Acnee adulti

Descriere Remediu Naturist

 
 
Acneeaeste una din cele mai intalnite afectiuni ale pielii, intalnita indeosebi la 99% din populatia adolescentina, insa ea poate fi o problema reala si pentru adulti. Daca la adolescenti acneea apare in context hormonal, in cazul adultilor poate indica probleme mai grave de sanatate. Acneea poate reaparea la adulti cu varste intre 25-50 de ani, sau unii pot avea acnee pentru prima data abia atunci cand au depasit varsta adolescentei. 
 
Cele mai afectate de aceasta problema par sa fie femeile. Cercetarile au demonstrat faptul ca 35% din femeile cu varsta intre 25-39 ani sufera de acnee, iar dupa varsta de 40 de ani, numarul persoanelor de sex feminin care se confrunta cu aceasta problema pare sa scada pana la 15%.
Acneea, sau in termeni populari "cosurile", poate deveni destul de stanjenitoare pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Aceste probleme inestetice ale pielii trebuie indepartate, insa este esential sa intelegem modul in care organismul nostru functioneaza si cauzele aparitiei acneei inainte de a urma un tratament.
 
 
Cum apare acneea?
 
Sub straturile superficiale ale pielii se afla glandele sebacee care secreta sebum (o substanta cu o consistenta uleioasa), necesar pentru mentinerea supletii si elasticitatii pielii. Sebumul ajunge pe suprafata pielii prin mici orificii, numite pori, prin care cresc si firelee de par. Cu cat secretia de sebum este mai mare, cu atat tenul devine mai gras, devenind un mediu propice pentru aparitia acneei.
 
Acneea apare din cauza faptului ca celulele moarte de pe suprafata pielii nu sunt eliminate in totalitate, acestea obstructionand porii si, in combinatie cu sebumul, dau nastere la formatiuni solide moi de culoare alba si determina umflarea foliculilor (care contin glandele sebacee).
 
Sebumul care nu este eliminat creeaza mediul propice pentru aparitia si inmultirea rapida a bacteriei Propionibacterium acnes. Aceasta bacterie se afla in permanenta pe piele, insa nu au niciun efect nefast, fiindca numaruI acestor bacterii este foarte mic. Totusi, atunci cand se inmulteste, se declanseaza si sistemul de aparare al organismului, care raspunde prin inflamarea zonei afectate. 
 
Inesteticele "cosuri" apar in momentul in care formatiunea solida alba trece prin peretele foliculului de sub piele. Atunci cand stratul superficial al pielii este rupt, zona respectiva devina vulnerabila in fata cantitatii de sebum, a bacteriilor si a celulelor moarte. 
 
Gravitatea zonelor afectate de acnee depinde de profunzimea la care a avut loc ruperea peretelui foliculului pilos. Cazul descris mai sus este prezent atunci cand ruperea are loc la suprafata pielii, insa atunci cand se produce in profunzime, apare chistul sebaceu. Chistul sebaceu apare atunci cand in stratul profund al pielii se acumuleaza din ce in ce mai mult sebum, determinand aparitia unei umflaturi sub piele, care, in timp, se poate infecta.
 
 
Cauzele aparitiei acneei la adulti
 
Cele mai importante cauze ale aparitiei acneei la adulti:
 
1.Schimbarile hormonale. Atunci cand nivelul de testosteron din organism creste, productia de sebum de catre glandele sebacee creste si ea. La femeile adulte, acest fenomen este intalnit in perimenopauza (perioada de tranzitie de la fertilitate la menopauza) sau inainte de menstruatie. 
 
2.Dieta. Mancarurile bogate in grasimi nu incurajeaza productia de sebum, insa urmatoarele obiceiuri alimentare pot sa inrautateasca evolutia acneei:
 
- o dieta bogata in zahar si carbohidrati (paste, paine, dulciuri) determina cresterea nivelului de zahar din sange, care incurajeaza raspunsul inflamatoriu al pielii. 
 
- consumul de lactate poate fi un factor declansator al acneei, din cauza hormonilor continuti de produsele din comert. 
 
- ciocolata creste nivelul de insulina, un factor important in fluctuatiile hormonale
 
3. Stresul. Expertii au demonstrat faptul ca stresul duce la eliberarea de cortizol, un hormon care transmite organismului cantitatea de sebum ce trebuie produsa.
 
4.Sindromul ovarelor polichistice. Orice afectiune a ovarelor influenteaza si activitatea hormonala. Aproape 10% dintre femei sufera de sindromul ovarelor polichistice. Daca acneea este insotita de cresterea exagerata a firelor de par sau de menstruatie neregulata, este recomandata vizita la un medic ginecolog.
 
