pentru a reduce riscul de a avea un copil cu o tulburare de autism:
- Efectuati controale regulate, mancati sanatos, fiti active fizic si luati toate vitaminele si suplimentele recomandate cand sunteti gravida.
- Nu luati medicamente in timpul sarcinii decat daca medicul dumneavoastra va recomanda; acest lucru este valabil mai ales pentru unele medicamente anticonvulsive.
- Nu consumati bauturi alcoolice in timp ce sunteti gravida.
- Dacă ati fost diagnosticata cu PKU sau boala celiaca, este necesar un tratament.
- Imunizarea impotriva rubeolei inainte de sarcina poate preveni autismul asociat cu rubeola.
Tratamentul in cazul autismului
- Comportament- Terapiile comportamentale sunt utilizate pe scara larga pentru a ajuta copiii cu TSA sa invete sa vorbeasca si sa comunice, sa se dezvolte fizic si sa interactioneze cu alti oameni mai eficient. Pas cu pas, aceste programe intensive - (ABA) - Incurajeaza actiunile pozitive si descurajeaza comportamentele negative. O alta abordare, numita Floortime, functioneaza pe partea de emotii si abilitati sociale. Programul TEACCH foloseste cartonase cu imaginii si alte indicii vizuale.
- Educatie- Sistemele scolare locale pot oferi servicii speciale pentru a ajuta un copil cu autism sa invete si sa se dezvolte. Acest lucru poate include terapia de vorbire si terapie ocupationala. Scolile sunt obligate sa dezvolte un program de educatie ndividualizat pentru fiecare copil. Copiii cu autism pot beneficia de interventie timpurie sau servicii de an scolar extins.
- Medicatie- Nu exista nici un tratament medical pentru autism in sine, dar unele medicamente pot ajuta in ameliorarea unor simptome. Medicamentele anti-psihotice pot fi folosite pentru probleme de comportament grave. Medicamentele care trateaza depresia sunt uneori prescrise. Raspunsul copilului la medicamente ar trebui sa fie monitorizat indeaproape.
- Integrare senzoriala - Copiii cu autism pot fi extrem de sensibili la sunete, atingere, gust, obiective turistice sau mirosuri - similar cu o afectiune cunoscuta sub numele de tulburare de integrare senzoriala. De exemplu, ei pot fi deranjati de lumini stralucitoare intermitente sau de un clopotel de scoala. Un mic studiu realizat de cercetatorii de la Temple University au descoperit ca ajutorul oferit copiilor pentru a se adapta la diferite senzatii a dus la un comportament mai bun.
- Autismul si tehnologia de asistenta - Chiar si copiii non-verbali pot vorbi cu noi dispozitive, care sunt concepute pentru a converti imagini sau text în cuvinte vorbite. Tehnologia include dispozitive de dimensiuni de buzunar si "aplicatii" pentru telefoane inteligente sau tablete de calculator.
- Autismul si dieta - Problemele digestive sunt frecvente la copiii cu autism, iar aproximativ 30% dintre ei pot manca elemente produse nealimentare, precum murdarie sau hartie. Unii părinti au incercat o dieta fara gluten (gasit in grau) si cazeina (o proteina din lapte). Au mai fost aplicate si alte modificari in dieta, inclusiv administrarea de suplimente de vitamina B6 si magneziu. Pana in prezent, nu exisaă suficiente dovezi pentru a demonstra ca vreun plan de dieta functioneaza. Dieta unui copil cu autism ar trebui supravegheata de un meidic, pentru a se asigura o buna nutritie.
Autismul la urmatorii copii
Persoanele care au un copil cu autism au o sansa de 19% ca urmatorul copil sa aiba, de asemenea, autism, potrivit unui studiu. In cazul în care doi copii au autism, riscul este chiar mai mare pentru un al treilea frate cu autism. Un studiu efectuat pe gemeni a constatat ca, atunci cand unul dintre gemenii de sex masculin are autism, exista o sansa de 31% ca celalalt geaman sa aiba autism, de asemenea. Atunci cand autismul afecteaza un copil de sez masculin care are un geaman identic, exista o sansa de 77% ca ambii băietii sa aiba o tulburare din sin acest spectru.
