Vitamina B2, de asemenea, este numita riboflavina de la culoarea sa. Rădăcina acestui cuvânt este cuvântul latin "flavus" care inseamna"galben". (Unul dintre agenții naturali de colorare din lapte, numit lactoflavina, este, de asemenea, o formă utilizabilă de aceasta vitamina.) Atunci cand urina unei persoane devine de culoare galben strălucitor in urma suplimentarii cu vitamine B, excesul de riboflavina excretat în urină este de multe ori responsabil pentru aceasta schimbare de culoare.
Interesant, cele mai mari concentrații de riboflavină în organism apar în ficat, rinichi si inimă. Aceste concentratii mari in ficat si rinichi reflectă rolul proeminent al vitaminei B2 în activitatea metabolică, ficatul servind drept punct central de prelucrare metabolica, iar rinichii prevăzând eliminarea de molecule care nu sunt necesare.
Care este funcția vitaminei B2?
Producția de energie
Ca si vitamina B1, vitamina B2 joacă un rol important în producția de energie a organismului. Când este activa în căile de producție de energie ale corpului, riboflavina ia de obicei forma de flavin adenin- dinucleotid (FAD) sau flavin mononucleotid (FMN). Când riboflavina este convertita în aceste forme FAD și FMN, se poate atașa la enzime proteice și permite producerea de energie pe bază de oxigen.
Proteinele cu FAD sau FMN atașate sunt adesea menționate ca flavoproteine. Flavoproteinele se gasesc pe tot corpul, și în special în locurile în care este în mod constant nevoie de producția de energie pe bază de oxigen. Aceste locuri includ inima si muschii scheletici.
Cofactor pentru metabolismul homocisteinei
Una din numeroasele roluri importante ale FAD este acela de a servi ca un cofactor pentru o enzima (MTHFR), care este implicata în metabolismul defalcarii homocisteinei (niveluri ridicate de homocisteina au dovedit a fi asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.) La anumite persoane enzima MTHFR nu funcționeaza optim datorită unei mutații genetice, și sunt supuse, prin urmare, la riscul de a avea niveluri ridicate de homocisteina. Cercetatorii au sugerat că printre aceste persoane, cele care au un statut inadecvat de riboflavina sunt mult mai susceptibile de a avea niveluri crescute de homocisteina decât cele al căror statut de riboflavina este adecvat.
Reciclarea de glutation
Utilizarea de oxigen a corpului, în timp ce este critica pentru producerea de energie și activitatea metabolică generala, aduce cu ea un risc constant. Moleculele care conțin oxigen pot fi foarte reactive, și pot deteriora din greșeală mai multe structuri în organism, inclusiv membranele celulare, garniturile vaselor de sange și țesutul articular.
Glutation este o molecula responsabila pentru prevenirea acestui prejudiciu pe bază de oxigen. Ca multe molecule "antioxidante", glutationul trebuie reciclate în mod constant, și vitamina B2 este cea care permite ca această reciclare să aibă loc. (din punct de vedere tehnic, vitamina B2 este un cofactor pentru enzima glutation reductaza, care reduce formă oxidată de glutation înapoi la versiunea sa redusă.)
Menținerea aportului de vitamina B3
Vitamina B2 joacă un rol important în menținerea nivelurilor de vitamine B. Una dintre caile folosite în organism pentru a crea vitamina B3 (niacina) este prin conversia aminoacidului triptofan. Acest proces de conversie se realizează cu ajutorul unei enzime numite kinurenina mono-oxigenaza, iar vitamina B2 este necesară (în forma sa FAD) pentru ca această enzimă să funcționeze.
Simptome ale deficientei
Multe dintre simptomele stadiului precoce de deficit de riboflavina implica probleme legate de ochi. Aceste probleme includ sensibilitate excesivă la lumină, lăcrimare, senzație de arsură și mâncărime în și în jurul ochilor, și pierderea de vedere clară. Durere în jurul buzelor, gurii, limbii și crăparea pielii la colturile gurii sunt simptome care pot fi, de asemenea, caracteristice deficitului de riboflavina. Descuamarea pielii, în special în jurul nasului, sau la barbati in jurul scrotului, poate indica, de asemenea, lipsa de vitamina B2.