Factori de risc
 
Acneea poate afecta pe toata lumea, indiferent de varsta, dezechilibrele hormonale putand aparea la oricine. Cu toate acestea, exista situatii in care acneea poate deveni mai agresiva:
 
- administrearea contraceptivelor doar pe baza de progestogen
- machiajul in exces sau folosirea produselor cosmetice cu consistenta grasa
- spargerea cosurilor poate duce la extinderea inflamatiei
- transpiratia excesiva sau umiditatea mediului provoaca blocarea porilor
- purtarea hainelor stranse pe corp, care determina transpiratia corpului
- administrarea unor medicamanete pentru tratarea epilepsiei (precum fenitoina)
- administrarea steroizilor anabolici
 
Mituri si idei preconcepute legate de acnee
 
Acneea nu este rezultatulor unei igiene proaste. Din contra, spalatul in exces poate agrava acneea.
 
Acneea nu este contagioasa.
 
Acneea nu poate fi tratata prin cresterea consumului de lichide.
 
Soarele sau statul la plaja nu s-au dovedit a fi eficiente in tratarea acneei.
 
Acneea nu se poate trata pe cale medicamentoasa.
 
 
Ingrijirea pielii pentru persoanele cu acnee
 
Nu va spalati pe fata mai mult decat este recomandat (de doua ori pe zi). Spalati-va fata cu sapun si apa calduta.
 
Nu folositi sapunuri abrazive, lotiuni de curatare in profunzime sau de exfoliere. 
 
Includeti in ritualul de spalare substante antiseptice.
 
Asternuturile se schimba de doua ori pe saptamana, deoarece acestea aduna microbi, transpiratie si microorganisme care inrautatesc afectiunile pielii. Cearceafurile si fetele de perna trebuie spalate la temperaturi inalte.
 
Punctele negre nu dispar daca insistati cu spalarea in zona respectiva. Punctele negre sunt pigmenti de piele (melanina) si nu pot fi indepartate prin spalare sau frecare. Nu veti reusi decat sa va agresati pielea. 
 
Unele tratamente pentru acnee pot determina uscarea pielii. Folositi o crema hidratanta usoara, fara parfum. 
 
Simptome
 
Acneea este caracterizata de schimbari survenite pe piele. Aceste schimbari includ:
 
- puncte albe (pori inchisi si blocati)
- puncte negre (pori deschisi si blocati – sebumul capata o culoare maronie atunci cand este expus la aer)
- mici umflaturi moi si rosii (papule)
- pustule (acumularea unor mici cantitati de puroi la suprafata pielii) 
- noduli mari, tari si durerosi aparuti pe piele 
- noduli plini cu puroi, sub stratul superior al pielii (leziuni chistice)
 
Acneea apare, de obicei, pe fata, dar poate surveni si pe alte parti ale corpului precum zona spatelui, pe piept, umeri, gat, bratele superiore sau pe fese.
 
Acneea este o afectiune care actioneaza pe doua fronturi, ea avand efecte nocive atat asupra fizicului cat si asupra starii psihice a individului. Studiile au aratat faptul ca persoanele cu acnee pot suferi de:
 
Scaderea increderei si stimei de sine: foarte multe persoane care au acnee sustin faptul ca aceasta afectiune ii face sa se simta rusinati de aspectul lor fizic, acest lucru oglindindu-se in relatiile cu ceilalti, dar si in activitatea profesionala. Astfel, o persoana cu acnee are dificultati in a lega relatii de prietenie sau de a se concentra asupra sarcinilor. 
 
Depresie: scaderea increderii in sine poate conduce la aparitia unei stari de tristete permanente, care de cele mai multe ori degenereaza in depresie. Depresia este principalul motiv pentru care oamenilor le trece prin gand ideea comiterii unui suicid. 
 
Pete inchise la culoare pe piele: aceste pete apar atunci cand acneea este vindecata. In mod normal, aceste pete dispar in decursul a cateva luni sau chiar a catorva ani. 
 
Cicatrici: persoanele care au suferit de acnee chistica sau noduli se confrunta cu raman cu cicatrici pe piele dupa ce aceasta dispare. De aceea, este foarte important ca acneea sa fie tratata inaintea aparitiei chisturilor sau nodulilor.
 
Diagnostic
 
Acneea este diagnosticata de catre un medic dermatolor sau un medic primar prin examinarea zonelor de piele afectate. Pentru a pune un diagnostic corect si a elimina posibilitatea existentei alor afectiuni, medicul poate pune o serie de intrebari pacientului. Aceste intrebari se pot referi la:
 
- zone unde pielea este sensibila 
- existenta altor boli care pot impiedica administrarea anumitor medicamente
- alergii la medicamente
- daca pacientul foloseste steroizi
- starea psihica generala (schimbari de comportament sau depresii)
- in cazul femeilor, daca aceasta foloseste contraceptice, are menstruatii neregulate, este sau a fost insarcinata sau daca alapteaza
 
In unele cazuri simptomele acneei pot fi confundate cu alte afectiuni ale pielii, precum rozaceea. 
 