Conditiile de viata ale unui copil cu autism
Persoanele cu autism inalt functional sau cu sindromul Asperger sunt adesea in masura sa mearga la colegiu si sa aiba un loc de munca. Pentru persoanele cu o capacitate intelectuala sub medie - aproximativ 40% dintre cei cu TSA - exista cursuri speciale de locuri de munca carea i-ar putea ajuta să traiasca independent.
Tratament naturist pentru autism cu produse Calivita
- Noni Lichid este un sirop si se administreaza cate o lingura cu 1/2h inainte de masa, cel putin 6 luni, 1 an de zile continuu.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Produse naturiste recomandate pentru Autism
Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !
Produs Naturist | Pret | Mod de administrare | Compozitie | |
---|
1. Noni Lichid | 277.00 Ron | 1-1-1 | 946 ml | Detalii Produs |
Noni este un stimulator natural al sistemului nervos si al creierului, ce sprijina o buna functionare cognitiva, inlatura depresia si anxietatea, precum si tulburarile obsesivo-fobice. Noni Lichid la copiii cu autism poate imbunatati rezultatele terapiei. |
2. Super Coenzima Q10 Plus | 211.24 Ron | 1-0-0 | 120 capsule = 84.5g | Detalii Produs |
Coenzima Q10, seleniul si vitaminele A,E sunt o sursa de energie pentru celulele creierului, sprijina circulatia la nivel cerebral si imbunatesc functia cognitiva. Super Coenzima Q10 Plus la copiii cu autism poate imbunatati rezultale terapiei. |
3. Melatonin | 99.98 Ron | 0-0-1 | 180 tablete = 14.4 g | Detalii Produs |
Melatonina impiedica imbatranirea celulara, combate efectele negative ale luminii artificiale, regleaza ceasul biologic si sprijina activitatea creierului. Melatonin la copiii cu autism poate imbunatati starea acestora in mod natural. |
Legenda(la "Mod de administrare"): 1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara. |
Date generale
Sindrom al copilariei mici caracterizat prin relatii sociale anormale; tulburare a limbajului cu scaderea capacitatii de intelegere, ecolalie si inversarea pronumelor ( in special folosind ,,tu” in loc de ,,eu” sau ,,mine” cand se refera la propria persoana); ritualuri si fenomene compulsive si dezvoltare intelectuala inegala, cu retard mental in majoritatea cazurilor. Numarul cazurilor de autism a crescut, in ultimele 4 decenii la nivel mondial, de peste 10 ori. Baietii sunt de trei ori mai frecvent afectati decat fetele. Pentru stabilirea diagnosticului de autism este necesara prezenta unei “triade” de simptome. Aceasta consta in : disfunctii ale comportamentului social, disfunctii ale imaginatiei asociate cu comunicare verbala si nonverbala anormala si o gama saraca de activitati si domenii de interes.
Copii autisti au dificultati in intelegerea felului in care se simt alte persoane, au un mod anormal si solitar de a se juca, se opun schimbarilor oricat de mici ale programului zilnic si au tipare limitate de comportament.
Semne si simptome: - sindromul se caracterizeaza prin izolare extrema ( lipsa de atasament, lipsa de afectiune fizica, evitarea contactului vizual, incapacitatea de a lega relatii de reciprocitate), perseverare iterativa, tulburari ale vorbirii si limbajului si performanta intelectuala inegala.
De obicei examenul neurologic evidentiaza semne nonfocale ( de ex. mers cu slaba coordonare , mioclonii, stereotipii motorii), cu toate ca aproximativ 20 pana la 40% dintre copii ( mai ales cei cu IQ su 50 dezvolta convulsii inainte de adolescenta. Examenul EEG nu aduce de obicei informatii utile.
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Autism