Simptome de toxicitate
Efectele secundare toxice din aportul suplimentar de vitamina B2 nu au fost documentate în literatura de cercetare. În 1998, Institutul de Medicina de la Academia Nationala de Stiinte a decis să nu stabilească o limită superioară tolerabilă (UL) pentru vitamina B2.
Ce factori ar putea contribui la un deficit de vitamina B2?
Deși nu la fel de dramatic ca impactul asupra vitaminei B1, alcoolismul scade în mod clar disponibilitatea de vitamina B2 in organism. În abuzul de alcool cronic, poate fi necesara o cantitate de 5-10 ori mare decat cea obișnuită de vitamina B2.
Exercitarea intensa, de asemenea, pare sa crească nevoia de vitamina B2. În special la femeile care se antreneaza pentru evenimente sportive, este nevoie de o cantitate de până la 10-15 de ori mai amre decat cantitatea obișnuită de vitamina B2 pentru a susține o sănătate optimă.
Aproape 70% din vitamina B2 aflata făina de grâu integral este îndepărtată în timpul prelucrării. Din acest motiv, începând din 1940, guvernul SUA a început să solicite îmbogățirea făinii de grâu prelucrat cu riboflavina. Datorită îmbogățirii, făină de grâu rămâne principala sursă de vitamina B2 in dieta SUA. Cu toate acestea, persoanele care evita carbohidratii cum ar fi painea, cerealele si pastele sunt supuse unui risc de deficit de riboflavina.
Cum interacționează alte elemente nutritive cu vitamina B2?
Starea Vitamina B2 este puternic afectată de aportul de vitamina B1. Proviziile adecvate de vitamina B1 pot contribui la creșterea nivelului de vitamina B2. Cu toate acestea, un nivel foarte ridicat de vitamina B1 poate crește pierderea de vitamina B2 în urină. Alte substanțe nutritive, în special fier, zinc, acid folic, vitamina B3 si vitamina B12 nu sunt pe deplin disponibile în organism, fără provizii adecvate de riboflavina.
Ce condiții de sănătate necesită un accent deosebit pe vitamina B2?
Vitamina B2 poate juca un rol în prevenirea și / sau tratamentul următoarelor condiții de sănătate:
• Anemia
• Sindromul de tunel carpian
• Cataracta
• Migrene
• Rozacee
• Vaginita
Ce alimente ofera vitamina B2?
Surse excelente de vitamina B2 sunt ciupercile crimini și spanacul. Surse foarte bune include. De asemenea, suc de vară, sparanghel, sfeclă mangold, ciuperci shiitake, fasole verde, mustar, broccoli, varza, napi, ouă și iaurt.
Care sunt recomandarile actuale pentru vitamina B2?
Voalorile dietetice recomandate (DZR) de vitamina B2 au fost stabilite în 1998 de către Institutul de Medicina de la Academia Nationala de Stiinte pentru toate persoanele de la varsta de 1 an in sus. Au fost stabilite niveluri adecvate si pentru copiii sub 1 an. Aceste recomandări sunt după cum urmează:
• 0-6 luni: 300 micrograme
• 6-12 luni: 400 micrograme
• 1-3 ani: 500 micrograme
• 4-8 ani: 600 micrograme
• Barbati 9-13 ani: 900 micrograme
• Barbati 14 ani si mai in varsta: 1.3 miligrame
• Femei 9-13 ani: 900 micrograme
• Femei 14-18 ani: 1.0 miligrame
• Femei 19 ani si mai in varsta: 1.1 miligrame
• Femei gravide de orice varsta: 1.4 miligrame
• Femei care alapteaza de orice varsta: 1.6 miligrame
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate