Seleniu

Cancerul este o maladie majora cu care societatea se confrunta de mai multe decenii, seleniul fiind un micronutrient cu mare potential in prevenirea acestei maladii. Studiile au aratat ca persoanele care locuiesc in zone unde apa si solul sunt bogate in seleniu au o rata a cancerului mai mica fata de persoanele care locuiesc in zone sarace in seleniu. Pe langa rolul cunoscut de antioxidant biologic (previne lezarea si distrugerea celulelor), seleniul intervine in transportul transmembranar al ionilor, in sinteza coenzimei Q10, asigura reglarea nivelului hormonilor masculini si buna functionare a prostatei la barbati, stimuleaza productia de anticorpi proprii organsimului, protejeaza hemoglobina celulelor rosii si asigura sporirea si absortia vitaminei E, cu care actioneaza sinergic. În ceea ce priveste efectele benefice ale seleniului in cadrul bolilior cardiovasculare, acestea nu au fost inca clarificate, insa reuseste sa amelioerze cardiomiopatiile. Acest element mineral reuseste sa atenueze simptomele specifice menopauzei, sa influenteze in bine anumite tratamente aplicate in bolile caridovasculare si in prevenirea aparitiei matretii si mentine elasticitatea tesuturilor.

Seleniul se regaseste in: peste, carne rosie, oua, usturoi, pui, ceapa, rosii, germeni de grau, tarate de grau si multe alte produse de origine vegetala. Carnea animalelor care consuma furaje bogate in seleniu, va fi la randul ei mai bogata in acest mineral. De asemena, atat varza cruda, cat si cea murata contin seleniu, avand astfel proprietatea de a impiedica aparitia cancerului de colon si rect.
Deficitul de seleniu apare foarte rar, deoarece organismul isi adapteaza absortia conform necesitatilor. In cazul in care apare, acest deficit este corelat cu sindromul Keshan, boala Kashin-Beck si cretinismul mixedematos endemic (caracterizat prin retard mental sever). Sindromul Keshan se caracterizeaza prin disfunctionalitate miocardica si reprezenta una din cauzele importante de mortalitate infantila in China, pana in momentul in care seleniul a inceput sa le fie admnistrat copiilor prin suplimente nutritonale ca parte a tratamentului.

Daca deficitul de seleniu apare foarte rar, excesul, in schimb poate duce la orbire, la aparitia selenozei, la paralizia muschilor si tulburari respiratorii. Datorita acestor boli, sau mai bine zis din cauza lor, trebuie acordata o mare atentie administrarii seleniului in diferite terapii.
Intoxicarea cu seleniu, ca si deficitul, apare foarte rar, dar pentru a fi recunoscuta mentionam cateva simptome: scaderea in greutate, caderea parului, tulburari de mers si de vedere, paralizii etc.

Cantitatile de seleniu necesare organismului se exprima in micrograme/zi in functie de varsta astfel: sugarii 0–6 luni 15 mg/zi, 7-12 luni 20 mg/zi, copii 1-8 ani 30 mg/zi, 9-13 ani 40 mg/zi, peste 14 ani 55 mg/zi.
In tara noastra, determinarile nivelului de seleniu din sol sunt inca destul de putine, dar cele efectuate pana acum indica faptul ca in sudul si estul tarii seleniul este in general deficitar.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Seleniu

Menopausal Formula
201.00 Ron
10.5 mcg

Super Coenzima Q10 Plus
211.24 Ron
10 mcg

Energy and Memory
123.00 Ron
20 mcg

Mega Coenzima Q10 Plus
188.66 Ron
10 mcg

qProtect
61.00 Ron
20 mcg

Multi One
30.00 Ron
20 mcg

Full Spectrum
74.00 Ron
20 mcg

Lion Kids -vitamina D
63.00 Ron
10,0 mcg

LiverAid
215.00 Ron
10 mcg

Mega qProtect
153.00 Ron
25 mcg

Pro-STP
180.00 Ron
80 mcg

Senior Formula
105.00 Ron
20 mcg

Super Mega 50
217.00 Ron
25 mcg

Vital 0
118.79 Ron
15,0 mcg

Vital B
118.79 Ron
15,0 mcg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.