Tratament
 
Acneea poate fi trata doar sub indrumarea sau la recomandarea unui medic. Formele usoare ale acneei pot fi tratate cu produse care se pot fara prescriptie precum cele care contin benzoil peroxid sau acid salicilic. Cazurile mai grave de acnee pot necesita un tratament cu antibiotice (pentru a elimina bacteriile si a reduce inflamatia), contraceptive (pentru normalizarea fluxului hormonal, in special la femei) sau cu produse pe baza de retinoizi.
 
Uneori medicul dermatolog poate decide ca pacientul are nevoie sa urmeze cateva proceduri medicale precum:
 
- terapii cu laser pentru eliminarea bacteriei p. acnes.
- peeling chimic pentru tratarea punctelor negre si a papulelor.
- drenare sau extragere pentru chisturile acneice.
 
 
Suplimente naturiste CaliVita de ajutor in tratarea acneei la adulti
 
Vitamin E de la CaliVita este un ajutor de nadejde in tratarea acneei, datorita puterii sale antioxidante. Vitamina E ajuta la fortificarea sistemului imunitar si sprijina mecanismele corpului in lupta impotriva infectiilor, contribuind, in egala masura, la vindecarea ranilor, atunci cand este aplicata pe zonele afectate.
 
Ritualurile de igiena zilnica sunt foarte importante in reducerea acneei. Oregano Oil de la CaliVita poate fi folosit impreuna cu sapunul facial pentru combaterea eficienta a efectelor inestetice ale acestei afectiuni. Oregano Oil patrunde in profunzimea pielii, ajutand la refacerea tesuturilor.
 
Beta Carotene, o sursa naturala de vitamina A, este recomandata in mentinerea sanatatii pielii. Beta Carotene protejeaza celulele de efectele devastatoare ale radicalilor liberi si, prin efectul sau antioxidant, ajuta la consolidarea straturilor protectoare ale pielii, controland in acelasi timp productia de sebum. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Acnee adulti

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Vitamin E63.43 Ron100 capsule gelatinoase = 21,5 gDetalii Produs
Vitamina E este un antioxidant puternic benefic pentru piele, deoarece previne imbatranirea prematura, protejaza de radiatiile UV, echilibreaza functia hormonala, creste rata de vindecare a leziunilor pielii si ii mentine umiditatea.
2. Oregano Oil120.00 Ron30 mlDetalii Produs
Uleiul de oregano este un tratament pentru pielea cu probleme datorita proprietatilor antiseptice si antibiotice naturale. Purifica sangele in interior si pielea in exterior, eliminand fungii si bacteriile responsabile pentru formarea acneei.
3. Beta Carotene73.64 Ron100 capsule gelatinoase = 23 gDetalii Produs
Beta carotenul este benefic pentru piele datorita proprietatilor antioxindate puternice, care portejeaza celulele de daunele externe. De asemenea, este util in prevenirea infectiilor de orice tip si are efect anti-imbatranire.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Acneea este una din cele mai intalnite afectiuni ale pielii, intalnita indeosebi la 99% din populatia adolescentina, insa ea poate fi o problema reala si pentru adulti. Daca la adolescenti acneea apare in context hormonal, in cazul adultilor poate indica probleme mai grave de sanatate. Acneea poate reaparea la adulti cu varste intre 25-50 de ani, sau unii pot avea acnee pentru prima data abia atunci cand au depasit varsta adolescentei. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
apar comedoane la suprafata pieliiApar puncet albe ori negre la nivelul fetei, gatului, spatelui si al pieptului.
seboreeAcumulare de sebum
noduli moi, sub pieleAfecteaza in primul rand femeile, se manifesta in special in partea inferioara a fetei, la nivelul maxilarului si a barbiei
AcneeDetalii Afectiune
O afectiune frecventa a pielii ce apare mai ales la adolescenti, dar uneori si la adulti sau la persoane mai in varsta. Leziunile care de obicei afecteaza fata si regiunea superioara a trunchiului, variaza de la puncte mici negre , numite comedoane, pana la pustule mari inestetice. Acneea provoaca discomfort intens celui afectat, in special cand apar umflaturi dure , care pot provoca cicatrici inestetice permanente.

1 recenzii pentru Acnee adulti

  1. Nota :5 din 5

    Vlad 01.01.1970

    Nu stiam ca poate sa existe acnee si la adulti. Stiam ca doar adolescentii sufera de aceasta boala.

Adauga o recenzie

Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
Toate campurile sunt obligatorii *

*   = 0 + 7

Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.